Ο Λιβαδιώτης Επίσκοπος Πέτρας Αγαθάγγελος Παπαγρηγοριάδης

Ο Επίσκοπος Πέτρας (1854-1870) και μετέπειτα Βοδενών και Στρωμνίτσης ,Αγαθάγγελος Παπαγρηγοριάδης (1805-1887), Λιβαδιώτικης καταγωγής, υπήρξε μεγάλη φυσιογνωμία με πρωτοβουλίες εθνικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές. Διέθεσε τους ατομικούς του πόρους για τη λειτουργία των σχολείων και την εκμίσθωση των δασκάλων. Ήταν ο αναμορφωτής και ιδρυτής του Παρθεναγωγείου του Λιβαδίου. Προσέφερε ένα σημαντικό ποσό και για την ανέγερση της νέας Αλληλοδιδακτικής Σχολής.
Το όλο έργο του ενισχύθηκε πολύ και υποστηρίχθηκε από τους πλούσιους συμπατριώτες του καθώς και τους απόδημους Λιβαδιώτες. Είναι αυτός που εξαγόρασε τον Μοσχοπόταμο, ύστερα από τον εκβιασμό των Τούρκων να πουλήσουν το ομώνυμο τσιφλίκι μαζί με τους κατοίκους του χωριού. Σε μια νύχτα ο Αγαθάγγελος δανείστηκε χρήματα από ευκατάστατους Λιβαδιώτες και από τους πιστούς της επισκοπής του, κατέβαλε το υπέρογκο ποσό στους Τούρκους τσιφλικάδες και διέμεινε την έκταση του Μοσχοποτάμου στους ακτήμονες κατοίκους του καις ε άλλους ακτήμονες της Πιερίας.
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
ΙΩΑΝΝΗ Ε. ΠΟΥΛΑΤΣΙΔΗ Ιερά μονή Εισοδίων της Θεοτόκου η επιλεγόμενη της Πέτρας στον Όλυμπο της Πιερίας, Κατερίνη, 2002. Όπως και στο υπό έκδοση του ιδίου «Η Παναγία της Πέτρας. Ιερά Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Όλυμπο της Πιερίας».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....