Ο Αρχιεπίσκοπος στην παρουσίαση του βιβλίου: «Σε Πρώτο Πρόσωπο, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος Β΄ο Χατζησταύρου»

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου: «Σε Πρώτο Πρόσωπο, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος Β΄ο Χατζησταύρου» της κ. Ελένης Καπνιά-Αραποστάθη.

Η παρουσίαση έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνοδικού Μεγάρου και παρέστησαν, επίσης, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Πετράκος, ο Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Παντζαρίδης, Αν. Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος, ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός, κληρικοί και λαϊκοί. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης και ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν -μαζί με τη συγγραφέα- ο π. Ηλίας Δροσινός και ο Θεόδωρος Κοντάρας. Αποσπάσματα διάβασαν ο Κωστής Σαββιδάκης και ο Σπύρος Παυλάκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε τις δυσκολίες που γνώρισαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι από τις συγκρούσεις και τις διαιρέσεις. «Βλέποντας τις θυσίες αυτών των ανθρώπων πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τα γεγονότα και τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε και να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια σφάλματα. Σήμερα υπάρχει μια νέα σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας. Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η κατάσταση να μην υπάρχουν όρια μεταξύ του ενός και του άλλου φορέα ή η ανάμειξη των καθηκόντων τους δημιουργεί τεράστια προβλήματα» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος. Επίσης, τόνισε, ότι αυτοί που θα διαβάσουν αυτό το βιβλίο θα πάρουν πολλά διδάγματα. Από την εποχή του Όθωνος μέχρι τον θάνατο του μακαριστού Χρυσοστόμου η Κυβέρνηση αποφάσιζε ποιος θα γίνει Αρχιεπίσκοπος.

«Η μαρτυρία της ζωής του προκατόχου μου Χρυσοστόμου γίνεται ένας σταθμός, διότι από κει και πέρα έχει γίνει αισθητή η ανάγκη της διακριτής, αλλά και συνεργάσιμης πορείας των δύο φορέων, Εκκλησίας και Πολιτείας» προσέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε: «Να πιστέψουμε όλοι, και το Κράτος και η Εκκλησία ότι η περίοδος του Βασιλιά Όθωνος που θεωρούσαν ότι η Εκκλησία και η περιουσία της είναι κρατικά και τακτοποιούνται με νόμους του Κράτους έχει παρέλθει πλέον. Έχει ανοίξει ένας άλλος δρόμος. Δεν ξέρω τι θα μας φέρει, γιατί και οι εποχές είναι δύσκολες. Το κράτος καλείται να κάνει ότι μπορεί και η Εκκλησία ότι είναι δυνατόν για την βοήθεια αυτού του λαού».

Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι «η κρίση, η οποιαδήποτε κρίση, περνάει. Αυτό που μένει είναι η παρακμή. Και σήμερα ζούμε στην παρακμή. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει μάθημα όλη αυτή η ιστορία και να ακολουθήσουμε -Κράτος και Εκκλησία- μία πορεία παράλληλη χωρίς καμία ανάμειξη του ενός στην πορεία του άλλου».

Στο βιβλίο που παρουσιάστηκε υπάρχουν μαρτυρίες από την ζωή και το έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο οπισθόφυλλο: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Χατζησταύρου και άνθρωποι με τους οποίους συμπορεύθηκε στη μακρά πολυκύμαντη πορεία του αποκαλύπτουν, μέσα από αναμνήσεις και προσωπικά βιώματα, μια σειρά από ανθρώπινες πτυχές της Ιστορίας: Το Αϊδίνι στο τέλος του 19ου αιώνα, τον τόπο, την κοινωνία, την οικογένεια του Χρυσοστόμου. Την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Χάλκης. Την αγριότητα των Βουλγάρων κομιτατζήδων στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία του 1900 και την αντίδραση των Μακεδονομάχων. Τη Μικρασία των Νεοτούρκων και την απάνθρωπη καταπίεση των Χριστιανών στην αρχή του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου. Καθοριστικές στιγμές από την Αρχιεπισκοπία του Χρυσοστόμου και, τέλος, το Εκκλησιαστικό Πραξικόπημα του 1967 όπως εξελίχθηκε από την πομπή του Επιταφίου, στο σπίτι του Βύρωνα και την, χωρίς λόγο, νοσηλεία στον Ερυθρό Σταυρό

 

 

 

21102022seprwto1

 

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....