Μητροπολίτης Κιλκισίου : “Με την προσευχή ερχόμαστε κοντά στον Θεό”

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου που ανοίγει το Τριώδιο, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κιλκίς, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, τον οποίο πλαισίωσαν ο Προϊστάμενος του Ναού Παν. Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Εφημέριος Παν. Αρχιμ. Ευστάθιος Κοντοζίδης και οι Ιεροδιάκονοι Φιλόθεος Τσαμπαζάκης και Σάββας Αμοιρίδης, τιμώντας παράλληλα μεθεορτίως την ιερά μνήμη του Μεγαλομάρτυρος του Χριστού Τρύφωνος, του θαυματουργού.

Η εορτή του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των Αμπελουργών, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη στο Κιλκίς, και συγκεκριμένα με την περιοχή που χαρακτηρίζεται ως “Στενημαχήτικα”, με το κουρμπάνι, χάρη στη λατρευτική παράδοση που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Στενήμαχο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε μεταξύ των άλλων: “…Σήμερα η αγία μας Εκκλησία προβάλλει δύο προσωπικότητες, αυτές του Τελώνη και του Φαρισαίου, και μας καλεί να πραγματώσουμε στη ζωή μας τα χαρίσματα του Φαρισαίου (προσευχή, νηστεία, ελεημοσύνη) με την αληθινή μετάνοια του Τελώνου. Σήμερα, όμως, τελούμε και την μεθέορτη πανήγυρη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος, καθότι οι πρόγονοί μας θέσπισαν στην Ιερή του Εικόνα να θυμούνται τις πατρογονικές τους εστίες, να διατηρούν τα ήθη και τα έθιμά τους, και να έχουν πλούσια τη χάρη του Αγίου στη ζωή και στα έργα τους”.

Τόνισε ιδιαίτερα την αξία και την σημασία της προσευχής, ιδίως στις σημερινές και δύσκολες μέρες που διάγουμε, με έντονα τα ερεθίσματα στη ζωή όλων, καλώντας τους πιστούς να προτρέπουν τους μικρότερους να προσεύχονται, ώστε η προσευχή να είναι και οικογενειακή υπόθεση ασφάλειας, σωτηρίας, ζωής, χαράς και ενότητας!

Στο τέλος της Δοξολογίας , ο Ποιμενάρχης του Κιλκίς χειροθέτησε σε αναγνώστες τρεις ευλαβείς νέους, τους Θεόδωρο Παπαδά, Ιωάννη Γκιόκα και Βίκτωρα Παπαδά που διακονούν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου ενώ προ της απολύσεως απένειμε τιμητική πλακέτα στην κα Μαρία – Χαρούλα Τοκατλίδου, ιδιοκτήτρια του Φούρνου Τριανταφυλλίδη, για την πολύτιμη συνεισφορά της στο ενοριακό συσσίτιο.

Ακολούθως ευλόγησε την Αγιοβασιλειόπιτα της Ενορίας στο Πνευματικό της Κέντρο “Στενήμαχος” με το φλουρί να πέφτει στην Νεοκώρο του Ναού κα Ασλανίδου Ευαγγελία.

Σε όλους τους εκκλησιαζόμενους μετά τη Θεία Λειτουργία διανεμήθηκε το παραδοσιακό κουρμπάνι, που ετοίμασε ο Σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς “Ο Άγιος Τρύφων”.

Στην λατρευτική σύναξη, εκτός των άλλων, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θεμιστοκλής Κοσμίδης, εκπρόσωπος της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος”, η Δημοτική Σύμβουλος κα Καλλισθένη Πάκα καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Στενημαχιτών κα Ευαγγελία Μαυρομάτη.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την αγιοβασιλειόπιτα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Βουλευτής του Νομού κ. Γεώργιος Φραγγίδης, ευχόμενος η προσπάθεια του να είναι δημιουργική και καρποφόρα προς όφελος των πολιτών και τέλος παρέστη στην εκδήλωση του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κιλκίς “Πέτρος ο Γλυκύς” για να ευλογήσει την βασιλόπιτα και να μιλήσει στους ανθρώπους που διακονούν στους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως με την τέχνη του Δαμασκηνού.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....