Μια ιστορική μέρα για την Ελληνική Κοινότητα του Πόρτ Σαΐντ η συγχώνευση με την Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου

αναδημοσίευση από ekkairo.org

 

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ελληνικής Κοινότητας του Πόρτ Σαΐντ για την τροποποίηση του Καταστατικού με βάση τον νέο νόμο 149/2019 για τα Σωματεία, αλλά και για την έγκριση από την  Έκτακτη Γενική Συνέλευση της πρότασης  της  Προέδρου της Κοινότητας κας Χρυσούλας Θεοχάρη  για την συγχώνευση της Κοινότητας με την Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου.

Η κυρία Θεοχάρη  καλωσόρισε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Γαριλίδη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, τον Προξενικό Λιμενάρχη κ. Βασίλης Πιτάκη, όπως και όλα τα μέλη της Κοινότητας που παραβρέθηκαν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.

Τα μέλη του Διοικητικού Σύμβουλίου της Κοινότητας του Πόρτ Σαΐντ , πέραν της  κας Θεοχάρη, ήταν η κα. Ειρήνη Φιλίππου, η κα Μαρία Μαρκαντώνη, και ο κ. Κάμελ Ελ Χάγκ

Η κα Θεοχάρη  ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι όταν στις αρχές του έτους εξέθεσε τα προβλήματα της Κοινότητας του Πόρτ Σαΐντ στον Πρέσβη της Ελλάδος κ. Νικόλαο Γαριλίδη και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της για βοήθεια, προσφέροντας χωρίς δεύτερη σκέψη τον “μηχανισμό” της Κοινότητας Καΐρου στην υπηρεσία της Κοινότητας του Πόρτ Σαΐντ σε όλα τα επίπεδα, με σημαντικότερο την νομική αρωγή των δικηγόρων της Ε.Κ.Κ. για όλα τα διαδικαστικά θέματα της τροποποίησης του Καταστατικού.

Η άμεση και ολόθερμη συμπαράσταση της Κοινότητας του Καΐρου προς την Κοινότητα του Πόρτ Σαΐντ ήταν και ο λόγος όπως ανέφερε η κα Θεοχάρη στην ομιλία της που προχώρησε περαιτέρω η συνεργασία και η «ζύμωση»  των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων. Αναφερόμενη στην πρότασή της  προς τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης για την συγχώνευση  με την Κοινότητα του Καΐρου, διαβεβαίωσε όλους  ότι δεν θα χάσουν κανένα από τα δικαιώματα που έχουν μέχρι σήμερα, πόσο μάλλον θα ωφεληθούν από το οργανωμένο δίκτυο της Κοινότητας του Καΐρου. Η κα Θεοχάρη ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων τις ιατροφαρμακευτικές και νοσηλευτικές παροχές που θα έχουν τα μέλη από το υπερσύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο νοσοκομείο της Κοινότητας του Καΐρου.

Αναφορικά με τις αλλαγές του Καταστατικού, η κα Θεοχάρη ανακοίνωσε ότι  στο νέο Καταστατικό θα συμπεριληφθεί νέα διάταξη ότι η Κοινότητα του Πόρτ Σαΐντ υπάγεται στην συμφωνία του  του Μοντρέ . Επίσης τροποποιήθηκε το  άρθρο 16 και αυξήθηκε η συνδρομή από 12 σε 60 λίρες Αιγύπτου. Στο άρθρο 15 για τις νέες αιτήσεις μελών το κόστος τροποποιείται από 1 λίρα που ίσχυε μέχρι σήμερα σε 100 λίρες. Και τέλος στο άρθρο 28 σε θέματα που αφορούν την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο όσοι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Γαριλίδης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον τα «μαθηματικά δεν επιδέχονται καμία διαπραγμάτευση» αναφερόμενος στην συρρίκνωση του Ελληνικού πληθυσμού στον Πόρτ Σαΐντ και όχι μόνο. Αναφέρθηκε στο ότι διάγουμε μια περίοδο που ο Ελληνισμός στην Αίγυπτο συρρικνώνεται και όπως χαρακτηριστικά είπε οδηγούμαστε είτε μας αρέσει είτε όχι  στην δημιουργία μιας μόνο Ελληνικής Κοινότητας  της Αιγύπτου, η οποία θα έχει τις επιμέρους εφορίες των εκάστοτε περιοχών. Και φυσικά αναφερόμενος στην Κοινότητα του Πορτ Σαΐντ τόνισε ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Κοινότητας τους  είναι για τους Πορσαϊτιανούς και για την δική τους περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη.

