Μητροπολίτης Φθιώτιδος : «Ανάσταση: άρνηση της ενοχής και κατάφαση της μετάνοιας»

Στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας ιερούργησε την Τετάρτη από του Πάσχα 27 Απριλίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, στο πλαίσιο των τακτικών ποιμαντικών και λειτουργικών του επισκέψεων στις Ιερές Μονές της Μητροπόλεως.

Ο κ. Συμεών μάλιστα διανυκτέρευσε για μια ακόμη φορά στο Ιερό Επισκοπείο της Μονής, δεχόμενος ευγνωμόνως την θυγατρική αγάπη και φροντίδα της Οσιολογιωτάτης Καθηγουμένης, Γερόντισσας Ιωάννας της ιατρού και της πολυμελούς Αδελφότητος της Μονής.

Τον κ. Συμεών πλαισίωσαν ιερείς της Μητροπόλεως με προεξάρχοντα τον Άγιο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Διευθυντή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών με αφορμή το Αποστολικό Ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αγίων Αποστόλων, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην οργανική σχέση της Αναστάσεως με την μετάνοια.

«Η δύναμη της Αναστάσεως μπορεί να αλλοιώσει ακόμη και τον προδότη, ακόμη και τον βλάσφημο, αρκεί να έχει διάθεση αλλοίωσης. Είναι πολύ μεγάλα και σημαντικά τα  νοήματα που μας μεταφέρει ο Απόστολος Πέτρος σήμερα μέσα από την ομιλία του προς τους πριν από λίγο προδότες του Χριστού, προς τον όχλο που φώναζε: «Άρον, Άρον Σταύρωσον Αυτόν» καθώς αυτοί γίνονται πλέον μάρτυρες της Αναστάσεως και ο Πέτρος τους ανοίγει τον δρόμο προς την ζωή της Αναστάσεως, καλώντας τους να βαπτισθούν, καλώντας τους σε ζωή μετάνοιας. Ανάσταση είναι η μετάνοια. Αυτό μας φανερώνει τη δυναμική της Αναστάσεως. Η Ανάσταση, ανασταίνει τον κάθε βλάσφημο, τον κάθε προδότη, αρκεί να θέλει να αλλοιωθεί και να μπει στην αγκαλιά του Χριστού.

Μήνυμα τόσο αισιόδοξο, μήνυμα απίστευτα ελπιδοφόρο, μοναδικά αναγκαίο για όλους μας, σε κάθε εποχή. Έχουμε ανάγκη, όχι την μεμψιμοιρία, όχι μία ενοχική μεταμέλεια και την αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, αλλά έχουμε ανάγκη την αναζήτηση μετάνοιας και της Αναστάσιμης αγκαλιάς του Χριστού. Αυτό να αναζητήσουμε, αυτό να ζήσουμε και πάνω σε αυτό να αναβαπτίζεται η ζωή μας.

Όπως κάθε Ορθόδοξο Μοναστήρι, έτσι και αυτή η Ιερά Μονή της Παναγίας μας, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η άρνηση της ενοχής και του φόβου και η κατάφαση της μετάνοιας και της αγάπης. Δοξάζουμε τον Θεό που έχουμε στον τόπο μας, στην Μητρόπολή μας τέτοια Μοναστήρια, τα οποία κρατούν κάθε μέρα, όλο τον χρόνο, αναμμένη την λαμπάδα της Αναστάσεως».

Στην Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων κ. Δημήτριος Μπεσλεμές, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαμιέων, καθώς και αρκετοί Πατέρες και ευλαβείς προσκυνητές από την περιοχή της Λαμίας, της Φθιώτιδος και από άλλα μέρη της Πατρίδος μας.

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....