Μελβούρνη: Το Ελληνικό Σχολείο «Άγιος Κοσμάς Αιτωλός» τίμησε την Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Το Ελληνικό Σχολείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας «Άγιος Κοσμάς Αιτωλός» (Aetolian College) συμμετείχε εφέτος ενεργά σε παροικιακές εκδηλώσεις, τιμώντας την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Αντιπροσωπεία μαθητών παραβρέθηκε στην ειδική τελετή που διοργανώθηκε από την Βικτωριανή Επιτροπή Εθνικής Επετείου το Σάββατο, 18 Μαρτίου, στο Μνημείο των Πεσόντων της Μελβούρνης (Shrine of Remembrance). Η τελετή ήταν αφιερωμένη στον εορτασμό της Ελληνόαυστραλιανής Συμμαχίας. Οι μαθητές παρακολούθησαν με υπερηφάνεια την εκδήλωση, αποδίδοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές που θυσίασαν την ζωή τους. Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο και να λάβουν την ευχή του.

Την Κυριακή, 19 Μαρτίου, σύσσωμες οι δεκατρείς Μονάδες του Ελληνικού Σχολείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής έδωσαν το «παρών» στη μεγάλη παρέλαση που για πρώτη χρονιά έλαβε χώρα στο Lakeside Stadium. Πάνω από 500 μαθητές συμμετείχαν από το Σχολείο, γεμίζοντας το στάδιο με λεβεντιά και υπερηφάνεια! Οι μαθητές κρατώντας τις ελληνικές και αυστραλέζικες σημαίες, παρέλασαν μπροστά από το ένθερμο κοινό που τους αποθέωσε με ένα θερμό χειροκρότημα.

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, οι Μονάδες του Vermont South, Reservoir και Yarraville παραβρέθηκαν στις επίσημες Δοξολογίες που διοργάνωσαν οι αντίστοιχες Ενορίες του Αγίου Ανδρέα, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και του Αγίου Νικολάου. Οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα, διάβασαν το ιστορικό της ημέρας και βροντοφώναξαν «Ζήτω η Ελλάδα» μέσα σε ένα συγκινητικό κλίμα. Παράλληλα, ο μαθητής Μανώλης Αδαμάκης εκπροσώπησε το Σχολείο στην ειδική τελετή που διοργάνωσε το Ελληνικό Παράρτημα RSL στο Αυστραλό-Ελληνικό Μνημείο και στην συνέχεια στο Μνημείο Πεσόντων της Μελβούρνης (Shrine of Remembrance).

Την Κυριακή, 26 Μαρτίου, οι μαθητές Παναγιώτης Χριστοφέλλης και Μαρία Χριστοφέλλη τίμησαν την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Αποστράτων στο Μοναστήρι Άξιον Εστί. Εκ μέρους του Ελληνικού Σχολείου κατέθεσαν στεφάνι, ενώ μαζί με άλλους προσκεκλημένους έψαλαν τους Εθνικού Ύμνους.

Να σημειωθεί ότι όλες οι Μονάδες διοργάνωσαν γιορτές, όπου οι μαθητές έψαλαν εορταστικούς ύμνους, τραγούδησαν γνωστά τραγούδια, χόρεψαν, απήγγειλαν ποιήματα και παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα. Επίσης, τα μαθήματα για ολόκληρη την επετειακή εβδομάδα ήταν αφιερωμένα στη μεγάλη διπλή γιορτή, με τους μαθητές να διδάσκονται για τον μεγάλο επαναστατικό αγώνα, αλλά και για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου μέσα από πλούσιο διδακτικό υλικό.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους μαθητές που συμμετείχαν ενεργά στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Παλιγγενεσία του Ελληνικού Έθνους, αλλά και στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σκληρά για να μεταλαμπαδεύσουν την σπίθα της αγάπης για την Ελλάδα στους μαθητές που στην πλειοψηφία τους είναι πλέον τρίτη γενιά. Εύγε σε μικρούς και μεγάλους!

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....