Μελβούρνη: Η Εθνική Επέτειος τιμήθηκε από τους μαθητές του σχολείου «Oakleigh Grammar»

Για άλλη μια χρονιά οι μαθητές του Ελληνορθόδοξου σχολείου «Oakleigh Grammar» της Μελβούρνης τίμησαν με υπερηφάνεια και σεβασμό την Εθνική Επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, συμμετέχοντας σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από διάφορους παροικιακούς οργανισμούς.

Την Κυριακή, 20 Μαρτίου, αντιπροσωπεία δέκα μαθητών παραβρέθηκε στην επίσημη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου, στο προάστειο South Melbourne, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους. Με σημαίες της Ελλάδας και της Αυστραλίας, οι μαθητές παρέστησαν την Επιμνημόσυνη Δέηση για τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, πλαισιούμενου από τους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακού και Κερασούντος κ. Ευμενίου.

Στην συνέχεια, οι μαθητές μετέβησαν στο Μνημείο Πεσόντων (Shrine of Remembrance) στην πόλη της Μελβούρνης, όπου απότισαν φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν με ηρωισμό για την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1821. Παρών στην τελετή ήταν και ο Διευθυντής του σχολείου, κ. Mark Robertson, καθώς και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, κ. Χρήστος Δαματόπουλος. Την τελετή διοργάνωσε η Επιτροπή Εθνική Επετείου Βικτώριας. Ήταν μεγάλη η ευκαιρία των μαθητών να βρεθούν σε έναν τόσο Ιερό χώρο για την Αυστραλία και να τιμήσουν την Εθνική μας Παλιγγενεσία, σηκώνοντας ψηλά τις σημαίες των δυο πατρίδων τους.

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου, την Παρασκευή 25η Μαρτίου, αντιπροσωπείες μαθητών βρέθηκαν σε διάφορες εκδηλώσεις για να τιμήσουν με σεβασμό την μεγάλη εθνική γιορτή του Ελληνικού Έθνους.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Δευτέρας Λυκείου παραβρέθηκαν στην τελετή της Έπαρση της Ελληνικής σημαίας που έλαβε χώρα στην πλατεία Federation, η οποία βρίσκεται στην πόλη της Μελβούρνης.  Την εκδήλωση φέτος τη διοργάνωσε η Επιτροπή Εθνικής Επετείου Βικτώριας. Οι μαθητές θαύμασαν τις οχτώ ελληνικές σημαίες που κυμάτιζαν στην καρδιά της Μελβούρνης. Η εκδήλωση έληξε με τους μαθητές να τραγουδάνε τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Αυστραλίας.

Στη συνέχεια, οι μαθητές μετέβηκαν στο Αυστραλο-Ελληνικό Μνημείο όπου είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στην ειδική τελετή που διοργάνωσε το Ελληνικό Παράρτημα RSL. Οι μαθητές Χρυσταλένα Κουρδούλου, Αναστασία Κωνσταντινίδη και Γρηγόρης Μιλονάς κατέθεσαν στεφάνι εκ μέρους του σχολείου «Oakleigh Grammar». Ακολούθησε τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων της Αυστραλίας (Shrine of Remembrance), όπου οι μαθητές Γεωργιάννα Πετρίδη και Γρηγόρης Μιλονάς απότισαν τον δικό τους φόρο τιμής για τους αγωνιζόμενους ήρωες του 1821 καταθέτοντας στεφάνι.

Μια δεύτερη αντιπροσωπεία μαθητών παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία που τελέστηκαν στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων του προάστειου Oakleigh.  Στη Θεία Λειτουργία η χορωδία του σχολείου συμμετείχε ψάλλοντας τους ύμνους της ημέρας. Στο τέλος της Δοξολογίας οι μαθητές είχαν ετοιμάσει ένα μικρό εορταστικό πρόγραμμα, όπου διάβασαν το ιστορικό της ημέρας και απήγγειλαν ποιήματα αφιερωμένα στην εθνική εορτή αλλά και στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Οι ενορίτες συγκινήθηκαν βλέποντας την νεολαία να συμμετέχει ενεργά στους εορτασμούς της μεγάλης Εθνικής Επετείου μας.

 

Η εορταστική εβδομάδα έληξε με μαθητές του σχολείου «Oakleigh Grammar» να παραβρίσκονται στην επίσημη Δοξολογία, την Κυριακή 27 Μαρτίου, που έγινε στην Ιερά Μονή  «Άξιον Εστί» στο προάστειο Northcote.  Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που υπάρχει στον προαύλιο χώρο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Ελλήνων Αποστράτων Εφέδρων Εν Αυστραλία. Ο Αρχηγός του μαθητικού σώματος, Χρήστος Τσιάγκαλος, κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους όλης της σχολικής κοινότητας.

Η κ. Νατάσα Σπανού,  Υπεύθυνη «Student Representative Council» και Ελληνικής Κουλτούρας, συγχαίρει θερμά όλους τους του σχολείου «Oakleigh Grammar» που συμμετείχαν και φέτος ενεργά στις διάφορες παροικιακές εκδηλώσεις, αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους όσους αγωνίστηκαν για να έχουμε σήμερα μια Ελλάδα ελεύθερη

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....