Μητρόπολη Ζάμπιας : “Παναγιά Γυναικα , Μητερα το Α και το Ω ολου του κόσμου”

Στις 8 Φεβρουαρίου, κάθε χρόνο, γιορτάζει η γυναικα! Αυτή που ενέπνευσε ποιητές να την υμνήσουν, μουσικούς να την μελοποιήσουν, ζωγράφους να την απεικονίσουν σε έργα τέχνης! Όλοι οι Έλληνες πρωτιστος τιμούν την Γυναικα Μάνα όλων, την Παναγία.
Στη ζωή μας, κατά γενική ομολογία, έχουμε ανάγκη από πρότυπα. Η Εκκλησία μας προβάλλει στους πιστούς της τέτοια πρότυπα, καταξιωμένα, θεϊκά, πρότυπα αγιοσύνης, όχι θεωρητικής γνώσης, αλλά πρακτικής εμπειρίας. Τέτοια πρότυπα είναι οι Άγιοι, οι «μαρτυρηθέντες δια της πίστεως» (Έβρ. 11, 39), και πρώτη μεταξύ των Αγίων η Υπεραγία Θεοτόκος, η Παναγία μας.
Σε μια εποχή μεγάλης πνευματικής και ηθικής κρίσης, όπως είναι η δική μας, οι ελπίδες πολλών ανθρώπων για την αλλαγή του κόσμου στηρίζονται, όσο κι αν παραξενεύονται ορισμένοι, στη γυναίκα. Κι αυτό σύμφωνα με τη ρήση του Λιβάνιου του διδασκάλου του Ιωάννη του Χρυσοστόμου που έλεγε: «Ω, πόσο αξιοθαύμαστες είναι οι γυναίκες των χριστιανών»! και συμπλήρωνε: «Δώστε μου μητέρες χριστιανές και μπορώ να αναμορφώσω τον κόσμο». Αυτό κηρύττει και η Εκκλησία μας κι αυτό πρέπει να είναι ο κοινός σκοπός μας.
Έχουμε εμείς οι ορθόδοξες Ελληνίδες στη ζωή μας ένα μοναδικό και καθαγιασμένο πρότυπο, την Υπεραγία Θεοτόκο, που ο ουρανός τη χαιρέτισε και την είπε «κεχαριτωμένην» και «ευλογημένη εν γυναιξί». Αρκεί να ζητήσουμε τη θεία χάρη με τις πρεσβείες της Θεοτόκου και να την μιμηθούμε, για να δει καλύτερες μέρες ό πλανητης μας.
Έτσι, ας ήταν να βλέπουμε κι εμείς πάντα τη γυναίκα ως πρόσωπο ιερό και σεβαστό. Αν είναι κορίτσι, να βλέπουμε την αυριανή μητέρα, αν είναι σύζυγος, να βλέπουμε τη σημερινή μητέρα, αν είναι και γιαγιά, να βλέπουμε δυο φορές τη μητέρα. Η γυναίκα στα μάτια μας να είναι πάντα η μητέρα, το πιο σεπτό πρόσωπο στη ζωή μας, που και στη χαρά μας και στον πόνο μας φωνάζουμε τ όνομα της. Κι ας μην είναι κοντά μας κι ας μην είναι πια στη ζωή! «Μάνα» φωνάζουμε, λες και την ακούμε, λες και τη βλέπουμε να έρχεται κοντά μας!
Όποιος σέβεται τη μητέρα, τιμά και προστατεύει τη γυναίκα, κι όποιος φέρνεται άσχημα στη γυναίκα, υβρίζει κι ατιμάζει την μητέρα που τον γέννησε. Ούτε δούλη, ούτε παιχνίδι είναι η γυναίκα στα χέρια του άνδρα, αλλά είναι πάντα η μητέρα! Είναι δεν είναι παντρεμένη, έχει δεν έχει παιδιά, η γυναίκα έχει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο, έτσι όπως ξεχωριστή είναι η θέση της Παναγίας μας μέσα στους Αγίους της Εκκλησίας μας.
Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες που κάνουν ομορφότερη την ζωή μας!
Που είναι δίπλα μας, μας στηρίζουν σε κάθε βήμα και απόφασή μας σαν αδερφές, φίλες, σύζυγοι, μητέρες, γιαγιάδες.
Που έχουν την δύναμη και το σθένος να ανταποκρίνονται καθημερινά σε όλους τους ρόλους που έχουν στην ζωή.
Που ακόμα και όταν είναι κουρασμένες πάντα με ένα τηλέφωνο θα τρέξουν να μας βοηθήσουν.
Χρόνια πολλά στα πιο όμορφα πλάσματα στον κόσμο!
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΖΑΜΠΙΑΣ (πηγη facebook)

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....