Νέο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για το μπαράζ υπερπτήσεων στο Αιγαίο

Δεύτερο διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία σε λιγότερο από 24 ώρες κατέθεσε η Αθήνα. Και αυτό αφορά στο άνευ προηγουμένου μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε χθες (27.04.2022) στο Αιγαίο.

Αφού πρώτα έγινε γνωστό ότι η Αθήνα “παγώνει” τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι με εντολή του υπουργού, Νίκου Δένδια, ο γγ του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης έκανε νέο, εντονότατο, διάβημα στην Τουρκία για τις πρωτοφανείς, σε αριθμό, παραβιάσεις του ελληνικού FIR, και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

«Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη», τονίζεται στο ελληνικό διάβημα και σημειώνεται ότι με ευθύνη της Τουρκίας υπονομεύεται η συνοχή του ΝΑΤΟ και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη!

Η Ελλάδα ενημέρωσε ήδη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και το ICAO.

 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, πριν από λίγο, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

newsit

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....