Δείτε την ομιλία του Πρέσβη της Ελλάδος κ. Νικόλαου Γαριλίδη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή, αναφερόμενος στην περίοδο της αναγκαιότητας όπως τόνισε, για την δημιουργία πολλών τοπικών Ελληνικών Κοινοτήτων  στο παρελθόν λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής συγκέντρωσης του Ελληνικού στοιχείου.

Η εποχή αυτή όμως όπως είπε  έχει παρέλθει και τώρα διάγουμε την ανάποδη πορεία. Την πορεία της συρρίκνωσης. Οπότε είναι επιβεβλημένο για όλους μας, να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας για την καλύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση όλου ανεξαιρέτως του  Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Και τόνισε ότι πλέον ως Κοινότητα Καΐρου και αφού ο νέος νόμος του Αιγυπτιακού Κράτους μας δίνει αυτή την δυνατότητα βρισκόμαστε στην κατεύθυνση να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το κοινό καλό και όφελος όλων μας.

Δείτε την ομιλία του Προέδρου της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστου Καβαλή

Στην συνέχεια η κα Θεοχάρη έθεσε σε ψηφοφορία τα θέματα της Συνέλευσης και όλες οι προτάσεις υπερψηφίστηκαν από τα μέλη.

Με αυτήν την ιστορική θετική ψήφο από τα μέλη της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης άνοιξε πλέον ο δρόμος για την επικείμενη συγχώνευση των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων.

Δείτε εικόνες από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας του Πορτ Σαΐντ

Μετά το πέρας της συνέλευσης ξεναγηθήκαμε από τον κ. Κάμελ Ελ Χάγκ μέλος  του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας του Πορτ Σαΐντ στον χώρο του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο οποίος παραμένει μέχρι και σήμερα κλειστός μετά τον απροσδόκητο θάνατο του Μακαριστού Μητροπολίτη Πηλουσίου κυρού Νήφωνος, ο οποίος εκοιμήθη στις 8 Δεκεμβρίου 2020.  Οι μνήμες επώδυνες. Για  όλους τους πάροικους του Πορτ Σαΐντ αλλά και όσους τον γνώρισαν προσωπικά, αφού μόνο καλά λόγια και θερμές εικόνες μνήμης είχαν να μοιραστούν για το ποιμαντικό αλλά και το κοινωνικό έργο, του μεταστάντος Μητροπολίτη.

Στα χείλη αλλά και στις καρδιές όλων όμως ήταν και η ανάγκη για την επαναλειτουργία του Ιερού Ναού μετά από τις απαραίτητες εργασίες ανακαινίσης του, για τις οποίες η κα Θεοχάρη μας ενημέρωσε ότι έχουν  ήδη ξεκινήσει οι τεχνικές συζητήσεις.

Δείτε εικόνες από την σημερινή κατάσταση του μεγαλοπροπούς Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Μια άλλη ευχάριστη έκπληξη ήρθε από τον γιατρό και πρώην γραμματέα της Κοινότητας κ. Μοχάμεντ Ελ Γοούζ, ο οποίος φώτισε την λαμπρή ιστορία του πολυπληθούς Ελληνικού σχολείου της Κοινότητας στις αρχές του εικοστού αιώνα μέσα από ένα παλιό λεύκωμα αρχειακών  φωτογραφιών το οποίο και χάρισε στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο κ. Γαριλίδης ο οποίος μοιράστηκε με όλους  προσωπικές του μνήμες από το Ελληνικό σχολείο του Πορτ Σαΐντ στο οποίο όπως είπε φοίτησε στο Δημοτικό.

Δείτε εικόνες από το ιστορικό φωτογραφικό λεύκωμα με εικόνες από την πολυπληθή μαθητιώσα νεολαία του Ελληνικού Σχολείου του Πορτ Σαΐντ

Στην συνέχεια όλοι οι παριστάμενοι, προσκεκλημένοι της Κοινότητας του Πορτ Σαΐντ  γευμάτισαν ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου σε ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο εστιατόριο.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....