Με μία λαμπρή και πανηγυρική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα είκοσι πέντε χρόνια Θεοφιλούς Ποιμαντορίας του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τα οποία συνδυάστηκαν με τα ονομαστήριά του. Από νωρίς το απόγευμα πλήθος κόσμου, Κληρικοί και λαϊκοί, συνέρρευσαν στο Κέντρο, για να ευχηθούν στον Ποιμενάρχη μας και να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, που με περισσή επιμέλεια και αγάπη ετοίμασαν τα στελέχη της Τοπικής μας Εκκλησίας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Συμεών, Πολυανής & Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο Θεοφ. Επίσκοπος Ολβίας κ. Επιφάνιος, η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή και εκπρόσωποι των Αρχών. Την εκδήλωση άνοιξε το Βυζαντινό σχήμα του Μουσικού Σχολείου Βόλου, υπό την δ/νση του Υποδιευθυντού κ. Ευαγγέλου Παυλίδη.
Ακολούθησε ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, πνευματικού τέκνου και κορυφαίου συνεργάτου του Σεβ. Ποιμενάρχου μας και επί σειρά ετών Πρωτοσυγκέλλου της Τοπικής μας Εκκλησίας, με θέμα «25 χρόνια Αρχιερατείας Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου». Ο κ. Δαμασκηνός, που ως νέος Διάκονος, ακολούθησε τον Σεβ. κ. Ιγνάτιο στον Βόλο από την πρώτη ημέρα της Αρχιερωσύνης του, περιέγραψε, καταρχάς, τον Ποιμενάρχη μας ως άνθρωπο. Τον χαρακτήρισε «αυθεντικό άνθρωπο, γνήσιο στην πίστη του, αυθόρμητο στον τρόπο. Δεν παριστάνει, είναι. Δεν είναι αλάθητος, είναι αληθινός. Την αυθεντικότητα του χριστιανικού του βιώματος και το άδολο της ψυχής του, πιστοποιεί από νεαράς ηλικίας η αυθόρμητη και άμεση ανταπόκρισή του στο κάλεσμα του Θεού. Χωρίς δισταγμό, χωρίς ορθολογιστικές σκέψεις, αφιερώνεται ολοκληρωτικά στην Εκκλησία, προσελκύοντας πλούσια τη χάρη, που τον προικίζει με χαρίσματα μοναδικά».
Στη συνέχεια, τον περιέγραψε ως Εκκλησιαστικό ηγέτη, με πανορθόδοξο κύρος, που έθεσε «κορωνίδα του έργου του την πνευματική τροφοδοσία και στήριξη του ποιμνίου του, των κληρικών του, και του ευλογημένου λαού του, για τους οποίους μεριμνά νυχθημερόν, και προσεύχεται ακατάπαυστα… ο επανευαγγελισμός των ανθρώπων τον απασχολεί άμεσα. Τον θεωρεί ανάγκη επιτακτική, καθώς «ουκ επ΄ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος»… Η διακονία του συνανθρώπου και η μέριμνα για τους εμπερίστατους αποτελεί προτεραιότητά του. Είναι οι «αδελφοί» του Χριστού μας, οι «ελάχιστοι», και αξίζουν της επιμελημένης φροντίδας μας… Σεμνύνεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, καθώς στον τόπο μας, παρά τις δυσκολίες των καιρών, καλύπτεται πια τούτη η ανάγκη, τόσο με την αύξηση του αριθμού των «Σπιτιών Γαλήνης» στις ενορίες, όσο και με την καθημερινή λειτουργία του κέντρου σίτισης του Μητροπολιτικού Ναού «Δος ημίν σήμερον». Με την αγωνία του φιλόστοργου Πατέρα μερίμνησε για όλα έγκαιρα, διαβλέποντας την επερχόμενη κρίση. Το δίκτυο της φιλανθρωπίας οργανώθηκε και διευρύνθηκε, γιατί οι αναγκεμένοι είναι αναρίθμητοι: κρατούμενοι και θαλασσοδαρμένοι πρόσφυγες, άστεγοι και ανήμποροι γέροντες, άρρωστοι που ο πόνος υπερβαίνει τις αντοχές τους, μοναχικοί, που τους πνίγει το παράπονο της εγκατάλειψης…». Ο κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στις