Μελβούρνη: Εκδήλωσεις τιμής και μνήμης για την επέτειο του «ΟΧΙ»

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, υπό τη διοργάνωση του Ελληνικού Παραρτήματος RSL Μελβούρνης, στο Αυστραλο-Ελληνικό Μνημείο της Μελβούρνης, στο Domain Gardens.

Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, ο οποίος τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αγωνιστών και ηρώων κατά το Έπος του 1940, ενώ κατέθεσε και στεφάνι στο Μνημείο.

Παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο πολιτειακός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος κ. Νικόλαος Στάικος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό της Βικτώριας, κ. Daniel Andrews, ο επίσης πολιτειακός Βουλευτής των Εργατικών, κ. Λη Ταρλάμης, ο υποψήφιος με το κόμμα των Φιλελευθέρων, κ. Δημήτριος Γριβοκωστόπουλος, ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης, πρόεδροι και εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων, καθώς και αντιπροσωπείες μαθητών και μαθητριών.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

Μελβούρνη: Το Σχολείο Oakleigh Grammar τίμησε το Έπος του ‘40

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ελληνορθόδοξου Σχολείου «Oakleigh Grammar», στη Μελβούρνη, τίμησαν με σεβασμό και υπερηφάνεια το θρυλικό «ΟΧΙ» του ‘40.

Την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου, διοργανώθηκε η καθιερωμένη γιορτή στο αθλητικό συγκρότημα του Σχολείου όπου οι μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου έλαβαν μέρος.  Η γιορτή διοργανώνεται ετησίως από το Τμήμα Ελληνικών του Σχολείου και τους υπεύθυνους καθηγητές.

Η γιορτή άνοιξε με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων, Αυστραλίας και Ελλάδας.  Ακολούθησε η Βυζαντινή Χορωδία του Σχολείου, όπου οι μαθητές έψαλαν εορταστικούς ύμνους υπό την διεύθυνση του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Δαματόπουλου.

Το πρόγραμμα ήταν γεμάτο με τραγούδια από όλες τις τάξεις του Δημοτικού και ποιήματα.  Μαθητές του Γυμνασίου παρουσίασαν το ιστορικό της ημέρας, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.  Τελετάρχες της γιορτής ήταν οι μαθητές της Τρίτης Γυμνασίου Ελένη Κουσουράκη, στα Αγγλικά, και Σωτήρης Ανδρινόπουλος, στα Ελληνικά.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο οποίος απεύθυνε θερμό χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, ενώ μίλησε και για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και το μεγάλο «ΟΧΙ» των Ελλήνων.

Στην γιορτή επίσης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Σχολείου κ. Χρήστος Δαματόπουλος, ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Mark Robertson, ο Δημοτικός Σύμβουλος της περιοχής Monash κ. Θεόδωρος Ζωγράφου, ο εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων της τράπεζας Bendigo κ. Απόστολος Ορφανός, καθώς και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας-Ενορίας Oakleigh.

H γιορτή έληξε με προσευχή υπό τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σωζοπόλεως κ. Κυριακό.  Ο Θεοφιλέστατος απεύθυνε χαιρετισμό και μετέφερε το εορταστικό μήνυμα και τις θερμές ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου.

Οι μαθητές εντυπωσίασαν όλους τους καλεσμένους, που στην πλειοψηφία τους ήταν γιαγιάδες και παππούδες που είχαν έρθει να καμαρώσουν τα εγγόνια τους!

Η κ. Νατάσα Σπανού, υπεύθυνη «Student Representative Council» & Ελληνικής Κουλτούρας, συγχαίρει όλους τους μαθητές του Σχολείου «Oakleigh Grammar» που θυμήθηκαν και τίμησαν τους ήρωες που βροντοφώναξαν το «ΟΧΙ», γνωρίζοντας πως μεγαλύτερο αγαθό από το αγαθό της ελευθερίας δεν υπάρχει!

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

Μελβούρνη: Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για την Επέτειο του «ΟΧΙ» στον Ι.Ν. Αγίου Ευσταθίου

 

Το πρωί της Παρασκευής, 28 Οκτωβρίου, επί τη εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου Μελβούρνης, βοηθούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, π. Κύριλλο Ζήση.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε Δοξολογία επί τη εθνική επετείω της 28ης Οκτωβρίου 1940, παρουσία μαθητών και μαθητριών του σχολείου Oakleigh Grammar, που κρατούσαν τις σημαίες της Ελλάδος και της Αυστραλίας.

Παρών, ανάμεσα στο εκκλησίασμα, ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης.

Στο τέλος, ο Θεοφιλέστατος κ. Κυριακώς μίλησε καταλλήλως για την ημέρα στους πιστούς που εκκλησιάστηκαν, ενώ τους διαβίβασε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....