Ο 21χρονος Έλληνας σκακιστής- φαινόμενο

Ο Νικόλας Θεοδώρου ανήκει στην Generation Z, την γενιά που γεννήθηκε κοντά στο millenium, για πολλούς τα παιδιά της τεχνολογίας και των κινητών. Ο Νικόλας όμως ακολούθησε ένα σπορ που χρειάζεται βαθιά σκέψη και μελέτη για την επόμενή σου κίνηση.

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2000 στην Αθήνα και το 2006 η οικογένεια του μετακόμισε στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου όπου εκεί τελείωσε το Δημοτικό. Όταν ήταν 7 ετών (το 2007) οι γονείς του σκέφτηκαν πως εκτός από τα κλασσικά επιτραπέζια παιχνίδια όπως το φιδάκι και ο γκρινιάρης θα μπορούσε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στο σκάκι. Από τις πρώτες παρτίδες ο Νικόλας έκανε τη διαφορά και ο μπαμπάς του και καθηγητής πανεπιστημίου Πάνος Θεοδώρου αποφάσισε να τον γράψει αμέσως στον σκακιστικό σύλλογο Ρεθύμνου (ΣΚΟΡ).

“To 2007 στο Ρέθυμνο, δύο χρόνια μετά τη μετακόμισή μας εκεί από την Αθήνα ξεκίνησα στο σκακιστικό σύλλογο Ρεθύμνου. Ήταν πολύ μεγάλη τύχη ότι δάσκαλος εκεί, όπως και στην Σκακιστική Ακαδημία Χανίων ήταν ο Κώστας Τσαρουχάς. Έτσι ξεκίνησε η περιπέτειά μου στον υπέροχο κόσμο του σκακιού. Τοπικοί αγώνες, παγκρήτιοι, πανελλήνια μαθητικά πρωταθλήματα, πανευρωπαϊκά, παγκόσμια, πολλές νίκες και πρωτιές, κύπελλα, μετάλλια, κάμποσες πικρές στιγμές, και πολλά ερωτήματα για τη μελλοντική σχέση μου με το άθλημα. Βλέπετε,κάθε συμμετοχή σε τουρνουά κόστιζε και κοστίζει πολύ. Πόσο μάλλον αν προσθέσεις πολλά τουρνουά μέσα σε κάθε χρονιά. Εξαιρετικά κοστοβόρα είναι και η εξειδικευμένη προπονητική, μετά, π.χ., τα 2.200 με 2.300 ΕLΟ” έχει δηλώσει σε συνέντευξή του.

Το σκάκι όμως ήταν περισσότερο από ένα παιχνίδι για τον προικισμένο Νικόλα Θεοδώρου και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα αφού σε ηλικία 21 ετών πήρε τον ισόβιο τίτλο του Γκραντ Μετρ στο παγκόσμιο σκάκι. Αυτό το έχουν πετύχει μόνο 11 Έλληνες μεταξύ αυτών οι Ανδρέας Κελίρης, Στέλιος Χαλκιάς, Στρατής Γρίβας, Βασίλης Κοτρωνιάς, Γεώργιος Μακρόπουλος.

Το 2018 αποφοίτησε από το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου ενώ τον Ιούλιο του 2016 είχε λάβει τον τίτλο του International Master (ΙΜ).

 

gm_norm_charlotte-2.jpg

 

Ο Θεοδώρου όταν ξεκίνησε στον χώρο του σκακιού ξεχώρισε αμέσως για την πειθαρχημένη σκέψη του, για την στρατηγική του αλλά και για την άνεση του να χειρίζεται υψηλού επιπέδου μαθηματικά και λογαρίθμους και να αναλύει σε βάθος το παιχνίδι των αντιπάλων του. Έχοντας την τύχη να βρεθεί κοντά σε έμπειρους και καλούς προπονητές έκανε άλματα.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 πέτυχε τρεις νόρμες και με το ΕLΟ του (ατομική βαθμολογία κάθε αθλητή που βγαίνει μέσα από μαθηματικό τύπο 9 κορυφαίων αγώνων) να έχει αγγίξει το εντυπωσιακό 2.576 βαθμούς, ο 21χρονος θεωρείται μία σκακιστική ιδιοφυΐα. Εάν μάλιστα αναλογιστεί κανείς πως ο Νορβηγός παγκόσμιος πρωταθλητής με 2.850 βαθμούς ELO βρίσκεται στην κορυφή γίνεται αντιληπτό πως ο Νικόλας βρίσκεται μια ανάσα μακριά του.

