Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Ο Σταυρός του Χριστού είναι αγάπη και ελευθερία»

Με τον Δ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό και τους Χαιρετισμούς στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως 19 Μαρτίου 2023 ο τριήμερος εορτασμός της Συνάξεως των Φθιωτών Αγίων.

Ο Κατανυκτικός Εσπερινός τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, παρουσία πλήθους ιερέων και πιστών, ενώ εψάλησαν και οι Χαιρετισμοί ενώπιον του Τιμίου Σταυρού.

Η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τον ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ωμίλησε επίκαιρα, διδακτικά και κατηχητικά για τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου με θέμα: «Ο Σταυρός είναι αγάπη και ελευθερία» και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Βρισκόμαστε στο μέσο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής  και στο μέσο της Εκκλησίας και στο μέσο της ζωής μας ολόκληρης και στο μέσο της καρδιάς μας βρίσκεται υψωμένος ο Τίμιος Σταυρός, βρίσκεται ο Εσταυρωμένος, βρίσκεται η αληθινή αγάπη και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αληθινή αγάπη είναι μονάχα η ματωμένη αγάπη, αληθινή αγάπη είναι μονάχα η σταυρωμένη αγάπη, είναι μονάχα η αγάπη που πονά, η αγάπη που υποφέρει, η αγάπη που νοιάζεται, η αγάπη που δίνεται, η αγάπη που προσφέρεται.

Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, όταν στην Α προς Κορινθίους Επιστολή, σε αυτό τον συγκλονιστικό ύμνο της αγάπης, το ωραιότερο ποίημα αγάπης που γράφτηκε ποτέ μας ομιλεί για την αγάπη, είναι σαν να μας περιγράφει το Σταυρό του Χριστού. «Η αγάπη πάντα στέκει, πάντα ελπίζει, η αγάπη πάντα υπομένει. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει».

Εμείς οι άνθρωποι, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αν θέλουμε να κοιτάξουμε πραγματικά τον εαυτό μας και αν έχουμε διάθεση αληθινή να εντοπίσουμε τις παθογένειες, τις αναπηρίες και τις δυσκολίες μέσα στις σχέσεις, όλα καταλήγουν σε ένα πράγμα: στο ότι δεν έχουμε μάθει ακόμη να αγαπάμε, όπως μας δείχνει πάνω στον Σταυρό ο Χριστός. Η αγάπη,  την οποία θέλουμε οι περισσότεροι των ανθρώπων είναι αγάπη χωρίς σταυρό,  ενώ ο Χριστός ανέβηκε στο σταυρό για όλους εμάς χωρίς καμία βία, είναι πάνω στο σταυρό με ανοιχτά τα χέρια για οποιονδήποτε άνθρωπο. Αυτή είναι η αληθινή αγάπη. Η ελεύθερη αγάπη, η αγάπη η εκούσια, αυτή η σταυρωμένη αγάπη είναι η αληθινή ελευθερία γι’ αυτό και πάνω στο σταυρό μία λέξη είναι γραμμένη. Ελευθερία».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανέφερε:

«Αν φιλοσοφήσουμε βαθύτερα το Μυστήριο του Σταυρού, θα δούμε ότι ο Σταυρός του Χριστού μας έχει έναν φίλο και έναν εχθρό. Εχθρός είναι το εγώ, αυτός είναι ο εχθρός του Σταυρού. Το εγώ μας είναι αυτό που ανεβάζει στο Σταυρό το Χριστό και το εγώ μας είναι αυτό που δεν μας αφήνει να σηκώσουμε πραγματικό σταυρό, ακόμα κι αν υποφέρουμε μέσα στον κόσμο.

Σταυρός είναι να αρνηθούμε το εγώ μας, να αρνηθούμε αυτόν τον μεγάλο εχθρό μας και φίλος του Σταυρού είναι η ελευθερία.

Ο Σταυρός του Χριστού είναι το σύμβολο της αγάπης, το σύμβολο της ελευθερίας, είναι η οδός της αγάπης, η οδός της ελευθερίας. Αυτοί είναι οι δύο δρόμοι οριζόντιος και ο κάθετος, αυτές είναι οι δύο κατευθύνσεις, η αγάπη και η ελευθερία που συναντιούνται σε ένα πρόσωπο, στο Νυμφίο της Εκκλησίας, στο Νυμφίο της ζωής, στον Κύριό μας Ιησού Χριστό».

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:

«Ακουμπήστε τα προβλήματα σας στον Εσταυρωμένο, τα δάκρυά σας, τον πόνο σας, τους καημούς σας, τα προβλήματα, όσο κι αν αυτά φαντάζουν αδιέξοδα. Μη τα ακουμπήσουμε στο εγώ μας. Μην εμπιστευτούμε το εγώ μας. Να εμπιστευτούμε το Σταυρό του Χριστού μας, να εμπιστευτούμε τον Εσταυρωμένο. Να πάρουμε δύναμη και κουράγιο, θάρρος, παρρησία, να πάρουμε και ελπίδα από το Σταυρό του Χριστού μας, γιατί η πραγματική ελπίδα είναι η ματωμένη και σταυρωμένη αγάπη, αυτή η τεράστια και ματωμένη αγκαλιά στην οποία χωράμε όλοι μας».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη όλους τους συνεργάτες του ιερείς, καθώς και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού και όλους τους συνεργάτες και εθελοντές και εθελόντριες της Ενορίας για την άρτια διοργάνωση και διεξαγωγή της Ιεράς Πανηγύρεως των Φθιωτών Αγίων και ενημέρωσε και προσεκάκλεσε τους πιστούς για τον επικείμενο εορτασμό της διπλής Θεομητορικής και Εθνικής Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εορτή κατά την οποία πανηγυρίζει ο ιστορικός Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΟ VIDEO ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....