Μουσική πανδαισία στη μοναδική συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στην Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου 2022 στην πανηγυρίζουσα Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας η ανεπανάληπτη συναυλία του εξαίρετου Σταύρου Ξαρχάκου με τίτλο «Νυν και αεί…».

Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης και οι συνεργάτες του καθήλωσαν το κοινό που κυριολεκτικά κατέκλυσε τους εξωτερικούς χώρους της ιστορικής Μονής μπροστά από τον επιβλητικό ανεμόμυλο σε μια αξέχαστη μουσική βραδιά, την οποία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν περισσότεροι από χίλιους πεντακόσιους θεατές. Το ακροατήριο απόλαυσε από κοντά τη μουσική μεγαλοφυΐα, το απαράμιλλο πάθος και τον νεανικό παλμό του Σταύρου Ξαρχάκου σε ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι στην ελληνική και παραδοσιακή μουσική μέσα στον χρόνο. Στη μυσταγωγική ατμόσφαιρα της εκδήλωσης συνέβαλε ο ιστορικός ανεμόμυλος και ο όλος περιβάλλοντας και κατάλληλα διαμορφωμένος και φωταγωγημένος χώρος πριν την είσοδο στο «Μέγα μοναστήριον Τοπλού».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το θερμό καλωσόρισμα του Πανοσιολ. Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Αμβροσίου Σκαρβέλη, ο οποίος τόνισε ότι «με τη χάρη του Θεού γίνεται αυτή η συναυλία με τον τίτλο «..νυν και αεί..», επισφραγίζοντας για μια ακόμη φορά την ιερότητα του χώρου τούτου, αφού σε κάθε ιερή ακολουθία ο ιερέας τελειώνει με την εκφώνηση «… νυν και αεί…». Η πορεία της Ιεράς Μονής στο διάβα των αιώνων συνεχίζεται και απόψε συμπληρώνεται μια σελίδα ακόμα με την παρουσία του Μουσικολογιώτατου κ. Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος μετά το Ηρώδειο επέλεξε την Ιερά Μονή Τοπλού ως τον επόμενο σταθμό των μουσικών συναυλιών του». Αφού αναφέρθηκε στη μουσική διαδρομή του κορυφαίου συνθέτη, ευχαρίστησε τους αρωγούς της μουσικής βραδιάς, τον Περιφεριάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γεώργιο Ζερβάκη, και ιδιαιτέρως τον παριστάμενο Υπουργό κ. Ιω. Πλακιωτάκη, σημειώνοντας ότι είναι «η αιτία που απόψε έχουμε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να έχουμε ανάμεσά μας τον σπουδαίο Σταύρο Ξαρχάκο».

Ακολούθησε η πολυμελής Φιλαρμονική Ορχήστρα Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία απέδωσε  μελωδίες από γνωστά ελαφρολαϊκά και νέου κύματος ελληνικά τραγούδια, δίδοντας ιδιαίτερο χρώμα στην μοναδική αυτή μουσική βραδιά.

Στη συνέχεια η εντυπωσιακή ερμηνεύτρια και σύζυγος του τελευταίου από τους μεγάλους εν ζωή Έλληνες μουσικοσυνθέτες Σταύρου Ξαρχάκου Ηρώ Σαϊα απέδωσε με μοναδική λυρικότητα και εκφραστικότητα αρχικά το γνωστό ως «τροπάριο της Κασσιανής», σε σύνθεση του Στ. Ξαρχάκου, και ακολούθησαν τα τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη από την ίδια ερμηνεύτρια και τους άλλους καλλίφωνους μουσικούς της δεκαμελούς ορχήστρας του. Με τη συνοδεία των έγχορδων και των πνευστών μουσικών οργάνων και υπό τη διεύθυνση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, οι καλλιτέχνες έτερψαν και μεταρσίωσαν το κοινό, προσφέροντάς του μοναδικές συγκινήσεις, ψυχική αγαλλίαση και ανάταση.

Στη συναυλία παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Αντιπεριφεριάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ. κ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Προηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και άλλοι Κληρικοί της περιοχής, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Σητείας, εκπρόσωποι φορέων του τόπου και πλήθος κόσμου από τη Σητεία, από όλο το Νομό Λασιθίου και άλλες περιοχές της Κρήτης.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....