«Νεκτάριε κάνε υπομονή. Ο Θεός στέλνει τις δοκιμασίες στους δικούς του ανθρώπους»

Να μιμηθούν το παράδειγμα και τις αρετές του προστάτη της Ενορίας τους, ιδιαιτέρως την ταπεινότητα με την οποία υπέμενε τις δοκιμασίες του και την προθυμία με την οποία αποδεχόταν το θέλημα του Θεού στη ζωή του, προέτρεψε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος τους πιστούς της Ενορίας Αγίου Νεκταρίου στο προάστιο Fawkner της Μελβούρνης.

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την εορτάζουσα Ενορία, μέσα στο πλαίσιο της ποιμαντικής επισκέψεώς του στη Μελβούρνη, και προεξήρχε των πανηγυρικών λατρευτικών εκδηλώσεων επί τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο, Αρχιεπισκοπικούς Επιτρόπους Μελβούρνης και Northcote αντιστοίχως, και από κληρικούς των δύο Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών της Βικτώριας. Την παραμονή της εορτής, στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού, όσο και την κυριώνυμο ημέρα, στο τέλος της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, απηύθυνε λόγους πνευματικής οικοδομής στους πιστούς που είχαν συρρεύσει μαζικά στην εκκλησία για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, να επικοινωνήσουν με τον Ποιμενάρχη τους και να λάβουν τις ευχές και την ευλογία του.

Ένα από τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος, προτού εστιάσει στον βίο και τις αρετές του τιμώμενου Αγίου, ήταν ότι η αγιότητα δεν αποτελεί γνώρισμα και προνόμιο μίας άλλης εποχής, ξένης και μακρινής από τη δική μας. «Υπάρχουν Άγιοι και στα δικά μας χρόνια», υπογράμμισε, παραπέμποντας και στον μεγάλο σύγχρονο Άγιο της Εκκλησίας μας, τον Άγιο Νεκτάριο, ενώ προσέθεσε ότι «ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς τους Αγίους βρίσκονται ανάμεσά μας, βρίσκονται στο περιβάλλον μας, τους γνωρίζουμε, αλλά πολλές φορές δεν τους υπολογίζουμε». «Η αγιότητα δεν είναι ένα όνειρο θερινής νυκτός», επισήμανε χαρακτηριστικά, ωστόσο υπενθύμισε ότι προϋποθέτει μια ειλικρινή προσέγγιση και σύνδεση του ανθρώπου με τον Θεό.

Περιγράφοντας, στη συνέχεια, πώς ο Άγιος Νεκτάριος προσέγγισε τον Θεό, απέκτησε την αγιότητα και ευλογήθηκε μάλιστα με το χάρισμα της θαυματουργίας, ο Σεβασμιώτατος έδωσε έμφαση στις αρετές της υπομονής και της ταπεινώσεως, οι οποίες κοσμούσαν την προσωπικότητά του. Εξήγησε ότι με υπομονή και ταπείνωση αντιμετώπιζε τις διώξεις και τις πολλές αδικίες που υφίστατο, παραπέμποντας σε έναν λόγο του Αγίου Νεκταρίου που συχνά έλεγε στον εαυτό του: «Νεκτάριε κάνε υπομονή. Ο Θεός στέλνει τις δοκιμασίες στους δικούς του ανθρώπους». Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε πατρικά τους πιστούς να επιθυμούν να γίνεται το θέλημα του Θεού στη ζωή τους, όπως ακριβώς επιθυμούσε ο Άγιος Νεκτάριος, ο οποίος, ενώπιον των δοκιμασιών, έκανε τον σταυρό του και έλεγε «γενηθήτω το θέλημά Σου».

Κατακλείοντας, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος καλωσόρισε και παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον νέο Ιερατικώς Προϊστάμενο της ελληνορθόδοξης Ενορίας στο Fawkner, τον π. Κωνσταντίνο Αποστολλέλη. Κάνοντας λόγο για έναν άξιο, ευλογημένο και δραστήριο κληρικό, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα εργασθεί με αφοσίωση για την περαιτέρω πρόοδο της Ενορίας Αγίου Νεκταρίου και του ευχήθηκε να έχει δύναμη και ευλογία από τον Θεό. Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά και συνεχάρη για την πολυετή και καρποφόρα διακονία του, τον απερχόμενο Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας, π. Σπυρίδωνα Βανδώρο.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....