Μήνυμα του Σεβ. Μητρ. Ηλείας για το νέο έτος

Αγαπητοί μου Χριστιανοί της Ηλείας,

Κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά δίνουμε και παίρνουμε πολλές ευχές, συνήθως τις ίδιες καλές ευχές. Όμως δεν πραγματοποιούνται. Σκεφτήκατε ποτέ γιατί; Ας το κάνουμε σήμερα μαζί.

1. Πιστεύω, ότι πρώτη αιτία είναι ότι είτε εμείς που παίρνουμε τις ευχές δεν προσπαθούμε να τις πραγματοποιήσουμε είτε οι άλλοι που μας τις δίνουν δεν συμβάλουν εις αυτό. Θα σας αναφέρω μερικά παραδείγματα:

α. Ευχόμαστε στους άλλους υγεία.Όταν όμως εκείνοι που λαμβάνουν τις ευχές δεν ενδιαφέρονται για την υγεία τους, πώς θα την έχουν;

β. Ευχόμαστε χρόνια πολλά.Όταν οι άλλοι με τις αμαρτίες και τις απροσεξίες τους φθείρουν τον εαυτόν τους, πώς θα ζήσουν χρόνια πολλά;

γ. Όταν ευχόμεθα στους άλλους να έχουν οικογενειακή χαρά και προκοπή, αλλά αυτοί μέσα στο σπίτι τους έχουν γκρίνια, ασυνενοησία, σπατάλη και λοιπά, είναι δυνατόν να υπάρξη οικογενειακή χαρά και προκοπή; Ασφαλώς όχι.

2. Μία άλλη αιτία πιστεύω είναι, το ότι οι ευχές μας δεν είναι προσευχές. Δεν είναι δηλαδή ευχές που λαμβάνουν υπ’όψιν τους και τον Θεόν Πατέρα. Δεν είναι ευχές σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Ο Θεάνθρωπος Κύριος μας έχει ειπεί˙ «Ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν» (Ματθαίου ΣΤ 33).

3. Μία ακόμη αιτία είναι το ότι εμείς δεν ζούμε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Δεν ζούμε, προσπαθώντας να γινόμαστε καλύτεροι Χριστιανοί και στις προσπάθειές μας αυτές να επικαλούμεθα την βοήθεια του Θεού. Ενώ όταν ζούμε κατά Θεόν και τηρούμε στην ζωή μας το θέλημά Του, τότε, μας λέγει ο ίδιος ο Κύριος: «πας ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και τω κρούοντι ανοιγήσεται» (Ματθαίου Ζ 7-8). Ενώ στην αντίθετη περίπτωσι μας λέγει ο άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος˙ «Αιτείτε και ου λαμβάνετε, διότι κακώς αιτείσθε, ίνα εν ταις ηδοναίς υμών δαπανήσητε» (Ιακώβου Δ 3).

Εύχομαι έτσι να δώσουμε εφέτος και να πάρουμε ευχές, ώστε να επαληθευθούν αυτές τούτον τον χρόνον και σ’όλα τα χρόνια της ζωής μας. ΑΜΗΝ.

† Ο Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....