Northcote: Χριστουγεννιάτικη εορτή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Βικτώριας

Το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου, το απόγευμα, στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Παναγίας «Άξιον Έστι», στο Northcote της Μελβούρνης, πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη εορτή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στη Βικτώρια, όπου οι σπουδαστές και οι καθηγητές τους παρουσίασαν διάφορους ύμνους, με έμφαση σε αυτούς που συνδέονται με την εορτή των Χριστουγέννων.

Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Northcote, ενώ παραβρέθηκε επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ.

Σημειώνεται ότι φέτος συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αυστραλίας, και ως εκ τούτου στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι πρώτοι απόφοιτοι της Σχολής.

Την έναρξη της χριστουγεννιάτικης εορτής, που ξεκίνησε με την Ακολουθία του Εσπερινού και ακολούθησε η παρουσίαση των ύμνων, κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Ευμένιος, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος υπογράμμισε την πνευματική αξία της βυζαντινής μουσικής και της ιερής τέχνης της ψαλτικής. Υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, μια σχετική ρήση του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Μακαρίου, ότι στις βυζαντινές ψαλμωδίες «δε συναντούμε απλώς νότες και λέξεις, αλλά ξεκινάμε μια ιερή οδύσσεια που μας ενώνει με το θείο. Είναι μια αρμονία που απηχεί την αφοσίωση των προγόνων μας, οδηγώντας μας σε μια πνευματική έξαρση».

Ο Επίσκοπος Κερασούντος επισήμανε ότι η ίδρυση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας αποτέλεσε μια από τις πρώτες ενέργειες του Σεβασμιωτάτου, μετά την ενθρόνισή του το 2019. «Αναγνωρίζοντας την αξία της βυζαντινής μουσικής, ο Αρχιεπίσκοπος οραματίστηκε την καλλιέργεια όχι απλώς μουσικών με πιστοποίηση τετραετούς φοίτησης, αλλά οικονόμων ενός δια βίου ταξιδιού στην προσευχή και την πνευματική οικοδόμηση», παρατήρησε. «Η Σχολή λειτουργεί ως φάρος», προσέθεσε, «μεταδίδοντας όχι μόνο μουσικές δεξιότητες, αλλά μια βαθύτερη κατανόηση των ιερών μελωδιών που συνδέουν τον ουρανό και τη γη».

Τονίζοντας, επίσης, τη διαχρονικότητα της αξίας της βυζαντινής μουσικής, ο Θεοφιλέστατος την παρομοίωσε με άγκυρα που μας συγκρατεί κοντά στις αιώνιες αλήθειες της πίστεώς μας μέσα στον πολύπλοκο σύγχρονο κόσμο. Επικαλέστηκε δε μία άλλη ρήση του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, ο οποίος τόνιζε ότι η «βυζαντινή μουσική δεν είναι κατάλοιπο του παρελθόντος, αλλά είναι μια ζωντανή παράδοση που μιλά για τις προκλήσεις της σημερινής πραγματικότητας». «Μπροστά στις αβεβαιότητες των καιρών μας, η βυζαντινή μουσική αποτελεί μια πηγή σταθερότητας και συνέχειας, υπενθυμίζοντάς μας την αμετάβλητη φύση του Θεού», συμπλήρωσε ο Επίσκοπος Κερασούντος.

Κατακλείοντας, ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε θερμά τους καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Βικτώριας, για την αφοσίωση που έχουν επιδείξει, όπως και τους μαθητές της Σχολής, για τις άοκνες προσπάθειές τους να διατηρήσουν και να διαδώσουν την ιερή αυτή παράδοση. Αναφέρθηκε δε στον εορταζόμενο Άγιο, τον Άγιο Διονύσιο εκ Ζακύνθου, και παρότρυνε τους παρισταμένους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, ένα παράδειγμα συγχωρητικότητας και απελευθέρωσης από τη μνησικακία. Τέλος, ευχήθηκε καταλλήλως ενόψει του εορτασμού της Γεννήσεως του Θεανθρώπου και μετέφερε σε όλους τις εγκάρδιες πατρικές ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....