 

dscf1411.jpg

Ο τίτλος του Γκραντ Μετρ είναι ένα όνειρο ζωής για 600 εκατομμύρια σκακιστές στον κόσμο, που υπολογίζεται πως ασχολούνται ενεργά με το άθλημα, όμως, μόνο 1.600 σε όλο τον κόσμο τα έχουν καταφέρει.

Η πορεία του Νικόλα όμως δεν πέρασε απαρατήρητη από το πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις στις ΗΠΑ που θεωρείται η Μέκκα των σκακιστών. Του έγινε πρόταση υποτροφίας και παρότι στις Πανελλήνιες εξετάσεις συγκέντρωσε 18.835 μπαίνοντας σε πολύ καλή σειρά στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς στο ΕΜΠ, τελικά επέλεξε να αποδεχτεί την πρόταση του Σεντ Λούις όπου παράλληλα με τις σπουδές του ως Μαθηματικός και Φυσικός έχει αφιερωθεί στο επαγγελματικό σκάκι υψηλού επιπέδου κερδίζοντας συνεχώς πόντους και τίτλους.

 

enetiko_limani_hanion-simoyltane_nikola_me_35_antipaloys_1.jpg

 

Πριν λίγους μήνες κατέκτησε με το πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις την 1η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γρήγορου σκακιού (rapid) της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) και την 2η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πολύ γρήγορου σκακιού (Blitz) της FIDE. Σε μία άλλη στιγμή που ο ίδιος έκανε επίδειξη των σκακιστικών του δυνατοτήτων διοργανώθηκε αγώνας στο παλιό λιμάνι των Χανίων όπου αντιμετώπισε ταυτόχρονα 35 δυνατούς παίκτες τους οποίους και φυσικά νίκησε.

enetiko_limani_hanion-simoyltane_nikola_me_35_antipaloys_6.jpg

 

Ο Νικόλας μέσω της παιδείας που έχει λάβει από την οικογένειά του αλλά και από την σημαντική τους στήριξη έφτασε στην Αμερική.

“Η οικογένειά μου έκανε ό,τι μπορούσε μέχρι τη στιγμή που βρέθηκα υπότροφος φοιτητής στις ΗΠΑ, επιλέγοντας την προσφορά του St. Louis University στο Μιζούρι, σε μια πόλη που θεωρείται κάτι σαν η Μέκκα του σκακιού. Δυστυχώς, στην Ελλάδα και μάλλον όχι μόνο στο σκάκι, δεν υπάρχει αντίστοιχη κουλτούρα και μέριμνα. Είναι, επίσης, εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς χορηγούς. Οι σύλλογοι κάνουν ό,τι μπορούν, η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προσπαθεί με πολύ λίγα χρήματα. Χρειάζονται όμως περισσότερα… Επιμένω στην εξειδικευμένη προπονητική και στα κλειστά τουρνουά, τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ελλάδα”, έχει πει σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Εκτός όμως από την οικογένεια του ο Νικόλας Θεοδώρου είχε την τύχη να καθοδηγηθεί στο σκάκι από έναν εξαιρετικό προπονητή, τον Κώστα Τσαρουχά όπου προπονεί στον σκακιστικό σύλλογο Χανίων μία από τις μεγαλύτερες ακαδημίες στην Ελλάδα.  “Ο Νικόλας ξεχώριζε από μικρός. Μάλιστα θα μπορούσε να είχε κατακτήσει τον τίτλο του Γκραντ Μετρ και σε μικρότερη ηλικία. Έχει όλο το μέλλον  μπροστά του και θα μας χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις. Είμαστε υπερήφανοι για την πορεία του”, έχει πει χαρακτηριστικά γεμάτος καμάρι ο Κώστας Τσαρουχάς, συμπληρώνοντας: “Γενικά η Κρήτη έχει μεγάλη παράδοση στο σκάκι. Μην ξεχνάτε πως κάθε χρόνο κάνουμε στην Παλαιοχώρα το μεγαλύτερο τουρνουά στην Ελλάδα με την συμμετοχή 300 αθλητών από όλο τον κόσμο. Ενισχύουμε έτσι και τον αθλητικό τουρισμό και αναδεικνύουμε τα νέα ταλέντα. Δυστυχώς όμως τα έξοδα είναι πολλά και χρειαζόμαστε βοήθειες για αναδείξουμε αυτό το υπέροχο άθλημα που έχει ρίζες 3.000 ετών και ταιριάζει με την κουλτούρα και την φιλοσοφία του Έλληνα”.

