Μελβούρνη: «Κάλαντα υπό το φως των κεριών», αφιερωμένα στη μνήμη του Στυλιανού Τσιόλα

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και την παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερασούντος κ. Ευμενίου, Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Northcote, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου, η εκδήλωση «Κάλαντα υπό το φως των κεριών» στον υπαίθριο χώρο του ελληνορθόδοξου Κολλεγίου του Αγίου Ιωάννη στο Preston της Μελβούρνης.

H εφετινή εκδήλωση, όπου έδωσαν το «παρών» σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος και χιλιάδες ομογενείς από τη Μελβούρνη και ευρύτερα την Πολιτεία της Βικτώριας, ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αειμνήστου Στυλιανού Τσιόλα, «ψυχής» του θεσμού, ο οποίος εκοιμήθη προ ολίγων ημερών. Για τον λόγο αυτό, παρέστησαν και παρέλαβαν τιμητική πλακέτα, η σύζυγος του εκλιπόντος, Ρούλα Τσιόλα, και οι τρεις γιοι του μετά των συζύγων τους.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Ευμένιος, κατά τη σύντομη ομιλία του στην έναρξη της εκδήλωσης, αφού διαβίβασε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και χορηγούς της εκδήλωσης, αναφέρθηκε με σεβασμό και συγκίνηση στο πρόσωπο του μουσικοσυνθέτη Στυλιανού Τσιόλα, όπως και στην πολύτιμη συμβολή του στην ετήσια εκδήλωση που διοργανώνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Τόνισε εισαγωγικά πως «ο Στέλιος ήταν γνωστός στην παροικία μας για το πάθος του για την μουσική και έδωσε απλόχερα τις γνώσεις του και τις υπηρεσίες του σε όποιον του τις ζήτησε». «Ήταν από τους ανθρώπους που πραγματικά υπηρετούσε αυτό που έκανε σαν ένας απλός στρατιώτης», προσέθεσε, ενώ υπενθύμισε ότι έγραψε τη μουσική πολλών θεατρικών έργων, συνεργάστηκε με πολλούς πολιτιστικούς οργανισμούς της ελληνικής Ομογένειας, ενώ ορόσημο στην πορεία του υπήρξε η συνεργασία του, ως μαέστρου, με τον Μίκη Θεοδωράκη, το 1991.

Εστιάζοντας στη συμβολή του αειμνήστου στην εκδήλωση των Χριστουγεννιάτικων Καλάντων, ο Θεοφιλέστατος επισήμανε ότι επρόκειτο για έναν από τους βασικούς συντελεστές της διαχρονικά. «Από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα Κάλαντα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η παρουσία του κρινόταν απαραίτητη κάθε χρόνο. Ήταν ο δημιουργός της στη Μελβούρνη. Ήταν αυτός που με το χαμόγελο και την αγάπη του, έκανε εκατοντάδες ανθρώπους να αγαπήσουν αυτήν την εκδήλωση», σημείωσε.

Ο Επίσκοπος Κερασούντος παρατήρησε επίσης πως ο χώρος στον οποίο φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, το Κολλέγιο του Αγίου Ιωάννη Preston, ήταν γνώριμος για τον αείμνηστο Στυλιανό Τσιόλα, καθώς συνεργάστηκε με το συγκεκριμένο σχολείο για 18 ολόκληρα χρόνια «φέρνοντας κοντά στη μουσική  χιλιάδες παιδιά κάθε ηλικίας που και μετά την αποφοίτησή τους τον ακολουθούσαν σε όποια εκδήλωση τούς θεωρούσε απαραίτητους».

Στο τέλος, ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε την οικογένειά του, που τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση και κάλεσε την σύζυγό του για να της παραδώσει τιμητική πλακέτα προς ένδειξή τιμής και αναγνώρισης των πολύτιμων εργασιών του Στυλιανού Τσιόλα, εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου.