διεθνείς δράσεις του Σεβ. Μητροπολίτου μας, σε περιοχές που περισσεύει ο πόνος, θερίζει η πείνα και οι σοβαρές ασθένειες, όπως η Σερβία, χώρες της Αφρικής, όπου παρεμβαίνει, «διά του Ιδρύματος «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης», για προσφορά ποικίλης ανθρωπιστικής βοήθειας σε δοκιμαζόμενους πληθυσμούς, για την ανακούφιση των εμπερίστατων εντός και εκτός των συνόρων της πατρίδας μας, για άσκηση προληπτικής ιατρικής, για υποστήριξη της Ορθόδοξης Ιεραποστολής με παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας». Μίλησε για την στήριξη των Ιερών Μονών, για την προστασία των Μοναστικών Αδελφοτήτων, την ανακαίνιση παλαιών και την ίδρυση νέων Μοναστηριών, αλλά και την αγάπη που τρέφει για τους Κληρικούς του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ίδρυση του Ιδρύματος Επιμορφώσεως και Ενισχύσεως του Ιερού Κλήρου, «που αποβλέπει στην κατάρτιση των ιερέων, για να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στη διακονία τους, αλλά και στην παροχή οικονομικής βοήθειας και συμπαράστασης στις ιερατικές οικογένειες. Εξασφαλίζεται έτσι η μισθοδοσία και η ασφάλεια σε άμισθους κληρικούς, και κατά συνέπεια η συντήρηση και αξιοπρεπής διαβίωση των οικογενειών τους. Ήδη, με τη χάρη του Θεού, περί τους τριάντα ιερείς έχουν μισθοδοτηθεί από το ίδρυμα, ενώ παράλληλα υπάρχει μέριμνα και για την ομαδική ασφάλιση των κληρικών».
Αναφέρθηκε, ακολούθως, στην μέριμνα του Ποιμενάρχου για την νεότητα: «Λειτουργεί φροντιστήριο κατηχητών για την αρτιότερη κατάρτισή τους. Νεανικές συντροφιές, κατηχητικά σχολεία, φοιτητικές συναντήσεις, αλλά και ο Σύνδεσμος νέων στην πόλη μας, ανοίγουν στα νιάτα έναν ορίζοντα ζωής κοντά στο Χριστό. Οργανώνονται κατασκηνώσεις στο χωριό αλλά και στην πόλη, γίνονται επετειακές εκδηλώσεις και εξορμήσεις, εκδίδονται σειρές πρωτοποριακών βοηθημάτων για τα κατηχητικά σχολεία, προσφέρονται φροντιστηριακά μαθήματα, χορηγούνται υποτροφίες, λειτουργούν σχολές γονέων, διοργανώνονται γιορτές και συνέδρια». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πίστη του κ. Ιγνατίου στον ελεύθερο διάλογο, «που αποτελεί την πιο χαρακτηριστική έκφραση του αγαπητικού ήθους» και οδήγησε στην ίδρυση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, «που αποτελεί, αναμφισβήτητα, πρωτοποριακό δημιούργημά του». Εξήρε την αγάπη του για τον τόπο μας, που φάνηκε με την ίδρυση του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός», που αναδεικνύει «την μοναδική πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής μας και κατατάσσεται στην πρώτη γραμμή πολιτιστικής δράσης στη Μαγνησία». Όμως, η βασική μέριμνά του είναι η ενότητα των ανθρώπων και «λειτουργεί ως παράγοντας και εγγυητής ενότητας προς τρεις ταυτόχρονα άξονες: Η ενότητα της πίστεως, με δύναμη και προοπτική… Η ενότητα με την Πολιτεία, καθώς στήνει γέφυρες επικοινωνίας με τους άρχοντες του τόπου, τους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς… και η ενότητα των Χριστιανών. Κρατώντας απαραχάρακτη την αλήθεια της πίστεώς μας, ξεπερνώντας με αρχοντιά και διάκριση τις όποιες αβάσιμες αρνητικές επιθέσεις και σχόλια, κηρύσσει την ανάγκη συσπείρωσης των Χριστιανών, ιδιαίτερα στους ζοφερούς καιρούς που ζούμε».
