Μητροπολίτης Πειραιώς: Η Παναγία είναι το πρώτο πρόσωπο από όλη την οικουμένη που μετέχει της Αναστάσεως

Στην Ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου, στον Ναό που βρίσκεται στην είσοδο του πρώτου λιμένος της χώρας, χοροστάτησε σήμερα, Πέμπτη της Διακαινησίμου εβδομάδος (20/04/2023), το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, μιλώντας για το γεγονός της Αναστάσεως, «το χαρμόσυνο γεγονός που δίδει την ελπίδα στη ζωή μας και νοηματοδοτεί τον αγώνα μας», τόνισε πως «η Ανάσταση έρχεται να μας εκπληρώσει το όραμα και την βαθιά ανθρώπινη εκζήτηση της νίκης, απέναντι στον έσχατο εχθρό που είναι ο θάνατος».

Αναφερόμενος στον Παύλειο λόγο «εἰ δὲ Χριστὸς οὐκ ἐγήγερται, ματαία ἡ πίστις ὑμῶν» και εξηγώντας πως «εάν ο Χριστός δεν είχε Αναστηθεί, τότε όλη μας η πίστη και κατά προέκταση η ύπαρξη, θα ήταν μία ματαιότητα», επεσήμανε πως «η Ανάσταση έρχεται να νικήσει την καθημερινότητά μας, τον εγκλωβισμό μας στην σκληρή και άτεγκτη σαρκική βιωτή, να ανατρέψει τα δεδομένα. Να μας χαρίσει μεταφυσική ελπίδα. Να μας δώσει την βεβαιότητα».

«Αυτό δεν είναι μία μάταιη και θρησκευτική προσπάθεια επηρεασμού ή μία ιδεολογία», είπε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, αλλά «είναι μία πραγματικότητα την οποία αποδεικνύει η Χάρις» και «Χάρις», πρόσθεσε, «σημαίνει τη μετοχή και την κοινωνία στην άκτιστη ζωή του Θεού, στην υπέρβαση της ύλης».

Υπογραμμίζοντας πως «ο άνθρωπος δεν είναι οι πέντε αισθήσεις του, αλλά είναι η υπεραίσθηση και η ενσυναίσθηση που πηγάζει και αντλείται από τη μετοχή του στο μυστήριο της ζωής», τόνισε πως «για αυτόν τον λόγο ο Δημιουργός της ζωής μας χαρίζει τη Χάρη Του, η οποία προϋποθέτει τον αγώνα τον καλό, την πνευματική ενόραση και την καθημερινή διαδικασία πνευματικής ανασυγκρότησης δια της μετανοίας, δια της αγάπης, δια της προσφοράς». Ένα τέτοιο «πρόσωπο που μας χάρισε όλον αυτό τον πλούτο της Θεοκοινωνίας και ενότητος με τον Δημιουργό μας, είναι η Υπεραγία Θεοτόκος. Είναι το πρώτο πρόσωπο από όλη την οικουμένη που μετέχει της Αναστάσεως», συμπλήρωσε.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο  θαυμαστό ιστορικό γεγονός από το οποίο προέρχεται η εορτή της Παναγίας «Ζωοδόχου Πηγής», στο θαύμα που επιτέλεσε η Χάρη της κατά την Βυζαντινή περίοδο, αλλά και στην ιστορική Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί, η οποία μέχρι και σήμερα εξαγγέλλει τη Χάρη και την Ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου.

Επισημαίνοντας πως η Ανάσταση είναι ο προορισμός για εμάς τους ανθρώπους, σημείωσε πως η Παναγία φυλάει τα παιδιά της και πως τα παιδιά της Παναγίας, οι Άγιοι, έχουν μεθύσει με την Χάρη του Αναστημένου Χριστού και του Παναγίου Πνεύματος.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στην σημερινή εποχή των πολλών συγχύσεων και των πολλών αντινομιών, υπογράμμισε πως η Παναγία είναι δίπλα μας, αρκεί εμείς να είμαστε δεκτικοί στο θέλημα του Θεού και κάλεσε όλους να τιμούμε την Παναγία, την Ζωοδόχο Πηγή που αναβλύζει και μας χαρίζει το Ύδωρ της Ζωής, τον Χριστό και να αξιωθούμε να φτάσουμε και εμείς σε αυτό το γεγονός της εμπειρίας της Αναστάσεως.

Δείτε πλούσιο φωτογρφαικό υλικό ΕΔΩ.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....