Μητροπολίτης Δημητριάδος : “Χωρίς την παρουσία Του στη  ζωή μας, ειρήνη δεν υπάρχει”

Στην Γερμανία και εν μέσω των ομογενών αδελφών μας βρέθηκε το διήμερο 29-30/11 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, προκειμένου να προεξάρχει της Ιεράς Πανηγύρεως του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, στο Ντίσελντορφ, πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βορείου Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Ο Σεβασμιώτατος, την παραμονή της εορτής, χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ κ. Βασιλείου Κοϊνη, πλήθους Ιερέων, των προέδρων των ομογενειακών σωματείων και πλήθους Ελλήνων ομογενών. Τον κ. Ιγνάτιο προσφώνησε, με θερμότητα και συγκίνηση, ο Προϊστάμενος της ενορίας και Αρχιερατικός Επίτροπος του κρατιδίου Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Θεοφάνης Λάππας, ο οποίος προ εικοσαετίας δέχθηκε την ιερωσύνη από τον Ποιμενάρχη μας, γι’ αυτό με ευγνωμοσύνη ανεμνήσθη των εμπειριών που βίωσε κοντά του, στο αρχικό διάστημα της ιερωσύνης του. Από την μεριά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εκπλήρωση ενός χρέους, καθότι από πολλών ετών εκκρεμούσε η επίσκεψή του στην πόλη και στην ενορία του Αγίου Ανδρέου και εξέφρασε την εκτίμηση, την αγάπη και τον σεβασμό του προς τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο, στο πρόσωπο του οποίου διέκρινε πάντα «την σοφία, την σύνεση, την αγάπη για το ποίμνιό του και κυρίως τον θαυμαστό τρόπο με τον οποίο διακονεί το πλήρωμα μιας Μητροπόλεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Ο κ. Ιγνάτιος επαίνεσε τον π. Θεοφάνη για το έργο του στην ενορία, και την αγάπη του προς τους ομογενείς ενορίτες του. Έστρεψε δε τον νου όλων στο Φανάρι, όπου εορτάζεται η Θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «στην Πόλη των πόλεων, εκεί όπου σκιρτά η καρδιά μας», αλλά και στην Πάτρα, στον μεγαλειώδη Ναό του Αγίου Ανδρέου, γεγονός που ενώνει τις προσευχές όλων για την ειρήνη του κόσμου, «που είναι το μεγάλο αίτημα της εποχής και σήμερα διακυβεύεται διεθνώς». Επεσήμανε ότι «το αίτημα της ειρήνης είναι διαρκές μέσα στην Εκκλησία, είναι δώρο Θεού και γεννιέται στις ψυχές και είναι η προϋπόθεση για να έχει η προσευχή μας νόημα και να βρει ανταπόκριση. Δεν αρκούν, όμως, οι δικές μας δυνάμεις για ν’ αποκτήσουμε την ειρήνη. Πρέπει να την ζητήσουμε από τον Θεό, γιατί χωρίς την παρουσία Του στη  ζωή μας, ειρήνη δεν υπάρχει. Αυτή σώζει τις ψυχές μας, διαμορφώνει τις αρετές μέσα μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο αίτημα για την ειρήνη του κόσμου, «που δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν κατακτηθεί η εσωτερική ειρήνη του Θεού, αν δεν γονατίσουμε, με θερμή προσευχή, ζητώντας και παλεύοντας για την ειρήνη και την ενότητα, που πρέπει να σφυρηλατούμε με κάθε κόστος». Επαίνεσε την ενότητα των ομογενών μας, γύρω από την Εκκλησία, καλώντας «σε πίστη, αγιότητα βίου, πνεύμα θυσίας και προσφοράς, για να γίνουμε μέτοχοι της ειρήνης του Θεού». Ο Σεβασμιώτατος θύμισε, τέλος, ότι «ο Άγιος Ανδρέας έφερε την πίστη και στα μέρη όπου σήμερα διεξάγεται ο πόλεμος, μεταξύ ομοδόξων. Να εντείνουμε, λοιπόν, τις προσευχές μας για την επικράτηση την ειρήνη και την αποκατάσταση της ενότητας».

Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων των Βοηθών Επισκόπων του Μητροπολίτου Γερμανίας, Θεοφιλεστάτων Αριανζού κ. Βαρθολομαίου και Αργυρουπόλεως κ. Αμβροσίου, παρουσία και πάλι, μεγάλου πλήθους προσκυνητών. Ευχαρίστησε τους δύο Επισκόπους για την συλλειτουργία, εκτίμησε το έργο και την προσφορά τους στην Μητρόπολη Γερμανίας και ευχαρίστησε τον π. Θεοφάνη για την τιμή της προσκλήσεως. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στις Θείες εμπειρίες που έζησε ο Απόστολος Ανδρέας, ο οποίος, ως Μαθητής του Κυρίου, Τον ακολούθησε σε όλους τους σταθμούς της επί γης ζωής Του, πριν ο ίδιος καταλήξει στο Μαρτύριο για την αγάπη του Χριστού. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως την ίδια εμπειρία ζούμε κι εμείς σε κάθε Θεία Λειτουργία, όπου βλέπουμε τον Χριστό να γεννιέται, να ευαγγελίζεται τον λόγο της σωτηρίας, να παραθέτει, διά του Αγίου Πνεύματος, το Δείπνο της Ευχαριστίας. Ευχαρίστησε, τέλος, για την χαρά του συνεορτασμού και της συλλειτουργίας, εκζητώντας τις προσευχές όλων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Επίσκοπος Αριανζού μετέφερε στον Σεβασμιώτατο τις θερμές ευχαριστίες του Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου για την παρουσία του στην πανήγυρη και επί πλέον, για την πολυσήμαντη βοήθειά του στην μεγάλη αυτή Ευρωπαϊκή Μητρόπολη, στην οποία διακονούν Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, αποσπασμένοι στην Γερμανία, για την κάλυψη των πνευματικών και λειτουργικών αναγκών των Ελλήνων ομογενών.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....