Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Ημέρα των ANZACs

«Οι ANZACs έχουν καταγραφεί ως πρότυπα ανιδιοτέλειας και αυτοθυσίας στη συνείδηση του ελληνικού λαού», σημειώνει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, σε μήνυμά του για τη σημερινή εθνική εορτή της Αυστραλίας, την Ημέρα των ANZACs. Ο Σεβασμιώτατος υπενθυμίζει, εξάλλου, ότι «τα χώματα της πατρίδος μας, από τη Λήμνο μέχρι την Κρήτη, και σε πολλές ακόμη γωνιές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος, είναι ποτισμένα με το αίμα εκατοντάδων Αυστραλών στρατιωτών». Αναφέρεται δε μετ’ ευγνωμοσύνης στους Αυστραλούς που το 1941 αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της Κρήτης, ενός τόπου «που δεν ήταν, αλλά έγινε και δικός τους».

Καταληκτικά, τονίζει την αυξημένη ευθύνη της ελληνικής Ομογένειας της Αυστραλίας να σέβεται και να τιμά τη μνήμη  των ANZACs, ενώ επισημαίνει ότι «το παράδειγμά τους θα μας συγκινεί πάντοτε, θα μας εμπνέει και θα μας καθοδηγεί».

Ακολουθεί ολόκληρο το Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για την Ημέρα των ANZACs:

Τα χώματα της πατρίδος μας, από τη Λήμνο μέχρι την Κρήτη, και σε πολλές ακόμη γωνιές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος, είναι ποτισμένα με το αίμα εκατοντάδων Αυστραλών στρατιωτών, οι οποίοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τις πανανθρώπινες αξίες κατά τον Α´ και τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ήρωες αυτοί ήταν μερικοί μόνο από τους χιλιάδες άνδρες και γυναίκες ANZACs, οι οποίοι, αν και μακριά από την πατρίδα και τις οικογένειές τους, υπερασπίστηκαν με αυταπάρνηση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Οι ANZACs έχουν καταγραφεί ως πρότυπα ανιδιοτέλειας και αυτοθυσίας στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ο οποίος συμπορεύτηκε μαζί τους άλλοτε στη Λήμνο, όταν φιλοξένησε και περιέθαλψε τους στρατιώτες που έλαβαν μέρος στην εκστρατεία της Καλλιπόλεως, άλλοτε στην Κρήτη και σε άλλα μέρη της ελληνικής επικράτειας, όταν ντόπιοι και Σύμμαχοι αγωνίστηκαν πλάι-πλάι για να αποκρούσουν την ναζιστική εισβολή.

Δεν υπάρχει καταλληλότερη ημέρα από τη σημερινή, προκειμένου να καταδείξουμε σε όλη την αυστραλιανή κοινωνία αυτή την περίοπτη θέση που κατέχουν οι ANZACs στην καρδιά και τη συνείδηση των Ελλήνων. Και ως Κρητικός στην καταγωγή, αισθάνομαι την ανάγκη να προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για την αφοσίωση των ANZACs σε υψηλά ιδανικά, τα οποία τους υπαγόρευσαν να χύσουν ακόμα και το αίμα τους για να υπερασπιστούν τον τόπο μας. Έναν τόπο που δεν ήταν, αλλά έγινε και δικός τους!

Με απόλυτη, λοιπόν, επίγνωση της ιστορικής ευθύνης μας, κλίνουμε το γόνυ ευλαβικά σήμερα προ των ενδόξων ηρώων του Αυστραλιανού Έθνους. Το παράδειγμά τους θα μας συγκινεί πάντοτε, θα μας εμπνέει και θα μας καθοδηγεί. Δεν θα τους λησμονήσουμε ποτέ!

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....