Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναδείχθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, στη μεγαλόνησο.

Από τη διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων προέκυψε ότι ο κ. Χριστουδουλίδης συγκέντρωσε ποσοστό 51,92% (204.680 ψήφοι), έναντι 48,08 % που έλαβε ο κ. Aνδρέας Μαυρογιάννης (189.522 ψήφοι).

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ήταν 561.273 ψηφοφόροι, εκ των οποίων άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα οι 406.616 (72,45%), με την αποχή να ανέρχεται σε ποσοστό 27,55%. Τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 8.428 (2,07%) και τα λευκά 3.986 (0,98%).

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προανήγγειλε ότι από τη Δευτέρα ξεκινά συναντήσεις για τη συγκρότηση του Υπουργικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας: «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχα καταλήξει σε συγκεκριμένες επιλογές, επιλογές για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι δεν γνώριζαν τίποτα. Και θα αρχίσω αυτές τις επαφές από αύριο, έτσι ώστε να είμαστε πανέτοιμοι για την πρώτη, κορυφαία θα έλεγα πολιτική πράξη. Την ίδια στιγμή θα ζητήσω να δω τους αρχηγούς των κομμάτων, τον κύριο Νεοφύτου, τον κ. Στεφάνου, και φυσικά των κομμάτων που στήριξαν τη δική μου προσπάθεια για να τους ενημερώσω για τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου, να ανταλλάξω απόψεις και να πάρω τις αποφάσεις μου».

Οι ανακοινώσεις σχετικά με τα πρόσωπα, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, αναμένονται εντός της ερχόμενης εβδομάδας. «Έχω καταλήξει σε συγκεκριμένα πρόσωπα», επανέλαβε και συνέχισε: «Θα πρέπει να ενημερώσω όλον αυτόν τον κόσμο και θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Αλλά και η συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων είναι καθοριστικής σημασίας. Επαναλαμβάνω κι αυτών που με στήριξαν και αυτών που δεν με στήριξαν. Είναι αυτό που είχα πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η ανάγκη να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση, μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής, δεν ήταν προεκλογικό σύνθημα. Ήταν κάτι το οποίο θα το υλοποιήσουμε στην πράξη και θα το δείτε».

Ακόμη, ο νέος Πρόεδρος διευκρίνισε ότι η συμμετοχή των γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο θα ανέρχεται σε 50%, ενώ βάσει του σχεδιασμού που έχει κάνει, το Συμβούλιο θα απαρτίζεται από νέα άτομα που δεν είχαν υπηρετήσει προηγουμένως.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν είχε ακόμη επικοινωνία με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ και προσέθεσε: «Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, αλλά έχει υπάρξει επικοινωνία με Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας από την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών και τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Πέραν από το να εκφράσω την συμπαράστασή μου για τις δύσκολες στιγμές που περνούν, το ξεκάθαρο μήνυμα είναι η ανάγκη να εργαστούμε μαζί ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων το έχω πει πολλές φορές και δεν θα κουραστώ να το λέω, και θα εργαστώ για να το ανατρέψω, δεν μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων μόνο γίνεται χειρότερη, κάτι που απομακρύνει ακόμη περισσότερο τη λύση του Κυπριακού. Γι’ αυτό, αξιοποιώντας την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό για το πώς θα επιδιώξουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....