Μητροπολίτης Ταμασού: «Ας ξανακερδίσουμε την αγάπη των αδελφών μας με την προσευχή τη σωστή συμπεριφορά και την αγάπη»

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας την Κυριακή, 28 Αυγούστου 2022, λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Παναγίας Καθολικής στην κοινότητα Ψημολόφου.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν οι Ιερείς του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος Προκόπιος Κωνσταντίνου και Πρεσβύτερος Παύλος Γαϊδαρένκο, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Ιεροδιάκονος Αρσένιος Αθανασίου.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στα νοήματα που απορρέουν από τη σημερινή ευαγγελική περικοπή, της αγάπης, της συγχωρητικότητας, της αλληλοκατανόησης και της ευσπλαχνίας. Με την παραβολή του οφειλέτη των μυρίων ταλάντων, που ακούσαμε σήμερα, ο Χριστός προβάλλει τη συγχωρητικότητα που δίνει ο Θεός στον κάθε άνθρωπο, την οποία οφείλουμε κι εμείς, ως δημιουργήματά Του, να την εφαρμόσουμε στον πλησίον μας, μέσα από την καθημερινή μας ζωή.
Ένας δούλος χρωστούσε στον κύριό του δέκα χιλιάδες τάλαντα, που αντιστοιχούν σε μεγάλο ποσό. Απεγνωσμένος και απελπισμένος ο οφειλέτης από το δάνειο αυτό, έπεσε στα πόδια του κυρίου του, παρακαλώντας τον όπως παρατείνει την προθεσμία επιστροφής τους. Έτσι, ο κύριός του, κατανοώντας τον, τον ευσπλαχνίσθηκε και του χάρισε το χρέος του ολόκληρο.
Όμως, ο ελεύθερος από το χρέος πλέον δούλος βρίσκει κάποιον συνδούλο του στον οποίον είχε δανείσει χρήματα. Ο πρώην οφειλέτης, ο οποίος δέχθηκε την ευσπλαχνία του κυρίου του, δεν εφαρμόζει την ίδια πρακτική προς τον αδελφό του, αλλά ως δυνάστης, θέλει να κατασπαράξει τον συνάνθρωπό του για εκατό δηνάρια.
Ο Κύριος της παραβολής μόλις πληροφορήθηκε τη σκληρότητα και κακία του δούλου, τον παρέδωσε στους βασανιστές, μέχρι να αποδώσει το χρέος του. «Δοῦλε πονηρέ, πᾶσαν τὴν ὀφειλὴν ἐκείνην ἀφῆκά σοι, ἐπεὶ παρεκάλεσάς με. Οὐκ ἔδει καὶ σὲ ἐλεῆσαι τὸν σύνδουλόν σου, ὡς καὶ ἐγώ σε ἠλέησα; Καὶ ὀργισθεὶς ὁ κύριος αὐτοῦ παρέδωκεν αὐτὸν τοῖς βασανισταῖς ἕως οὗ ἀποδῷ πᾶν τὸ ὀφειλόμενον αὐτῷ» (Ματθ. 18, 32 – 34), ανέφερε.
Κατεληξε στην ομιλία του με την εξης προτροπή: «Ας έχουμε στο μυαλό μας μια σημαντική και βασική προϋπόθεση. Για να συγχωρεθούμε πρέπει να συγχωρέσουμε πρώτα εμείς τα σφάλματα εκείνων των συνανθρώπων μας, που με τις πράξεις ή τα λόγια τους μας έβλαψαν, μας μείωσαν και μας πίκραναν. Εάν συγχωρούμε, θα συγχωρεθούμε· εάν δεν συγχωρούμε, τότε δεν θα συγχωρεθούμε».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιμνημόσυνη δέηση για τους ηρωικώς πεσόντες της κοινότητος.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο κ. Ανδρέας Κιτρομηλίδης, Πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων.

Στη συνέχεια εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν ο Διοικητης ΕΛΔΥΚ, κ. Παναγιώτης Κεραμιδάς, εκπρόσωποι των Αρχηγών της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων και πρόεδρος της κοινότητος Καπέδων κ. Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, κ. Χρήστος Χρήστου, ο Βουλευτής ΔΗΣΥ, κ. Δημήτρης Δημητρίου, οι κοινοτάρχες Ψημολόφου, κ. Μάριος Πέτρου, Επισκοπειού, κ. Γιαννάκης Λουκαΐδης, Ανάγυιας, κ. Κωστάκης Κωνσταντίδης, Κλήρου, κ. Νίκος Αλεξανδράκης, Κάτω Δευτεράς, κ. Νίκος Καλλής, Εργατών, κ. Ανδρέας Γεωργίου, Καμπιών κ. Ηράκλης Πίας,Συνοικισμού Ανθούπολης, κ. Φρόσω Αρμοστή, εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων από τις γύρω κοινότητες, οι οικογένειες των ηρώων και αρκετός κόσμος που ήλθε να τιμήσει τη μνήμη των πεσόντων της κοινότητος Ψημολόφου.

Μετά  τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε επιμνημόσυνη  δέηση των πεσόντων ηρώων στο μνημείο που  βρίσκεται στο προαύλιο του Ιερού Ναού, από τον Πανιερώτατο.

Στη συνέχεια,  ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....