Μητροπολίτης Δημητριάδος : “Ο Χριστός είναι η ελπίδα μας. Η Εκκλησία μας, παραμένει μάνα μας”

Πρωτοχρονιά 2023.

Μία καινούρια χρονιά. Ο χρόνος, δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Κι εμείς οι άνθρωποι μάθαμε να τον μετράμε. Και έτσι έχουμε κάθε φορά τούτη την εμπειρία. Να γιορτάζουμε Πρωτοχρονιά. Να ξεκινάμε έναν καινούριο χρόνο με τις πιο μεγάλες ελπίδες για κάτι καλύτερο, ουσιαστικότερο, αυθεντικό κι αληθινό. Έτσι είναι τα πράγματα.

Και φέτος καλούμαστε να γιορτάσουμε αυτή την ημέρα για την είσοδο μας στο καινούριο χρόνο. Αυτός που έφυγε, έμεινε πίσω. Με εμπειρίες όχι πάντοτε καλές. Είχε δυσκολίες. Ο πόλεμος υφίσταται. Η πανδημία υποχωρεί μέρα με τη μέρα, αλλά έχει ακόμα θύματα. Και εμείς οι άνθρωποι, σταθήκαμε ικανοί να ανταπεξέλθουμε από όλες αυτές τις δυσκολίες γιατί πιστέψαμε στη χάρη του Θεού. Κρατήσαμε την ενότητα μας και εργαστήκαμε μεθοδικά, ο καθένας από το δικό του μετερίζι.

Σήμερα λοιπόν μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτή τη χρονιά με την ελπίδα ότι και τούτη τη φορά θα σταθούμε άξιοι των περιστάσεων. Αρκεί να κρατήσουμε την εμπιστοσύνη στο Θεό. Είναι η πίστη αυτή, που μας δίνει κουράγιο και δύναμη. Την έχουμε ανάγκη, γιατί ο άνθρωπος της πίστεως, αυτός που μπορεί και εμπιστεύεται το Θεό, αυτός που ξέρει τον Χριστό που γεννήθηκε πριν από λίγες ημέρες και έγινε άνθρωπος για μας, έχει μια ανοιχτοσύνη. Έχει μία ελευθερία. Δε φοβάται. Προχωράει με θάρρος και ελπίδα. Και έτσι γίνεται ο άνθρωπος της ενότητας, της προσφοράς και της αγάπης. Γιατί ελεύθερος άνθρωπος, είναι αυτός που πιστεύει. Και ο ελεύθερος άνθρωπος είναι αυτός που μπορεί να αγαπήσει, να προσφέρει στον αδερφό, να κάνει τον άλλον αδερφό του.

Η εποχή μας έχει ανάγκη την ενότητα. Και αυτό το εγγυάται η ενοποιός μας δύναμη, που είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Η εποχή μας έχει ανάγκη από ειρήνη. Και αυτό μπορεί να καρποφορήσει μόνο από καρδιές ειρηνικές. Που είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν στην ειρήνη ως δώρο του Θεού. Που ξεκινάνε από το σπίτι τους, τους οικείους τους, τους γνωστούς και φίλους στον εργασιακό χώρο, στην κοινωνία μας. Έχουμε ανάγκη αυτή την ειρήνη για να μπορούμε να βλέπουμε με χαρά τα παιδιά. Για να εξασφαλίσουμε και σε αυτά έναν όμορφο κόσμο, που θα μπορούν να νιώθουν ασφάλεια.

Είμαστε λοιπόν εμείς που έχουμε στα χέρια μας και την παράδοση του τόπου μας. Της Ελλάδας μας. Αλλά κι εμείς που μένουμε σε αυτόν τον όμορφο τόπο που είναι ένας επίγειος παράδεισος.

Πρέπει να κρατήσουμε κοινότητα μας. Πρέπει να συνεχίσουμε με βήματα σταθερά. Πρέπει να έχουμε την Εκκλησία, μάνα μας. Ο εκκλησιασμός τις ημέρες του Χριστουγέννων απέδειξε ότι οι άνθρωποι θέλουν να είναι όλοι μαζί και να υμνούν και να δοξολογούν τον αληθινό Θεό.

Ο Χριστός είναι η ελπίδα μας. Η Εκκλησία μας, παραμένει μάνα μας. Από μας εξαρτάται να είναι κι αυτή η χρονιά, μια χρονιά ενότητας. Αληθινής ειρήνης. Και βέβαια, μια χρονιά, ιδιαίτερα, που θα προστατέψουμε τα παιδιά μας. Τα παιδιά του Θεού. Το κάθε παιδί. Αυτό ευχόμαστε από την καρδιά μας.

Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά κι ευλογημένα. Να είναι μια χρονιά που να φέρει σε όλους την χαρά και την ειρήνη του Χριστού!

Καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους!

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....