Ο κ. Δαμασκηνός τόνισε την γενική αποδοχή που απολαμβάνει ο Ποιμενάρχης μας, ως μέλος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος – όπου λειτουργεί ως παράγοντας ενότητας και καταλλαγής – η οποία του ανέθεσε την προεδρία δύο νευραλγικών Συνοδικών Επιτροπών, Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και Πολιτιστικής Ταυτότητος. Τέλος, ο κ. Δαμασκηνός περιέγραψε τον Γέροντά του ως Ποιμένα και Πνευματικό Πατέρα, ο οποίος «πρώτιστα αγαπά, και περιβάλλει όλους με μια γλυκιά ζεστασιά… Έχει το χάρισμα πληθωρικά να οικοδομεί, και να αναστηλώνει στις ψυχές τις αιώνιες αξίες με το χρυσάφι του λόγου του. Συμβουλεύει αλλά και μυσταγωγεί, πείθει αλλά και εμπνέει. Έχει την ικανότητα να μεταλαμπαδεύει τον ενθουσιασμό του, την αισιοδοξία και τη χαρά στα πνευματικά του παιδιά…».
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσικό πρόγραμμα από την Χορωδία και την ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου, υπό την δ/νση της κ. Σεβαστής Μαζέρα και του μαέστρου Ζαφείρη Κουκουσέλη, που απέσπασαν το πληθωρικό χειροκρότημα όλων.
Τον καταληκτήριο λόγο είχε ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, με συγκίνηση, ευχαρίστησε τους τρεις ανθρώπους που τον ακολούθησαν, από την πρώτη μέρα, στο μεγάλο ταξίδι του στην Μητρόπολή , την ψυχομάνα του κ. Μαρία, τον Διάκονό του π. Δαμασκηνό και τον οδηγό του Βασίλη. Χαρακτήρισε «σταθμό την σημερινή ημέρα» και την εικοσιπεντάχρονη πορεία «μια ευλογία Θεού». Μνημόνευσε ευγνωμόνως τον Μακαριστό Γέροντά του Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο και τον Μακαριστό προκάτοχό του Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο: «χάρη σ’ αυτούς είμαστε εδώ, μας τους δώρισε ο Θεός στη ζωή μας, μακάρι να φανούμε αντάξιοί τους». Ευχαρίστησε, επίσης τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, «γιατί κοντά του έχουμε σμιλεύσει μία ενότητα μέσα στην Ιεραρχία, που αποτελεί την πεμπτουσία του έργου μας. Ζητώ παντού την ενότητα, να ζητώ να ζούμε το Άγιο Πνεύμα, που σημαίνει Τριαδικό τρόπο ζωής, που σημαίνει, τελικά, αγάπη». Τέλος, ευχαρίστησε θερμά το Μουσικό Σχολείο Βόλου, τον παρουσιαστή της εκδήλωσης κ. Νικόλαο Βαραλή και τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς , ο οποίος είχε την γενική επιμέλεια της εκδήλωσης.
Για να διαβάσετε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού Πατήστε εδώ.
Πανηγυρικός Εσπερινός
Ο Μέγας Πανηγυρικός, πολυαρχιερατικός, Εσπερινός τελέστηκε, την παραμονή της εορτής, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Καστορίας κ. Καλλινίκου, Πολυανής & Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, των Θεοφ. Επισκόπων Ολβίας κ. Επιφανίου (Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας) και Νειλουπόλεως κ. Νικοδήμου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου. Τους Αρχιερείς πλαισίωσε πλήθος Κληρικών και λαϊκών προσκυνητών, αντιπροσωπείες Ιερών Μονών, ενώ παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Δένδιας, η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή, ο Υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος, Κώστας Μαραβέγιας και Αθανάσιος Λιούπης και ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του διότι δεν στερήθηκε την δυνατότητα της συμμετοχής στα ονομαστήρια του Ποιμενάρχου μας, παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία τον έταξε να Την διακονεί, πλέον, σε άλλη απομακρυσμένη επαρχία. Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε τον εορταζόμενο Άγιο Ιγνάτιο «φλογερό Επίσκοπο, φωτισμένο διδάσκαλο και διαπρύσιο κήρυκα της αλήθειας του Χριστού, εμπνευσμένο επιστολογράφο, πεπυρωμένο Ομολογητή και Μάρτυρα». Αφού αναφέρθηκε στον βίο και το μαρτύριο του Αγίου, επέμεινε στην διδασκαλία του περί της ενότητας των πιστών με τον Επίσκοπο, όπως προκύπτει μέσα από τις ποιμαντικές του επιστολές: «Τούς παρακαλεί, και μέσω αυτών κάθε χριστιανική κοινότητα, καθώς και τούς χριστιανούς των καιρών μας, να βαδίζουν πάνω στη γνώμη του επισκόπου. Τους καλεί να συγκροτήσουν ένα πνευματικό χορό με το πρεσβυτέριο, χορό συναρμοσμένο πάνω στον επίσκοπο, με τον τρόπο που είναι συναρμοσμένες οι χορδές πάνω στην κιθάρα. Και έτσι, με μια φωνή, με μια καρδιά, με μία θέληση, να απευθύνονται διά του Ιησού Χριστού προς τον Θεό Πατέρα. Την ενότητα πιστών και επισκόπου θεωρεί ο Άγιος απαραίτητη για την αποφυγή της διάσπασης, που οδηγεί στην πλάνη και στην αίρεση… Όποιος δεν υποτάσσεται στον ποιμένα, που είναι εις τύπον του Αρχιποίμενος Χριστού, διαχωρίζει τον εαυτό του από την εκκλησιαστική κοινότητα και τελικά στον Ίδιο τον Θεό μένει ανυπότακτος, διακυβεύοντας την υπόθεση της σωτηρίας του».