 

Για πολλούς οι αγώνες σκάκι είναι μια διαδικασία που παίρνει πολύ χρόνο ο Νικόλας όμως αναφέρει το εξής: “Ο χρόνος που αφιερώνω στο σκάκι αυξανόταν προοδευτικά, καθώς, ανεβαίνοντας στα ΕLΟ, κατανοούσα τις αυξανόμενες απαιτήσεις του αθλήματος. Ο κόσμος πίστευε ότι αφιέρωνα μερόνυχτα στη μελέτη για τα διάφορα επιμέρους τμήματα του παιχνιδιού και σε κάθε μία από τις πτυχές του τρόπου παιξίματος. Η αλήθεια είναι ότι ως παιδί δεν αφιέρωσα αξιοσημείωτα πολλές ώρες μελέτης στο σκάκι. Οι γονείς μου ναι μεν με ενθάρρυναν να συνεχίσω και να έχω μεγάλες φιλοδοξίες, αλλά συγκρατούνταν από το να με αφήσουν, πόσο μάλλον οι ίδιοι να με κατευθύνουν, στον ολοκληρωτικό προσανατολισμό προς την πιθανή καριέρα σκακιστή. Πάντα μου έλεγαν ότι πρέπει να μελετώ για τις σπουδές μου, αν θέλω να πετύχω υψηλές επιδόσεις και διακρίσεις, αλλά διαρκώς με παρότρυναν να χαίρομαι τις απλές χαρές της παιδικής ηλικίας. Σίγουρα αυτό δεν ανταποκρίνεται στη λογική της εντατικής μελέτης που γνωρίζουμε ή υποθέτουμε ότι βρίσκεται πίσω από τους κορυφαίους σήμερα σκακιστές στον κόσμο. Η λογική των γονέων μου ήταν ότι δεν πρέπει να βάλω εξαρχής όλα τα αυγά σε ένα καλάθι και να τα δώσω όλα εκεί. Μεγάλωνα και ενηλικιώθηκα σε ένα πλαίσιο όπου υπήρχε μια σχετική πριμοδότηση στην προοπτική των όσο το δυνατόν υψηλότερων σπουδών με παράλληλη διαρκή προσπάθεια στο σκάκι” είπε ο νεαρός σκακιστής σε συνέντευξή του.

dscf1520.jpg

 

Για τον Νικόλα Θεοδώρου το σκάκι είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα ένα απλό παιχνίδι, στην πορεία της ζωής του ανακάλυψε πως θα μπορούσε μέσω αυτού να βοηθηθεί και σε άλλους τομείς. “Από κάποια στιγμή και μετά, συνειδητοποιήσαμε όλοι μαζί ότι θα μπορούσε το σκάκι να με βοηθήσει ουσιαστικά να κάνω τις σπουδές μου και παράλληλα να είμαι σε πολύ ανεβασμένο σκακιστικό περιβάλλον. Έτσι, παρόλο που μάζεψα 18.835 μόρια στις Πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασα σε πολύ καλή σειρά στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς στο ΕΜΠ, αποφασίσαμε οικογενειακώς να δεχτώ την σκακιστική υποτροφία του St. Louis University, μιας και εκεί θα μου παρείχαν, και όντως έτσι συνέβη, εξαιρετικές σπουδαστικές και οικονομικές συνθήκες, τέτοιες που με βοήθησαν να προοδεύσω πολύ στο σκάκι και να φτάσω στη νόρμα του GM. Δυστυχώς, τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν προβλέπουν ειδική μέριμνα, οικονομική ενίσχυση, κατάλληλες προπονητικές συνθήκες, κ.λπ., για φοιτητές που συνδυάζουν πρωταθλητισμό σε κάποιο άθλημα. Μακάρι να ήταν αλλιώς τα πράγματα και μακάρι να γίνουν έτσι κάποτε…” δήλωσε ο Νικόλας.

