Μια πρωτότυπη διατριβή για τρεις περιώνυμους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου

Δήμητρα Α. Κούκουρα

Ομοτ. Καθηγήτρια Ομιλητικής

του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ                            

Τρεις περιώνυμοι Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι θέσεις τους

          για τη συνοδικότητα και την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας

                      αντικείμενο πρωτότυπης διδακτορικής διατριβής

Ο λόγιος κληρικός του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Μελίτων Μπέλλος ανεδείχθη με βαθμό παμψηφεί Άριστα διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. στις 21 Ιουλίου 2022, για την ενδιαφέρουσα τεκμηριωμένη διδακτορική του εργασία που υπεστήριξε, με θέμα: «Συνοδικότητα και Οικουμένη: η προσυνοδική και οικουμενική πορεία της Ορθοδοξίας στο δεύτερο μισό του 20ου  αιώνα, με ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα Α΄, του Μητροπολίτη  Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνα  και του Μητροπολίτη Ελβετίας Δαμασκηνού».

O Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου π. Μελίτων Μπέλλος, απόφοιτος της Πατμιάδας, της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., παρακολούθησε μεταπτυχιακά θεολογικά προγράμματα στο Pittsburgh Theological Seminary, στο Dukane University και στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ., όπου υπέβαλε μεταπτυχιακή εργασία με θέμα «Σπουδή στο κηρυγματικό έργο του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος»  και απέκτησε το μεταπτυχιακό  δίπλωμα με βαθμό «Άριστα» και ειδίκευση στην Ομιλητική. Στην Ι. Μ. Ρόδου, με την ευλογία του επιχωρίου Επισκόπου κ. Κυρίλλου, έχει αναπτύξει πλούσια κηρυκτική, ποιμαντική, κοινωνική και συγγραφική δράση.

Ο νέος διδάκτορας έχει μία ιδιαίτερη βιωματική σχέση με το αντικείμενο της έρευνάς του, εφόσον από το έτος 2000 διακονεί στο   Θεομητορικό   Προσκύνημα της Παναγίας της Καθολικής, όπου άρχισε ο διμερής θεολογικός διάλογος Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών (1980) και κατά καιρούς φιλοξενήθηκαν διάφορες  Επιτροπές του Π.Σ.Ε. και των διμερών διαχριστιανικών διαλόγων.

Στη διδακτορική του εργασία, η οποία στηρίζεται στη μελέτη του πλούσιου αρχειακού υλικού και στη σχετική βιβλιογραφία, ερευνώνται  τα εξής: Οι θέσεις των τριών επιφανών Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πατριάρχη Αθηναγόρα και Μητροπολιτών Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνα και Ελβετίας Δαμασκηνού,  για την ενεργό συμμετοχή της Ορθοδοξίας στην οικουμενική κίνηση κυρίως στο πλαίσιο του Π.Σ.Ε. Η συμβολή τους στην ανανέωση του θεολογικού της λόγου ως προς τη Χριστολογία και την Εκκλησιολογία. Η ορθόδοξη μαρτυρία τους για τη σχέση πνευματικής εμπειρίας, θεολογίας και κοινωνικής επαγρύπνησης και τα μεταξύ τους κοινά σημεία.  Πρόκειται για ζητήματα που απετέλεσαν τους κύριους άξονες της πορείας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και της παράλληλης συμμετοχής των Ορθοδόξων στην οικουμενική κίνηση, στις απαντήσεις των οποίων οι συγκεκριμένες σπουδαίες εκκλησιαστικές μορφές είχαν σημαντική συμβολή.

Ο π. Μελίτων Μπέλλος παρουσίασε μία  πρωτότυπη εργασία, καθώς για πρώτη φορά μελετάται από κοινού ο ρόλος των μακαριστών Πατριάρχη Αθηναγόρα και των Μητροπολιτών Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος και Ελβετίας Δαμασκηνού, για την υπεύθυνη στάση των Ορθοδόξων εμπρός στο σκάνδαλο της διαίρεσης του χριστιανισμού, καταδεικνύοντας την αποφασιστική συμβολή τους στην πορεία της οικουμενικής κίνησης και στον εν συνόδῳ καθορισμό της στάσης των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Γι’ αυτόν τον λόγο η Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Καθηγητές κκ Τσομπανίδη, Σταμούλη, Κούκουρα, Γιάγκου, Βαλαή, Μαγγιώρο και Κουτρή,  ενέκρινε ομοφώνως τη διατριβή  του με τη βαθμολογία  «Ἀριστα»

 

ΠΗΓΗ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....