Μητροπολίτης Δημητριάδος : «Η οικογένεια συγκροτείται από τον άνδρα και την γυναίκα»

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σέσκλου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής της Συνάξεως των Αγγελικών Δυνάμεων, παρουσία πολλών Κληρικών μας και των κατοίκων του χωριού.

Στο κήρυγμά του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην πτώση του Τάγματος του Εωσφόρου, το οποίο, επιδεικνύοντας υπερηφάνεια και εγωισμό, θέλησε να πάρει την θέση του Θεού, παρασύροντας στην δαιμονοποίηση πλήθος αγγελικών δυνάμεων. «Την πτώση ανέκοψε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, με την προσταγή «Στώμεν καλώς», και οι Άγγελοι παρέμειναν άτρεπτοι στο καλό ενώ οι δαίμονες στο κακό. Οι μεν οδηγούν στον Παράδεισο και οι δε στην κόλαση. Οι Άγγελοι, πλέον, γίνονται φύλακες και προστάτες των ανθρώπων, γίνονται αγγελιοφόροι καλών ειδήσεων».

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «η Αρχαγγελική προσταγή γίνεται παράγγελμα ιερό στην Θεία Λειτουργία, λίγο πριν την κορύφωση του Μυστηρίου, που είναι το δώρο του Θεού στην ζωή μας, διά του οποίου κοινωνούμε τον Χριστό και μεταξύ μας». Ο Ποιμενάρχης μας τόνισε ότι «το «Στώμεν καλώς» πρέπει να έχουμε διαρκώς κατά νου, για να στεκόμαστε με προσοχή, σωφροσύνη και σοφία και να μην πέφτουμε στην παγίδα των παθών και των αδυναμιών. Μόνον έτσι μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανή σχέση με τον Θεό και να σταθούμε σωστά απέναντι στους άλλους, να προστατεύουμε, να παρηγορούμε, να φέρουμε το καλό άγγελμα της σωτηρίας, να κρατούμε την παράδοση ζωντανή, όρθια την Ορθόδοξη πίστη μας».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις δυσκολίες της ζωής στην εποχή μας: «διακυβεύονται οι βασικές αξίες, που παραλάβαμε από τους πατέρες μας, η πίστη μας, που είναι το σταθερό σημείο της ενότητάς μας. Αυτήν το εκκοσμικευμένο πνεύμα της εποχής θέλει ν’ αντικαταστήσει με τον μηδενισμό. Διακυβεύεται η αξία της ανθρώπινης ζωής, απαξιώνεται η οικογένεια, καθώς προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπάρχει και ένα άλλο είδος οικογένειας, ενώ η οικογένεια είναι μία: αυτή που συγκροτείται από έναν άνδρα και μία γυναίκα, που ενώνονται στο Μυστήριο του Γάμου και φέρνουν καρπούς αγάπης, φέρνουν στον κόσμο ζωή. Αν χάσουμε την οικογένεια, τί θα μείνει σ’ αυτόν τον τόπο; Χρειάζεται σωφροσύνη και ενότητα για ν’ αντισταθούμε, για να μην καταρρεύσουμε».

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην ζωντανή προστασία των Αγγέλων στο χωριό, μετά την πρόσφατη πυρκαγιά. «Η σωτηρία του Σέσκλου ήταν θαύμα των Αρχαγγέλων, ήταν καρπός της προσευχής των απλών ανθρώπων, που επικαλέστηκαν τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, καθώς, ανθρωπίνως, δεν υπήρχε ελπίδα».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ενέργεια των κατοίκων του χωριού να προσφέρουν στην Εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο, εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης για την σωτηρία του χωριού από την φωτιά. Ο Σεβασμιώτατος τους επαίνεσε για την πρωτοβουλία τους, «ευχόμενος ο Αρχάγγελος να είναι πάντοτε ο προστάτης και πρεσβευτής για τον λαό της περιοχής».

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....