 

Ο τίτλος του Γκραντ Μετρ για όσους δεν γνωρίζουν είναι ισόβιος και ακολουθεί κάθε αθλητή σε όλη του τη ζωή. Από εκεί και πέρα μετράει η βαθμολογία ELO που κρίνει την θέση του στην παγκόσμια κατάταξη αλλά για τον Θεοδώρου η εξέλιξη και η κατάκτηση κι άλλων τίτλων είναι μονόδρομος. “Το ότι κατέκτησα τον όντως αξιοζήλευτο και σχετικά σπάνιο τίτλο του GM με κάνει πολύ χαρούμενο, μιας και ήταν ο πρώτος πολύ μεγάλος στόχος μου στο σκάκι. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για κάτι που είναι ήδη πίσω μου και το ξεχνώ για κάτι καινούργιο. Είναι ένας τίτλος που θα με συνοδεύει για όσο ζω. Φυσικά, δεν σκοπεύω να αρκεστώ σε αυτό. Ο λογικός επόμενος στόχος είναι να ανέβω στη βαθμολογία ΕLΟ και στην παγκόσμια κατάταξη. Θα επιχειρήσω να παίξω σε όσο το δυνατόν πιο δυνατά διεθνή τουρνουά και θα προσπαθήσω να έχω την ευκαιρία να παίξω με όλους τους εξαιρετικά ισχυρούς παίκτες της διεθνούς σκακιστικής σκηνής. Ελπίζω ότι έχω ακόμα αρκετό σκακιστικό δρόμο να διανύσω μπροστά μου”.

aponomes2_me_tin_omada_toy_panepistimioy_st_luis_kataktisi_1is_thesis.jpg

 

Το 2021 ο Νικόλας μαζί με την ομάδα του Πανεπιστημίου του St. Louis κατέκτησαν την 1η θέση στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γρήγορου Σκακιού (rapid) της επίσης Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας FIDE.  Επίσης κέρδισαν την 2η θέση στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πολύ γρήγορου Σκακιού (Blitz) της FIDE.  “Είναι αλήθεια πως μου αρέσει πολύ και το γρήγορο (rapid) και το πολύ γρήγορο (blitz) σκάκι. Στις μεγάλες σκακιστικές πλατφόρμες, όπου αυτό το είδος παιχνιδιού προσφέρεται πολύ περισσότερο, δεν χάνω ευκαιρία να προκαλώ σε τέτοιου είδους σκάκι τους πολύ μεγάλους σκακιστές. Υπάρχουν διάφορα ανέκδοτα και διάφορες πλάκες, ειδικά από τις μονομαχίες μου στο γρήγορο σκάκι με τον περίφημο Hikaru Nakamura. Μάλιστα, αυτός σχολίασε στο κανάλι του το παιχνίδι μου με τον Levy Rozman (γνωστό από το κανάλι του στο internet και ως Gotham Chess), με το οποίο ουσιαστικά πήρα την τρίτη νόρμα μου και τον τίτλο του GM” είπε χαρακτηριστικά ο Θεοδώρου.

n_r05546.jpg

 

Το σκάκι δεν είναι ανεξάρτητο από το μαθηματικό τρόπο σκέψης ενός προικισμένου μυαλού όπως του 21χρονου Νικόλα. Οι περισσότεροι λένε πως είναι μέρος μαθηματικής σκέψης αποκλειστικά αλλά ο νεαρός σκακιστής προσθέτει πως είναι και προγραμματιστικής αλγοριθμικής σκέψης. Το σκάκι απαιτεί δομημένο τρόπο σκέψης, σπάσιμο ενός προβλήματος σε τμήματα, εύρεση βέλτιστης λύσης, συνδυαστική σκέψη, συγκέντρωση, κ.λπ. “ Ένα άλλο πολύ δυνατό μάθημα που σου δίνει πολύ γρήγορα στη ζωή το σκάκι είναι ότι η νίκη είναι γλυκιά και η ήττα οδυνηρή. Ωστόσο, αυτό δεν σε κάνει ούτε ανέμελο ούτε και φοβισμένο” λέει ο Νικόλας Θεοδώρου.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του αθλήματος είναι πως ό,τι κι αν κάνεις στο τέλος θα πάρεις αυτό που αξίζεις. Το σκάκι είναι δίκαιο και σε ανταμοιβει με χαρές ανάλογα με την κίνηση που θα κάνεις. Οι ήττες του πάλι είναι αρκετά οδυνηρές αν βρεθείς σε ένα σκληρό ρουα ματ. Από όλα όμως μαθαίνεις και εξελίσσεσαι ώστε στον επόμενο γύρο να πάρεις την ρεβάνς με τις σωστές κινήσεις. “Μια ήττα στο σκάκι ίσως να είναι περισσότερο οδυνηρή από ό,τι σε άλλα αγωνίσματα, δεδομένου ότι μπορεί να έρθει μετά από έναν εξαντλητικό αγώνα 5 ή και έξι ωρών. Και είσαι εκεί μόνος να τη διαχειριστείς. Μαθαίνεις πολλά από αυτές τις ήττες” έχει πει ο 21χρονος.

