Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης στα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέου

Mε την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκαν την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023, εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Ανδρέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου, τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, στον πανηγυρίσαντα ιερό Μητροπολιτικό Ναό στο Αρκαλοχώρι, αφιερωμένο στον εορτάζοντα μεγάλο Άγιο και υμνωδό της Εκκλησίας μας.

Καθόλη τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών τέθηκε σε προσκύνηση και ευλογία των πιστών η κάρα της Αγίας ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της αθληφόρου, την οποία κόμισαν από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους Πατέρες της Μονής, λίγο πριν τον Εσπερινό.

Ανήμερα της εορτής στον ως άνω ναό τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο εορτάζων Μητροπολίτης Σεβ. κ. Ανδρέας, και ακολούθησε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προέστη άγων τα σεπτά ονομαστήριά του Σεβ. και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος, Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου Χανίων.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι εκ του Ιερού Βήματος ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς με γλαφυρότητα και ενάργεια στον βίο του Αγίου Ανδρέου, ποιητού του Μεγάλου Κανόνος, αλλά και στο πρόσωπο και τη θεοφιλή αρχιερατεία του εορτάζοντος Αρχιερέως κ. Ανδρέου.

Εκ μέρους των Σεβ. Αρχιερέων λίγο πριν την Απόλυση τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ανδρέα προσφώνησε κατάλληλα και με λόγους εγκάρδιους και αδελφικούς ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, τονίζοντας ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί πρόξενο χαράς και αγαλλιάσεως για όλους τους πιστούς της Μητροπόλεως, αφού εορτάζει ο Άγγελος της Τοπικής Εκκλησίας, ο οποίος νυχθημερόν εκδαπανάται και θυσιάζεται για την κατά Χριστόν μόρφωση του ποιμνίου του.

Ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας κατά την Απόλυση ευχαρίστησε τους Σεβ. Αρχιερείς για τις ευχές και την επιστηρικτική παρουσία, συμμετοχή και συλλειτουργία στα ονομαστήριά του, τους Ηγουμένους των Ιερών Μονών και όλους τους Κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και τους πιστούς που προσήλθαν για να τιμήσουν την εορτή του Επισκόπου τους.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Εμμανουήλ Φραγκάκης, ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Μηνάς Σταυρακάκης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Μινώα και πρ. Υπουργός κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, οι Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου κ. Νίκος Σιριγωνάκης και κ. Νίκος Σκουλάς, ο πρ. Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παύλος Μπαριτάκης, εκπρόσωπος από την Αεροπορική Βάση Καστελλίου, και πλήθος κόσμου.

Ακολούθησε δεξιώση στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως και γεύμα σε κεντρικό εστιατόριο του Αρκαλοχωρίου.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....