Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στο ακριτικό Καστελλόριζο

O Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο ακριτικό Καστελλόριζο, προκειμένου να τελέσει το Μυστήριο του Γάμου ομογενών από την πέμπτη ήπειρο και, παράλληλα, να χαιρετίσει την παρουσία περισσοτέρων από 200 Ελληνοαυστραλών με καταγωγή από το Καστελλόριζο, οι οποίοι κατά την τρέχουσα περίοδο βρίσκονται στο νησί.

Κατά την άφιξή του, την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν στο λιμάνι οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού, ο Διοικητής της Αστυνομίας, ο Αντιπρόεδρος του Consolidated Trust της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, κ. Θεοδόσης Πενκλής, και ο Γραμματέας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, κ. Νικόλαος Πάπας, καθώς και πλήθος ομογενών και εντόπιων κατοίκων, ενώ το «παρών» έδωσε και ο εκπρόσωπος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου, ο π. Γεώργιος Μαλτέζος.

Κατά την τριήμερη παραμονή του στο όμορφο και ιστορικό νησί, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με πολλούς ομογενείς από τη μακρινή Αυστραλία, ενώ επισκέφθηκε μερικές από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του νησιού, ξεναγήθηκε στα μουσεία του και, τέλος, είχε τη χαρά και την ευλογία να τελέσει τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου, στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Κατά την ομιλία του στην εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, και με θερμά λόγια επαίνεσε το επιτυχημένο και θεάρεστο αρχιερατικό και ποιμαντικό του έργο. Παράλληλα, ευχαρίστησε τις τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, και τον απλό και ευσεβή λαό του νησιού, για την υποδοχή που του επιφύλαξαν και για την παρουσία τους στη λατρευτική σύναξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του Καστελλορίζου ανέρχονται σε περίπου 200, ενώ οι Έλληνες με καταγωγή από το μικρό αυτό νησί, οι οποίοι ζουν στην Αυστραλία, ξεπερνούν τους 50.000.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχιδιάκονό του, π. Αθηναγόρα, αναχώρησε από το Καστελλόριζο γεμάτος συγκίνηση και χαρά για τα όσα εβίωσε τις ημέρες της εκεί παραμονής του, κοντά στον φιλόξενο λαό του ακριτικού νησιού της Ελλάδος.

Κατά την επιστροφή του, διερχόμενος από τη Ρόδο, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συναντήσει για λίγο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, με τον οποίο συνδέονται εκκλησιαστικά από τότε που αμφότεροι υπηρετούσαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....