Νο1 Εκπαιδευτικός προορισμός το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στον νο1 εκπαιδευτικό προορισμό, στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας. Πιο συγκεκριμένα, το προηγούμενο χρονικό διάστημα:

α) Μαθητές από το 3⁰ Δημοτικό Σχολείο Βόλου επισκέφθηκαν την Δευτέρα 16 Μαΐου ε.έ. το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας, και β) μαθητές από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, την Τετάρτη 18 Μαΐου ε.έ.. Οι μαθητές και των δύο σχολείων, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ‘’ΑΡΤΟΣ Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ’’, αφιερωμένο στην σπουδαιότητα του άρτου και του σιταριού, στη μυστηριακή ζωή της εκκλησίας μας αλλά και στις ευαγγελικές διηγήσεις και στη διδασκαλία του Κυρίου μας.

Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος η ομάδα των μαθητών ζύμωσαν τα δικά τους πρόσφορα και τα έψησαν στον παραδοσιακό φούρνο στην πλατεία της Μακρινίτσας.

Στο ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετείχαν γ) και οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου Κισσού, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Μουσείο την Παρασκευή 20 Μαΐου ε.έ.

δ) Μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου επισκέφθηκαν την Τρίτη 17 Μαΐου ε.έ. το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας, ξεναγηθήκαν στους χώρους του Μουσείου και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ‘’Από τη Μακρινίτσα… στους Αγίους Τόπους’’, που είναι αφιερωμένο στο ταξίδι των Προσκυνητών προς τους Αγίους τόπους. Τα παιδιά θαύμασαν τα τρία μεγάλων διαστάσεων Προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων στη συλλογή του μουσείου και παρατήρησαν τις σκηνές που απεικονίζουν την τοπογραφία των ιερών προσκυνημάτων που σχετίζονται με τη ζωή του Χριστού. Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος η ομάδα των μαθητών  μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων μεταμορφώθηκαν σε “προσκυνητές” και με τη βοήθεια ενός επιδαπέδιου παιχνιδιού ξεκίνησαν από τη Μακρινίτσα με προορισμό τα Ιεροσόλυμα.

ε) Μαθητές από το 8⁰ Δημοτικό Σχολείο Βόλου επισκέφθηκαν την Τρίτη 17 Μαΐου ε.έ. το Βυζαντινό Μουσείο. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου όπου είδαν, έμαθαν και θαύμασαν την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Μακρινίτσας και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μια εικόνα… χίλιες λέξεις”, αφιερωμένο στην τέχνη, την τεχνική και τα νοήματα της βυζαντινής εικόνας. Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος η ομάδα των μαθητών του 8ου δημοτικού σχολείου Νέας Ιωνίας δημιούργησαν την δική τους βυζαντινή εικόνα.

στ) Την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας υποδέχθηκε μαθητές από τον διαγωνισμό που διοργάνωσε η Μητρόπολη Δημητριάδος, με θεματική τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.  Όλοι οι διαγωνιζόμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου όπου είδαν, έμαθαν και θαύμασαν την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Μακρινίτσας. Οι μαθητές γνώρισαν την εκκλησιαστική ιστορία και τον πολιτισμό της Μακρινίτσας από τον 13ο αιώνα έως τον 20ο αιώνα, θαύμασαν τη μεγάλη συλλογή των εκκλησιαστικών κειμηλίων του Μουσείου.

ζ) Tην Τρίτη 17 Μαΐου 2022 το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας υποδέχθηκε ακόμη, το Γυμνάσιο Φλώρινας.

Τέλος, η) το Σώμα Οδηγισμού Νέας Ιωνίας, Βόλου, Αγριάς και Φαρσάλων επισκέφθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου ε.έ. το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ‘’Δυο δέντρα μια ψυχή”.

Το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας απευθύνει πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς και την μαθητική κοινότητα της περιοχής μας να επισκεφθούν την όμορφη και γραφική Μακρινίτσα, να ξεναγηθούν στους χώρους του Μουσείου και να συμμετάσχουν σε ένα από τα 5 εκπαιδευτικά προγράμματά του.

Υπενθυμίζουμε ότι το ωράριο λειτουργίας του μουσείου είναι: Από την Δευτέρα έως και την Πέμπτη 10.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.

Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή 10.00 π.μ. – 6.00μ.μ.

Για εκπαιδευτικές επισκέψεις, δράσεις και προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές όλων των τάξεων, μπορείτε να απευθύνεστε στην υπεύθυνη των εκπαιδευτικών επισκέψεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου κ. Γκαραγκούνη Καλλιόπη καθημερινά από τις 10.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα.

Στοιχεία επικοινωνίας 2428090016, 6978668632

E-mail: ekmakrinitsas@gmail.com ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του

Μουσείου http://makrinitsamuseum.gr/index.php/el/

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....