Μητρόπολη Διδυμοτείχου : Κυριακή Ε΄ Νηστειών- Νέος κληρικός

Η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία, η οποία αφού πρώτα έζησε με ακραίο τρόπο τη ζωή της ακολασίας, μετεστράφη δια της μετανοίας στην ζωή της πολυχρόνιας ακραίας άσκησης και αγίασε στην σκληρή έρημο, κοντά στον Ιορδάνη, όπου την συνάντησε, Θεόθεν οδηγηθείς, ο όσιος Ζωσιμάς.

Με αφορμή λοιπόν την μετάνοια της Οσίας και την άσκησή της, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, ιερουργών στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Ορεστιάδος, μεταξύ άλλων, τόνισε· «Η Εκκλησία προβάλλει σήμερα μαζί με την ανάβαση του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και την ανάβαση της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Θέλει να μας δώσει το μήνυμα πως, όσο χαμηλά και αν πέσουμε, πάντοτε  υπάρχει η δυνατότητα και η ελπίδα της ανάβασης. Όσο μακριά και αν περπατήσουμε, πάντα θα μας περιμένουν τα Ιεροσόλυμα, για να μας χαρίσουν την εμπειρία του Χριστού. Για μας, τους πιστούς, η Άνω Ιερουσαλήμ είναι ο προορισμός της ζωής μας. Είναι η αλησμόνητη πατρίδα μας. Για να φθάσουμε όμως στον συγκεκριμένο προορισμό είναι απαραίτητο ν’ ανεβούμε το δύσβατο και επίπονο μονοπάτι της μετάνοιας…

»Η Οσία Μαρία ανεβαίνει τον ανήφορο της μετάνοιας με επίγνωση και γι’ αυτό λυτρώνεται και σώζεται. Η ζωή της μετανοίας απαιτεί αυτογνωσία και βαθιά επίγνωση των λαθών και των παρεκτροπών μας. Δεν γίνεται να προκόψουμε στη μετάνοια εάν δεν μπορέσουμε να αποδεχθούμε τα λάθη μας. Αφού εμβαθύνουμε σε αυτά, ας βρούμε τις αιτίες τους. Η αμαρτία είναι σαν μια αρρώστια. Για να την θεραπεύσεις, πρέπει να ξέρεις από που προέρχεται και ποια συμπτώματα παρουσιάζει. Δεν θεραπεύεται η αρρώστια, εάν δεν χτυπηθεί η αιτία που τη προξένησε. Δεν διορθώνεται η αμαρτία, εάν δεν βρεθεί η ρίζα από την οποία ξεφύτρωσε. Το να καταπολεμούμε μόνον τα  συμπτώματα είναι ανακουφιστικό, αλλά δεν είναι θεραπευτικό. Η βαθιά επίγνωση της αμαρτίας θα μας βοηθήσει να την ξεριζώσουμε από την αρχή της…

Και έκλεισε· «Σήμερα εισοδεύουμε, αγαπητοί, σε μία εβδομάδα ησυχίας. Μας δίδεται η ευκαιρία στις ημέρες που ακολουθούν να κάνουμε τη δική μας ανάβαση προς τα πνευματικά Ιεροσόλυμα. Να βιώσουμε τη μετάνοια της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, που αφού πρώτα έζησε με ακραίο τρόπο τη ζωή της ακολασίας μετεστράφη διά της μετανοίας στη ζωή της πολυχρόνιας ακραίας ασκήσεως και αγίασε στην σκληρή έρημο. Ας την μιμηθούμε, λοιπόν, και μέσα στην ησυχία της δικής μας ερήμου να μετανοήσουμε με επίγνωση, ταπείνωση και δυναμισμό. Έτσι η ανάβασή μας προς το μυστήριο της Μεγάλης Εβδομάδος θα είναι καρποφόρα. Η βίωση του Θείου Πάθους και της Ανάστασης θα είναι μεταμορφωτική. Θα είναι προοίμιο και πρόγευση της Άνω Ιερουσαλήμ, της δοξασμένης και λαμπροφόρου, της χαρμοσύνου και πανευφροσύνου, που ετοιμάσθηκε δι’ ημάς από αιώνων και για την αιωνιότητα».

Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Ορεστιάδος εκκλησιάσθησαν με την ευκαιρία αυτή ο Βουλευτής Έβρου Αν. Δημοσχάκης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Ορεστιάδος Ελένη Νακοπούλου και αρκετοί πιστοί.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος. Εν συνεχεία στον ίδιο χώρο ακολούθησε εκδήλωση ʺΛόγου και Μέλουςʺ σε σύμπραξη της Ιεράς Μητροπόλεως και του Ιεροψαλτικού Συλλόγου, ο χορός του οποίου απέδωσε ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, αποσπώντας την ευαρέσκεια του πολυπληθούς ακροατηρίου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκτός από τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος συνεχάρη τον Πρόεδρο του Ιεροψαλτικού συλλόγου Μαργ. Αστεριάδη, τον διευθύνοντα τον χορό Πρωτοψάλτη Βασ. Παπαμιχαήλ και τα μέλη του Συλλόγου, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Διαμ. Παπαδόπουλος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος του γειτονικού Σβίλενγκραντ Αρχιμ. Αθανάσιος Σουλτάνωφ, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Ορεστιάδος Ελένη Νακοπούλου και πλήθος κόσμου.

 

 

 

 

Νέος κληρικός στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου

 

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της παραμεθόριας κωμοπόλεως των Καστανεών  το Σάββατο της Ε! Εβδομάδος των Νηστειών από ετών τιμάται η Φοβερά Προστασία της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους, καθ’  όσον εκεί φυλάσσεται αντίγραφο της εν Αγίω Όρει πρωτοτύπου εικόνος της ”Φοβεράς Προστασίας”. Κατά τα ειωθότα, προσήλθε και φέτος ο οικείος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ιερούργησε παρουσία πολυπληθούς εκκλησιάσματος και χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον Διάκονο Πέτρο Παρτακελούδη, ο οποίος ακούει στο όνομα του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κυρού Πέτρου του Ζ’  (1997- 2004), καθώς φέτος συμπληρώνεται εικοσαετία από το τραγικό τέλος του (11-09-2004). Με τον αείμνηστο Πατριάρχη Πέτρο ο Ποιμενάρχης μας συνεδέετο δια μακράς και ειλικρινούς φιλίας. Εκκλησιάσθησαν επ’ ευκαιρία ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Βαρδής Χαρκιανάκης, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητος Καστανεών Ιωάννης Τσιρούδης και αντιπροσωπείες πολιτιστικών συλλόγων της κωμοπόλεως.

Ο νέος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας είναι γέννημα και θρέμμα της Νέας Ορεστιάδος, με καταγωγή από το Κάραγατς (την Παλαιά Ορεστιάδα). Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται στις διοικητικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Την 3η του μηνός Απριλίου ε.έ., Τετάρτη της Γ!  Εβδομάδος των Νηστειών, εκάρη μικρόσχημος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης-Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας, υπό την πνευματική καθοδήγηση του Ηγουμένου αυτής Αρχιμ. Βαρθολομαίου Αστεριάδη και την Παρασκευή της αυτής εβδομάδος χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος κατά τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....