viber_image5.jpg

 

Η ζωή του Νικόλα Θεοδώρου στην Αμερική έχει αρκετό σκάκι αλλά και διάβασμα. Στο δεύτερο έτος του στράφηκε στη φυσική και στα μαθηματικά παρόλο που είχε ξεκινήσει φυσική για μηχανικούς. Το αμερικάνικο σύστημα σου δίνει την δυνατότητα αλλαγής της κατεύθυνσης σου μέσα στα πρώτα 2 έτη της φοίτησης σου. Το Πανεπιστήμιο μάλιστα του έχει κάνει ήδη μια προσφορά για μεταπτυχιακό.

 

enetiko_limani_hanion-simoyltane_nikola_me_35_antipaloys_4.jpg

Η συμβουλή που δίνει στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το σκάκι αλλά και με οτιδήποτε άλλο αγαπούν είναι να καλλιεργούν τις κλίσεις τους και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. “Το σκάκι είναι ένα πανέμορφο πνευματικό άθλημα που προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις, θετικές και αρνητικές (μιλάμε για πολύ αδρεναλίνη!). Είναι πολύ περίεργο το πώς ένα φαινομενικά τόσο ήσυχο—σχεδόν αδρανές εξωτερικά—άθλημα μπορεί να κρύβει τόση ένταση. Θα έλεγα ότι απαιτεί ακόμα και καλή φυσική κατάσταση για να αντέχει κανείς πολύωρους κοπιαστικούς αγώνες. Πέρα από τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει, λοιπόν, σε ζητήματα εκπαίδευσης στην οργάνωση της σκέψης, στη συγκέντρωση, στην ανάπτυξη της φαντασίας, κ.λπ., το σκάκι είναι ένα ανεξάντλητο πεδίο εμπειριών και ανακάλυψης του εαυτού μας” είπε ο Νικόλας.

n_r04842.jpg

 

Τέλος ο πολλά υποσχόμενος Έλληνας σκακιστής αφιέρωσε την κατάκτηση του τίτλου GM στους δασκάλους του: “Την επιτυχία μoυ να κατακτήσω τον τίτλο του GM την αφιερώνω στους δασκάλους μου στο σκάκι, οι οποίοι σε διάφορες περιόδους και για μεγαλύτερα ή μικρότερα διαστήματα με βοήθησαν να ανεβάσω το επίπεδό μου: ο Κώστας Τσαρουχάς, ο Χρίστος Μπανίκας, ο Βασίλης Κοτρωνιάς, ο Αντώνης Βραγοτέρης, o Γιάννης Παπαϊωάννου, και, τα τελευταία χρόνια στο St. Louis, ο Alejandro Ramirez. Την αφιερώνω, επίσης, σε όλους εκείνους που πίστεψαν ότι μπορώ να πετύχω σημαντικά πράγματα στο σκάκι και στους γονείς μου που μου συμπαραστάθηκαν πάντα με ψυχραιμία και συνεχίζουν να μου συμπαραστέκονται και να με εμψυχώνουν να συνεχίζω”.

Ο Νικόλας Θεοδώρου με το φωτεινό μυαλό και τον οξυδερκή νου έχει ανοίξει έναν δρόμο μακρύ μπροστά του που φαίνεται πως θα έχει επιτυχίες και πολλά ρουα ματ.

πηγη ellines.com

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....