Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στον εορτασμό της 50ης επετείου ιδρύσεως της Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου Αδελαΐδος

Σε ατμόσφαιρα χαρμόσυνη και συγκινησιακά φορτισμένη, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, στην Αδελαΐδα, το επίσημο εορταστικό δείπνο επί τη επετείω των 50 ετών από της ιδρύσεως της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Croydon Park. Στο δείπνο, το οποίο περιελάμβανε μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα, παρεκάθησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σινώπης κ. Σιλουανός και Χαριουπόλεως, Αρχιεπισκοπικοί Επίτροποι Αδελαΐδος και Καμπέρας αντιστοίχως, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδελαΐδα κ. Γεώργιος Ψιάχας, o Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Ενεργείας της Κυβερνήσεως της Νοτίου Αυστραλίας κ. Αναστάσιος Κουτσαντώνης, και ο Ομοσπονδιακός Βουλευτής Αδελαΐδος κ. Ευστάθιος Γεωργανάς.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, κατά τον θερμό χαιρετισμό που εκφώνησε, αναφέρθηκε με λόγους ευγνωμοσύνης στα πρόσωπα που διεδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην ίδρυση και τη μετέπειτα ανάπτυξη της Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου. Μνημόνευσε καταρχάς τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κυρό Ιεζεκιήλ, υπό την καθοδήγηση του οποίου είχε αγοραστεί ένα μικρό οικόπεδο στο Croydon Park, με τον οραματισμό να φιλοξενηθεί εκεί μια μοναστική κοινότητα και μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος περιέγραψε το χρονικό της ανεγέρσεως της Ι.Μονής, η οποία λειτούργησε ως Ενορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, και έκανε ειδική μνεία στην πολύτιμη συνεισφορά του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου Γερβασίου Καμπουράκη. Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας προς τα ιδρυτικά μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου και τον πρώτο Πρόεδρό του, αείμνηστο Στυλιανό Κοντολέοντα, προς τον δωρητή του αρχικού κεφαλαίου για την ανέγερση της Μονής, αείμνηστο Κωνσταντίνο Λιάσκο, και προς όλους, διαχρονικά, τους δωρητές και ευεργέτες της, καθώς και προς τους πιστούς οι οποίοι έχουν συμβάλει ώστε η Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου να εξελιχθεί σε μια δυναμική Ενορία, με πλούσιο εκκλησιαστικό, πνευματικό και κοινωνικό έργο.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τη συμβολή των κληρικών που υπηρέτησαν στην Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου, με πρώτον τον μακαριστό Επίσκοπο Μαδαγασκάρης κυρό Νεκτάριο, ο οποίος διακρινόταν για το ιεραποστολικό του πνεύμα και αποτέλεσε πηγή εμπνεύσεως για τις νεότερες γενιές κληρικών. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε μετ’ επαίνων στο πρόσωπο του Θεοφιλέστατου κ. Σιλουανού, ο οποίος είχε διακονήσει θεοφιλώς την Ενορία του Croydon Park για περισσότερο από μία δεκαετία, έως την ανύψωσή του σε Επίσκοπο Σινώπης. Όπως υπενθύμισε ο Σεβασμιώτατος, στους πολλούς καρπούς της διακονίας του Θεοφιλεστάτου συγκαταλέγεται η λειτουργία της κοινοτικής αίθουσας της Ενορίας, η οποία έχει καταστεί επίκεντρο των δραστηριοτήτων όχι μόνο της τοπικής κοινότητας, αλλά ολόκληρης της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Αδελαΐδος.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος, αφού επισήμανε πως ο οραματισμός του αοιδίμου προκατόχου του, Αρχιεπισκόπου Ιεζεκιήλ, εκπληρώθηκε απόλυτα με τη λειτουργία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Βασιλειάδα» παραπλεύρως της Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου, εξέφρασε την πατρική ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο π. Παναγιώτης Κουβούσης, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου, συνεχίζει με πολύ ενθουσιασμό και αφοσίωση τη σπουδαία κληρονομιά την οποία έχει παραλάβει. Επαίνεσε, επίσης, για την κοπιώδη προσφορά τους τον Πρόεδρο της Ενορίας, κ. Βλαδίμηρο Δεβρέλη, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο π. Παναγιώτης Κουβούσης, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ι. Μονής Αγίου Νεκταρίου, παραδίδει στον Σεβασμιώτατο εικόνα του Αγίου Νεκταρίου, δώρο αγάπης της Ι. Μονής στον Πατέρα και Ποιμενάρχη

Κατακλείοντας, τόνισε προς όλους ότι «η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας είναι υπερήφανη για εσάς» και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα τους για περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της Ενορίας τις επόμενες δεκαετίες. Ευχήθηκε δε ο προστάτης της Ενορίας τους, ο Άγιος Νεκτάριος, να συνεχίσει να ευλογεί τα έργα και να κατευθύνει τα βήματά τους.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Η τελετάρχης της εκδήλωσης κ. Σοφία Καρανικόλα
Ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ι. Μονής Αγίου Νεκταρίου π. Παναγιώτης Κουβούσσης με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Ενεργείας της Κυβερνήσεως της Νοτίου Αυστραλίας κ. Αναστάσιο Κουτσαντώνη

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....