Μια ξεχωριστή ερμηνεία του «Χορού του Ζαλόγγου»

Το δημοτικό τραγούδι «Έχε γειά καημένε κόσμε» – αλλιώς και «Χορός του Ζαλόγγου» – το οποίο αναφέρεται στη θυσία των γυναικών του Σουλίου, το 1803, για να μην πέσουν στα χέρια του Αλή πασά, ερμηνεύει με ξεχωριστό τρόπο και παρουσιάζει σε ένα επίσης ξεχωριστό video clip, η Ηπειρώτισσα ερμηνεύτρια Κωνσταντίνα Τούνη.

Το video clip κυκλοφόρησε το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου, ενόψει της επετείου των 220 ετών από τη θυσία των Σουλιωτισσών (18 Δεκεμβρίου 1803 – 18 Δεκεμβρίου 2023). Μάλιστα, η ερμηνεύτρια έλαβε την εν λόγω πρωτοβουλία ύστερα από παρότρυνση της Πανηπειρωτικής Ενώσεως Νέας Νοτίου Ουαλίας, όπως αποκάλυψε η ίδια, προκειμένου το τραγούδι να διανθίσει εκδήλωση για τη χθεσινή επέτειο.

«Καθώς το σκεφτόμουν καλύτερα και το σχεδίαζα στο μυαλό μου, η βαρύτητα του τραγουδιού με κατέκλυζε με ανατριχίλα και δέος. Φανταζόμουν διάφορα σενάρια όσο σκεφτόμουν το μνημειακό σύμπλεγμα στη κορυφή του όρους Ζάλογγο. Κάτι καινούργιο και ενδιαφέρον ώστε να προσεγγίσει μεγάλους και μικρούς», αναφέρει η κ. Τούνη, περιγράφοντας την προετοιμασία του σκηνικού που θα πλαισίωνε την ερμηνεία της.

Εντέλει, το video clip γυρίστηκε στο «Μνημείο Ζαλόγγου» του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, το οποίο βρίσκεται στην κοινότητα Καμαρίνας, στον νομό Πρεβέζης, και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας. Η Κωνσταντίνα Τούνη πλαισιώνεται από δέκα κορίτσια της σχολής χορού της Αριστέας Λήτου, ενώ η ενορχήστρωση και η μουσική παραγωγή ανήκουν στον Τρύφωνα Αναστασίου.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί είναι ότι στην εισαγωγή της εκτέλεσης περιλαμβάνεται απόσπασμα από ομιλία, περί ελευθερίας, του μακαριστού Μητροπολίτη και Σισανίου κυρού Παύλου, ενώ εμβόλιμα απαγγέλλονται στίχοι του Διονυσίου Σολωμού από την ωδή «Εις τον Θάνατον του Λόρδ Μπάιρον».

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....