Μενέλαος Ράπτης: Ο 19χρονος Έλληνας που επιλέχθηκε σε ερευνητική ομάδα της NASA

Κατάφερε να πραγματοποιήσει τ’ όνειρό του και να συμπεριληφθεί στη λίστα με τους ανερχόμενους αστροφυσικούς παγκοσμίως. Ο λόγος για τον 19χρονο Έλληνα Μενέλαο Ράπτη, ο οποίος, μέσα σε λίγο διάστημα μετά την εισαγωγή του με υποτροφία στο κορυφαίο κολέγιο αστροφυσικής των ΗΠΑ, το Franklin and Marshall, δέχθηκε πρόταση προκειμένου να γίνει μέλος ερευνητικής ομάδας της NASA που έχει επωμιστεί την ανάλυση των δεδομένων που προέρχονται από διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Σε δηλώσεις στο kathimerini.gr, περιγράφει τους βασικούς λόγους για τους οποίους αγάπησε την επιστήμη της αστροφυσικής, ενώ αναφέρεται στις συμμετοχές του σε διεθνείς διαγωνισμούς αλλά και στις διακρίσεις που έχουν προκύψει μέσα από αυτές.

Από το νεανικό του τηλεσκόπιο στην κορυφή της αστροφυσικής

«Στην έκτη δημοτικού ο πατέρας μου μου χάρισε το πρώτο μου τηλεσκόπιο. Με αυτό πέρασα ώρες παρατηρώντας τον ουρανό. Πρόκειται για πολύ τρυφερές στιγμές που μου έχουν μείνει χαραγμένες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μενέλαος, ο οποίος πρόσθεσε: «Το ενδιαφέρον μου για τις θετικές επιστήμες ενισχύθηκε περισσότερο με τη συμμετοχή μου σε διάφορους διαγωνισμούς, κυρίως φυσικών επιστημών. Για παράδειγμα, στην πρώτη Γυμνασίου είχα συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (ESA), στον οποίο είχα κάνει μία απεικόνιση του διαστήματος στο μέλλον και είχα κατακτήσει την πρώτη θέση ως ο νεότερος πρεσβευτής του διαστήματος στην Ευρώπη. Το 2017 είχα βραβευθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για συμμετοχή σε μία Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Μεξικό».

«Μετατρέπω το χόμπι μου σε εργασία»

Ο Μενέλαος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η εργασία του αποτελεί κατά κάποιο τρόπο και το… χόμπι του. Μάλιστα, στάθηκε στη σκληρή προετοιμασία που έχει προηγηθεί από τον ίδιο στους τομείς του προγραμματισμού και της αστροφυσικής, υποστηρίζοντας ότι για να πετύχει κάποιος θα πρέπει να έχει υπομονή, επιμονή και στοχοπροσήλωση.

«Το αγαπημένο μου σημείο είναι όταν μετατρέπω ένα χόμπι μου σε εργασία. Γι’ αυτό και συμμετείχα σε διαγωνισμούς ρητορικής τέχνης, ποίησης και ζωγραφικής. Μόλις ολοκλήρωσα τον Δεκέμβριο το πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο, ο καθηγητής μου, υπεύθυνος του τμήματος αστρονομίας και φυσικής του κολεγίου, με έκρινε ως τον πιο ικανό για να συμμετάσχω σε έρευνα σχετικά με το James Webb. Είχε προηγηθεί σκληρή προετοιμασία κατά κύριο λόγο στον προγραμματισμό και την αστροφυσική. Θα είμαι ο μοναδικός από το κολέγιό μου που, σε συνεργασία με τον καθηγητή μου, θα αναλύουμε τα δεδομένα που στέλνει το διαστημικό τηλεσκόπιο και θα προχωρούμε στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Βέβαια τα δεδομένα που έρχονται είναι εκατομμύρια. Θεωρώ ότι η επιτυχία είναι 99% προσπάθεια και 1% ευφυΐα. Για να πετύχει κάποιος πρέπει να αγωνίζεται συνεχώς, να επιδεικνύει τις αρετές της υπομονής και της επιμονής και με την αξία της στοχοπροσήλωσης, να προσπαθεί καθημερινά προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Να θυμούνται όλοι πως δεν είναι η Ιθάκη που μετράει, αλλά το ταξίδι προς την Ιθάκη».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....