Μετά την παραλαβή της τιμητικής πλακέτας, στο ευχαριστήριο μήνυμά της, η κ. Ρούλα Τσιόλα ανέφερε: «Θεοφιλέστατε, Σεβαστοί πατέρες, επίσημοι προσκεκλημένοι, συνάδελφοι καλλιτέχνες του αγαπημένου μας Στέλιου, ακαδημαϊκοί, μαθητές παλαιότεροι και παρόντες του κολλεγίου του Αγίου Ιωάννη, οικογένειες της ευρύτερης ελληνορθόδοξης κοινότητας,

Η οικογένειά μου και εγώ νιώθουμε μεγάλη τιμή και ευγνωμοσύνη που είμαστε όλοι εδώ μαζί απόψε: να προσευχηθούμε όλοι μαζί, ακόμα και με τραγούδι σ’ αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή για εμάς. Είμαστε ευγνώμονες και βαθιά συγκινημένοι για τη συμβολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στον εορτασμό αυτό, προς τιμήν του Στέλιου μας, μια γιορτή που για πάνω από 39 ολόκληρα χρόνια ήταν ένα ετήσιο μεγάλο μέρος στη ζωή του Στέλιου μας, που σήμαινε τόσα πολλά για αυτόν.

Τα καλά νέα των Χριστουγέννων είναι πως, ακόμα και όταν αλλάζουν οι προσωπικές ή παγκόσμιες συνθήκες μας, το ιερό μήνυμα των Χριστουγέννων παραμένει διαχρονικό. Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της γέννησης του Ιησού Χριστού μας. Γιορτάζουμε το πως ήρθε να μας δώσει αγάπη, ελπίδα και χαρά. Παρόλο που οικογενειακώς είμαστε βαθιά βυθισμένοι στο πένθος, γεμάτοι θλίψη και πόνο, σας ευχαριστούμε όλους για αυτό το αφιέρωμα που έχει ζεστάνει τις καρδιές μας. Ο Θεός να ευλογεί όλες τις οικογένειές σας πάντα, αλλά ιδιαίτερα αυτά τα Χριστούγεννα, και θα ήθελα να προσθέσω πως μην θεωρείτε ποτέ δεδομένο ότι θα μπορείτε πάντα να αγκαλιάσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να τους πείτε ότι τα αγαπάτε! Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους. Σας ευχαριστούμε όλους θερμά».

Τον λόγο, στη συνέχεια, έλαβαν τα τμήματα των χορωδιών που συμμετείχαν στην εφετινή εκδήλωση, τα οποία κατέπληξαν όλους τους παρισταμένους. Το αισιόδοξο μήνυμα για τη Γέννηση του Θεανθρώπου δόθηκε και φέτος από όλες τις ηλικίες που συμμετείχαν στις χορωδίες. Με την αγάπη τους, το πάθος τους, την πειθαρχεία τους, επιβεβαίωσαν ότι ζουν τον παλμό της εκδήλωσης και την περιμένουν κάθε χρόνο.

Τα τμήματα που συμμετείχαν, κατά σειρά εμφανίσεως, είναι: Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Βυζαντινή χορωδία του Γυμνασίου Άγιος Ιωάννης, Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιωάννη, Ελληνικό Σχολείο «Άγιο Κοσμάς ο Αιτωλός», Κολλέγιο Oakleigh Grammar, χορωδία Ηπειρωτών με την καθοδήγηση του π. Σταύρου Κακάβα, Χορευτικός Όμιλος «Περικλής», Κεντρική Ένωση Ποντίων Μελβούρνης και Βικτωρίας «Ποντιακή  Εστία», Χορωδία Αρχιεπισκοπής  – Ενορχήστρωση: Στέλιος Τσιόλας – Γιώργος Σταύρου.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε με εντυπωσιακό τρόπο, με την έλευση του Αγίου Βασίλη, που μοίρασε καραμέλες και σοκολάτες στα παιδιά, ενώ στον ουρανό η ρίψη εκατοντάδων πυροτεχνημάτων έκανε κυριολεκτικά τη νύχτα μέρα.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....