Ο Ελληνισμός της Ουκρανίας γιόρτασε την επέτειο της Επανάστασης στη σκιά του πολέμου

«Αυτή η ιερή μέρα, η ημέρα της 25ης Μαρτίου είναι για τους Έλληνες της Ουκρανίας μεγάλη και γιορταζόταν πάντα με πολλές εκδηλώσεις, αλλά για τρίτη φορά, μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, γιορτάζουμε πια με  επιφύλαξη, φόβο και τρόμο για πιθανό βομβαρδισμό», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια της ελληνικής γλώσσας του ελληνικού σχολείου μέσης εκπαίδευσης του Κιέβου, με την ονομασία «Ελλάδα», η κ. Λαρίσα Κασιούκ. Την ώρα που ο απανταχού Ελληνισμός γιόρταζε την επέτειο έναρξης της ελληνικής επανάστασης για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό, στο Κίεβο από θραύσματα ρωσικών πυραύλων τραυματίστηκαν 10 άνθρωποι, ενώ στην Οδησσό 300.000 άνθρωποι είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

«Το σχολείο “Ελλάδα” είναι ο πυλώνας του Ελληνισμού του Κίεβου και της Ουκρανίας γενικά», επιβεβαιώνει τηλεφωνικά ο Αντρέι Σαβένκο, ο αναπληρωτής καθηγητής της έδρας Κλασσικών και Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ταράς Σεβσένκο του Κϊεβου. Ο ίδιος έκανε ειδικό μάθημα στους φοιτητές- αφιέρωμα στην ιστορία της 25ης Μαρτίου. «Μάλιστα, διακόψαμε το μάθημα, κατεβήκαμε όλοι στο καταφύγιο, μόλις ακούσαμε το φρικτό τρομερό βουητό του συναγερμού, που δεν συνηθίζεται ποτέ», λέει.

Και φέτος στο σχολείο «Ελλάδα» δεν πραγματοποιήθηκαν δημόσιες, μαζικές εκδηλώσεις την Ημέρα της 25 Μαρτίου.

«Φέτος ετοιμάσαμε βίντεο με  ελληνικούς χορούς και τραγούδια της εποχής της Επανάστασης του 1821, και σχετικά ποιήματα, που στείλαμε διαδικτυακά στην Ελλάδα, στους φίλους μας, αλλά και σε όλον τον κόσμο που ενδιαφέρεται και συμμερίζεται τον πόνο, την τραγωδία μας. Το μήνυμα μας είναι σαφέστατο: θέλουμε την ειρήνη, την ελευθερία, να σταματήσει ο άδικος για την πατρίδα μας πόλεμος!», είπε η Λαρίσα Κασιούκ. Εν τω μεταξύ στην Οδησσό, που χθες πάλι βυθίστηκε στο σκοτάδι εκεί που «χτύπησε» δυνατά η «καρδιά» της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, παρόλες τις αντιξοότατες συνθήκες, σύμφωνα με την  Ελισάβετ Πολυχρονίδη, πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Οδησσού, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης της Φιλικής Εταιρείας και κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών στο μνημείο των ιδρυτών της, ενώ «εγκαινιάστηκε και μια  νέα έκθεση: “Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος Ε’», είπε η  Ελισάβετ Πολυχρονίδη.

Την ίδια μέρα, στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε ποιητικό-χορευτική και μουσικο-εικαστική εκδήλωση, του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης, το οποίο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής με εντολή του υπουργείου Παιδείας μετεγκαταστάθηκε και λειτουργεί στο Κίεβο. Η εκδήλωση είχε ως κύρια ιδέα τον παραλληλισμό μεταξύ της ελληνικής επανάστασης και της ηρωικού αγώνα του λαού της Ουκρανίας για την ελευθερία και την κυριαρχία.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Στέπαν Μαχσμά, του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων, Βασίλη Μίτκο, του μέλους του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Καλλιτεχνών «Γαλάτεια», Γαλήνα Τσουμάκ, καθώς και του επιτετραμμένου σε θέματα της Ελλάδας στην Ουκρανία, Μανόλη Ανδρουλάκη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ακούστηκε ο «Θούριος» του Ρήγα Φερραίου από τους φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Ξένων Γλωσσών του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....