Απευθυνόμενος στον Σεβ. Ποιμενάρχη μας, με αφορμή την στην διπλή επέτειό του, ο κ. Δαμασκηνός διεκήρυξε ότι «πραγματώνοντας κάθε στιγμή την άνωθεν κλήση Σας και το όνομα που Σας δόθηκε κατά την μοναχική Σας αφιέρωση, υπήρξατε και παραμείνατε «Ιγνάτιος», δηλαδή πεπυρωμένος στον ζήλο του Θεού και στην αγάπη του ποιμνίου Σας· με πόθο για τη Διακονία Σας· με λαχτάρα όχι για εξουσία αλλά για μαρτυρία· με το χέρι πάντοτε στο άροτρο και μη στρεφόμενος εις τα οπίσω· με έρωτα για την αγία Εκκλησία, ως κιβωτό σωτηρίας· με διηνεκή μέριμνα να την αναδείξετε λαμπρή και ευπρεπή· με ακάματο κάματο να οικοδομήσετε το Σώμα του Χριστού. Δεν γνωρίζουν οι οφθαλμοί Σας νυσταγμό και ανάπαυση οι κρόταφοί Σας, όπως λέγει ο Ψαλμός, για να αρθρώσετε λόγο γνήσιο, ορθόδοξο, πατερικό· δεν φοβείται η επισκοπική Σας ψυχή να περιβάλλει με αγάπη, απλότητα, ημερότητα και υπομονή, τους διαφορετικούς, τους διαφωνούντες, τους αντιπάλους, ακόμα και τους εχθρούς· πλήρης η καρδία Σας από τον έρωτα της συμφιλίωσης, της καταλλαγής, της ενότητας εν τω συνδέσμω της ειρήνης, «ἵνα πάντες ὧσιν ἕν»· ακλόνητη η σταθερότητά Σας στην ορθόδοξη πίστη, που πλειστάκις έχετε αποδείξει ότι είναι για Σας φρόνημα και τρόπος υπάρξεως· αμείωτη η επιθυμία της προσφοράς στον λαό Σας της λογικής λατρείας, όχι μόνο κατά τις λειτουργικές συνάξεις αλλά και κάθε άλλη στιγμή της διάφανης ζωής Σας».
Τιμητική Διάκριση στον π. Ιωάννη Σταθόπουλο
Κατά την διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, σε έναν σπουδαίο, πολιό Κληρικό μας, τον Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Σταθόπουλο, επί σειρά ετών Προϊστάμενο και Εφημέριο του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου. Το βιογραφικό του τιμηθέντος ανέγνωσε ο Πρωτ. Δημήτριος Κατούνης, Εφημέριος του ιδίου Ναού.
Ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος χαρακτήρισε τον π. Ιωάννη «δώρο Θεού για τον Επίσκοπο», επαίνεσε το εκκλησιαστικό του ήθος, την ηρεμία, την πνευματικότητα και τον ευχαρίστησε για την ανεκτίμητη προσφορά του στην Τοπική μας Εκκλησία, ιδιαιτέρως δε στον Ναό της Αναλήψεως.
Από την μεριά του, με έκδηλη συγκίνηση, ο π. Ιωάννης τόνισε ότι «αποδέχομαι ευχαρίστως την απόφασή Σας αυτή, διότι είμαι βέβαιος ότι προέρχεται από την ειλικρινή διάθεσή Σας και αγάπη προς την ταπεινότητά μου». Ευχήθηκε δε στον Σεβασμιώτατο υγεία, μακροημέρευση και ακμαιότητα σωματικών και πνευματικών δυνάμεων.
Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς για την τιμητική και αγαπητική παρουσία τους, αναφερόμενος στους στενούς δεσμούς φιλίας και αγάπης, που τον συνδέουν με ένα έκαστο εξ αυτών. Εξήρε την ενότητα της Εκκλησίας μας, που διασώζεται μέσα στο Συνοδικό μας σύστημα, μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες, τα τελευταία χρόνια. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στον πνευματικό τέκνο, στον χοροστατούντα Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, που χαρακτήρισε «το καλύτερο δώρο του Θεού», στα είκοσι πέντε χρόνια της Ποιμαντορίας του και του ευχήθηκε να πραγματώσει έργο σπουδαίο και μεγάλο στην Μητρόπολη που η Εκκλησία τον έταξε, συνεχίζοντας το έργο των σπουδαίων προκατόχων του.
Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική, πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, εν πληθούση Εκκλησία, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, Πολυανής & Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, των Θεοφ. Επισκόπων Ολβίας κ. Επιφανίου και Νειλουπόλεως κ. Νικοδήμου, συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου. Συμμετείχε πλήθος Κληρικών μας, αντιπροσωπείες Μοναστικών Αδελφοτήτων, η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Κώστας Μαραβέγιας και Αθανάσιος Λιούπης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και λοιποί εκπρόσωποι των Αρχών.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος, παίρνοντας αφορμή από το Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, παρατήρησε ότι τον Θεό τον βρίσκουμε στην Εκκλησία, «όπου καλλιεργείται και αναπτύσσεται η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, σχέση διαλεκτική». Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι ο Θεός είναι μέσα μας, όσο κι αν ο άνθρωπος προσπαθεί να διαστρέψει το αποτύπωμά Του, έχει σπείρει στην ψυχή μας την φωνή της συνειδήσεως, «την οποία όχι απλώς καταστήσαμε ελαστική, αλλά την φιμώσαμε και την σκοτώσαμε… Ο Θεός, όμως, παραμένει μέσα μας και ενεργεί για να μας κατευθύνει σ’ αυτό που πρέπει να γίνει… μας καλεί ν’ ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, για ν’ ανακαλύψουμε τον Ίδιο, που είναι η αιτία των πάντων, η πηγή του είναι μας. Αν θέλουμε, λοιπόν, να βρούμε τον Θεό, πρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας, να ησυχάσουμε, να τα βρούμε με τον εαυτό μας και αυτομάτως θα τα βρούμε με τον Θεό…».
Αναφερόμενος στον εορταζόμενο Ποιμενάρχη μας, ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε ότι «μέσα από το έργο της Εκκλησίας, αγωνίζεται να προσελκύει τον λαό προς τον Χριστό, που είναι η απαρχή και εγγύηση της σωτηρίας μας. Το έργο του χαρακτηρίζεται από Χριστοκεντρικότητα, γιατί πρώτα ο ίδιος μόρφωσε μέσα του τον Χριστό…».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους συλλειτουργούς Αρχιερείς, «η παρουσία των οποίων είναι μια τρανή και έμπρακτη απόδειξη ενότητας μέσα στην Εκκλησία μας, που ξεκινά από το σώμα της Ιεραρχίας, στο πλαίσιο του Συνοδικού μας συστήματος, υπό την προεδρία του Μακ. Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ο οποίος ενώνει την Ιεραρχία εν Πνεύματι Αγίω, για να κρατήσουμε την Εκκλησία ως Μάνα του λαού μας και μάλιστα, σε κρίσιμους καιρούς για το Γένος και την Πατρίδα μας». Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους άρχοντες του τόπου, «με τους οποίους έχουμε σφυρηλατήσει ενότητα και πνεύμα αλληλοκατανόησης». Ευχαρίστησε, τέλος, από καρδιάς τους πιστούς: «είστε η οικογένειά μου, οι άνθρωποί μου, η καρδιά και η ζωή μου. Αφιερώθηκα σε εσάς και τον τόπο μας και αγωνίζομαι να φανώ αντάξιος των περιστάσεων, ελπίζοντας ότι ο Θεός θα με ελεήσει, θα συγχωρήσει τις αμαρτίες μου και θα μου δίνει την χαρά της συμπόρευσης μαζί σας».