Μελβούρνη: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Έκθεση Ελληνικού Βιβλίου 2023 στο Ελληνικό Κέντρο

Η έκθεση Ελληνικού Βιβλίου 2023 που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή, 25 και 26 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Στην Έκθεση συμμετείχαν περισσότεροι από 30 συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπωλεία και οργανισμοί. Σκοπός της έκθεσης ήταν να δοθεί η ευκαιρία σε Έλληνοαυστραλούς συγγραφείς να παρουσιάσουν τα βιβλία τους. Το πρόγραμμα της Έκθεσης Βιβλίου 2023 περιλάμβανε ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις και υπογραφές βιβλίων από τους συγγραφείς.

Η επίσημη έναρξη έγινε το πρωί του Σαββάτου και παρουσιάστηκε από τον Δρ. Νίκο Ντάλλα, επικεφαλής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ), ο οποίος καλωσόρισε το κοινό: «Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την ευκαιρία να βρισκόμαστε ανάμεσα σε τόσους σημαντικούς συγγραφείς της παροικίας μας. Αυτή η έκθεση Βιβλίου είναι ένα σημαντικό βήμα έτσι ώστε να γνωρίσουμε το συγγραφικό τους έργο αλλά και την ιστορία του κάθε βιβλίου».

Στην συνέχεια, στο βήμα ακολούθησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο οποίος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την εκδήλωση: «Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σε αυτή την ξεχωριστή Έκθεση Βιβλίου και είναι άξιο αναφοράς ότι το κοινό θέμα που διαπνέει τα έργα τους, είναι το ελληνικό στοιχείο. Αυτό είναι αξιέπαινο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό».

Ο Πρόεδρος της ΕΚΜ Βασίλης Παπαστεργιάδης που ήταν παρών στην εκδήλωση, δήλωσε: «Η Έκθεση Βιβλίου είναι μια σημαντική εκδήλωση στα πλαίσια των προγραμμάτων της Κοινότητας, μιας και αποτελεί εφαλτήριο στο να βρεθούν Έλληνοαυστραλοί συγγραφείς στον ίδιο χώρο και να ανταλλάξουν απόψεις. Στόχος της ΕΚΜ με την Έκθεση Βιβλίου είναι να δημιουργήσει έναν πνευματικό χώρο ανταλλαγής δημιουργικών ιδεών και να φέρει όλους τους Ελληνοαυστραλούς συγγραφείς κάτω από μια στέγη».

Την εκδήλωση έκλεισε ο διακεκριμένος καθηγητής Νίκος Παπαστεργιάδης από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης: «Θέλω να σας παρουσιάσω μία έκδοση του περιοδικού ΧΡΟΝΙΚΟ, με εκδότη τον Γιώργο Μιχελακάκη. Αυτή η έκδοση του 1984 παραμένει ως μια καινοτόμα έκδοση στη σύγχρονη τέχνη και πολιτισμό. Περιλάμβανε φωτογραφίες του Πίτερ Λυσιώτη, ποιήματα των Δημήτρη Τσαλούμα και Γιώργου Βασιλακόπουλου, έργα της Ντίνας Τούρβα, πολιτικά σχόλια, και δοκίμια του Γιώργου που ασκούσαν κριτική για την εμμονή της Ελληνικής Κοινότητας για την εθνοτική κληρονομιά και την καθαρότητα της γλώσσας. Ανέπτυξε έναν τρόπο σκέψης που δεν είχα αντιμετωπίσει ακόμα στην ελληνική κοινότητα – ασχολήθηκε με τις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής. Τέτοιες δημοσιεύσεις έχουν αλλάξει τον κόσμο. Τα σημερινά βιβλία μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε και παρέχουν το πλαίσιο για έναν εναλλακτικό προορισμό που είναι προς το μέλλον».

Η Πρόεδρος του Ελληνο-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης Καίτη Αλεξόπουλος μοιράστηκε τις σκέψεις τις για την φετινή Έκθεση Βιβλίου: «”Αν μιλάς σ’ έναν άνθρωπο σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει, μιλάς στο μυαλό του. Αν του μιλάς στη δική του γλώσσα, μιλάς στην καρδιά του”. Νέλσον Μαντέλα. Η φετινή Έκθεση Βιβλίου σίγουρα άγγιξε τις καρδιές μας με τον πλούτο της λογοτεχνικής ύλης και τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους δημιουργούς των βιβλίων. Μας έδωσε την ευκαιρία να συνδεθούμε με συγγραφείς, φίλους και λάτρεις των βιβλίων. Αυτή η εκδήλωση είναι η αφορμή να ανοίξει τον δρόμο για την ενσωμάτωση συγγραφέων και άλλων εθνικοτήτων και να ανοίξουμε μια πλατφόρμα επικοινωνίας με τη νέα γενιά. Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία να συνεργαστούμε με την Ελληνική Κοινότητα σε αυτήν την εκδήλωση για μια ακόμη φορά».

Ο Ιωάννης Σαχινίδης, Ταμίας του Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων της Αυστραλίας, δήλωσε: «Συγχαρητήρια στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης για διοργάνωση της Έκθεσης Βιβλίου. Ήταν τιμή μας να συμμετάσχουμε σε αυτήν την εκδήλωση και να γνωρίσουμε τόσους ταλαντούχους συγγραφείς. Συνεχίστε το καλό έργο και ευχόμαστε να συνεχίσουν να διοργανώνονται πολλές παρόμοιες εκδηλώσεις στο μέλλον».

Η Έκθεση Ελληνικού Βιβλίου 2023 από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ελληνο-Αυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας. Χορηγός της έκθεσης Βιβλίου 2023 ήταν το Greek Quarter.

 

vema aus 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....