Νεανικές βυζαντινές Χορωδίες ψάλλουν για τους Αγίους του ξεριζωμού

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία νεανικών βυζαντινών Χορωδιών, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τα γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής.

«Άγιοι του ξεριζωμού στον 20ο αιώνα» ήταν ο τίτλος της συναυλίας.

Έλαβαν μέρος ο Βυζαντινός Χορός του Ιδρύματος Μουσικής της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που διήθυνε ο  κ. Γεώργιος Δεμελής, υπ. Διδάκτωρ Μουσικολογίας, ο Ψαλτικός Χορός «Ενήχημα», που διήθυνε ο κ. Σωτήριος Κουτσούρης, Εκπαιδευτικός – Πρωτοψάλτης και η Βυζαντινή Χορωδία «Ἐν ψαλτηρίῳ», που διήθυνε ο Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, Ιδρυτής του Σχολείου Ψαλτικής.

Η συναυλία περιελάμβανε ύμνους αφιερωμένους στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και τους Μάρτυρες της Μικρασιατικής καταστροφής, τον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως, τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, τον Άγιο Ιάκωβο (Τσαλίκη) τον εν Ευβοία και τον Άγιο Δανιήλ Κατουνακιώτη. Επίσης ύμνους που έχουν συνθέσει Μικρασιάτες μουσικοί δημιουργοί.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, ο οποίος στο τέλος απηύθυνε πατρικό χαιρετισμό, ενώ παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, ο Προϊστάμενος του Ι. Καθεδρικού Ναού Πρωτοπρ. Θωμάς Συνοδινός και οι Ιερείς του Ναού, Κληρικοί και πλήθος φιλομούσων και φιλαγίων πιστών. Σύντομη εισαγωγική ομιλία και την παρουσίαση των Χορωδιών πραγματοποίησε ο Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....