Μετσοβόνε: Το τυρί του Μετσόβου που “υμνεί” το CNN

Σε κάθε γωνιά του κόσμου παράγονται τυριά, κάνοντας την εκάστοτε περιοχή γνωστή για τα προϊόντα της. Και ενώ θα περίμενε κανείς πως το «CNN Travel» στο δημοσίευμά του για τα καλύτερα τυριά στην Ευρώπη, δίπλα στην Ελλάδα θα είχε τη φέτα, εντέλει έκανε την έκπληξη και παρουσίασε ως κορυφαία επιλογή ένα άλλο τυρί. Ο λόγος για το μετσοβόνε.

Ένα τυρί που φτιάχνεται στο Μέτσοβο και, μολονότι όχι τόσο δημοφιλές όσο η φέτα, «παράγεται από αγελαδινό γάλα, σκέτο ή αναμεμιγμένο με λίγο πρόβειο ή κατσικίσιο και είναι ημίσκληρο και φυσικά καπνιστό».

«Υπάρχουν τυριά χιλιάδων ετών»

Από την ίδια λίστα, δε θα μπορούσε να λείπει το χαλούμι, κυπριακό παραδοσιακό προϊόν, ωστόσο τα τελευταία χρόνια μπορεί κάποιος να το βρει «σε όλη την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο», ενώ προτείνεται στους τρόπους απόλαυσής του, το ψήσιμο έως ότου γίνει τραγανό εξωτερικά. ΄

Η λίστα του «CNN Travel» για τα καλύτερα τυριά στην Ευρώπη ολοκληρώνεται με ακόμα 20 επιλογές, από διάφορες χώρες. Όπως αναφέρεται, στη γηραιά ήπειρο «πάρχουν τυριά χιλιάδων ετών. Υπάρχουν τυριά που εφευρέθηκαν πριν από αιώνες από μοναχούς, τυριά που κάνουν την εμφάνισή τους στην κλασική λογοτεχνία και τυριά στα οποία δίνονται σκόπιμα παραποιημένα ονόματα για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τα δοκιμάσουν. Ενδεικτικά, εκτός από το μετσοβόνε και το χαλούμι, η λίστα περιλαμβάνει τα: Grana Padano, Gruyère, Serra da Estrela, Cheddar, Manchego, Morbier, Bitto, Havarti, Wensleydale, Cabrales, Comté, Pecorino romano, Bryndza, Gouda, Callu de Cabrettu, Vieux-Boulogne, Jarlsberg, Gubbeen, Puzzone di Moena, και Lüneberg.

 

πηγη VEMA

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....