Notre Dame: Με αναφορές στην κλιματική αλλαγή και την πανδημία η αναγόρευση του Οικουμενικό Πατριάρχη σε Επίτιμο Διδάκτορα

Τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα Νομικής απένειμε το Πανεπιστήμιο της Notre Dame της Ιντιάνα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο σε ειδική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου. Με αυτό τον τρόπο ακόμα ένα μεγάλο ακαδημαϊκό ίδρυμα, που πρωτοπορεί στις δράσεις του για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Παναγιωτάτου το τεράστιο έργο που επιτελεί και ευαισθητοποιεί ολόκληρη της ανθρωπότητα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος τονίζοντας ότι η θρησκεία θα πρέπει πάντα να συμπορεύεται με την επιστήμη και να μην βρίσκεται απέναντι σε αυτό προκειμένου από κοινού να επιλύουν τα προβλήματα καταλήγοντας πως είναι υποχρέωσή μας ενώπιον του Θεού, του πλησίον και της δημιουργίας να αναλάβουμε την ευθύνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την καταστολή της πανδημίας.

Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Στην αρχική τοποθέτηση του κατά την ομιλία που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση για την ιδιαίτερη τιμή την οποία του έκανε ένα ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα που πρωτοπορεί στην έρευνα για τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια στάθηκε ιδιαίτερα στις δύο κρίσης που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας σήμερα, την κλιματική και την πανδημία της COVID-19. “Τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η πανδημία του κορωνοϊού σωστά χαρακτηρίζονται ως κρίσεις. Ίσως γνωρίζετε ότι η ετυμολογική ρίζα της λέξης «κρίσις» είναι ελληνική λέξη που σημαίνει «κρίση». Η αλήθεια είναι ότι όλοι κρινόμαστε από την ανταπόκρισή μας ή την απόρριψη καθοριστικών στιγμών της ζωής μας. Κατά ειρωνικό τρόπο, οι στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την απόρριψη της κλιματικής αλλαγής και του Covid-19 ακολουθούν ένα παρόμοιο πρότυπο και υιοθετούνται από τους ίδιους ανθρώπους”, ανέφερε και συμπλήρωσε “Τόσο το κλίμα όσο και ο Covid μας παρουσιάζουν λοιπόν ένα άνευ προηγουμένου πρόβλημα αλλά ταυτόχρονα μια απαράμιλλη ευκαιρία. Γι’ αυτό, σε όλο τον κόσμο, γίναμε μάρτυρες πώς η πανδημία αποκάλυψε το καλύτερο στην ανθρώπινη φύση, καθώς και το χειρότερο στην ανθρώπινη αδιαφορία”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε εκτενή αναφορά για τη θέση και το ρόλο της Εκκλησίας απέναντι σε αυτά τα προβλήματα υπογραμμίζοντας ότι “η θρησκεία πρέπει να λειτουργεί και να υπηρετεί σε σχέση –και ποτέ απομονωμένη– με την επιστήμη. Η πίστη από μόνη της δεν θα ξεπεράσει τα προβλήματα της εποχής μας, αλλά οι προκλήσεις της εποχής μας σίγουρα δεν θα ξεπεραστούν χωρίς πίστη. Η έρευνα και η ιατρική είναι δώρα από τον Θεό. Δίνουν απαντήσεις στην ερώτηση « πώς ;» Η πίστη και η θεολογία είναι επίσης δώρα από τον Θεό. δίνουν απαντήσεις στην ερώτηση « Γιατί ;»

“Ομοίως, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι ούτε φιλελεύθερη ούτε συναισθηματική απάντηση. Περιλαμβάνει συνεχή πόνο και συγχώρεση, αμείλικτη προτίμηση και προτεραιότητα για αυτό που πραγματικά εκτιμούμε, για αυτό που πραγματικά έχει σημασία. Είναι η πνευματική και ηθική απάντηση, με την οποία γινόμαστε μια θεραπευτική και μεταμορφωτική παρουσία ανάμεσα στους διπλανούς μας και στον πλανήτη μας”, ανέφερε σε άλλο σημείο και κατέληξε λέγοντας πως είναι υποχρέωσή μας ενώπιον του Θεού, του πλησίον και της δημιουργίας να αναλάβουμε την ευθύνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την καταστολή της πανδημίας.

Την όλη εκδήλωσε πλαισίωσε καλλιτεχνικά η Βυζαντινή Χορωδία της Αρχιεπισκοπής, παρουσιάζοντας τη μουσική εκδήλωση με τίτλο «Δημιουργία: Από τον Αδάμ στη Σωτηρία» υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου κ. Γεώργιο Θεοδωρίδη.

Νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στην Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου στο Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα όπου μίλησε προς τους ομογενείς.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....