Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου στον «Ε.Κ.», έξι μήνες μετά τις πλημμύρες

Του Θεοδώρου Καλμούκου

 

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, εκ των πλέον κορυφαίων και λογίων ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας γενικότερα, ο οποίος είναι συνάμα και νομικός, με συνέντευξη του στον «Ε.Κ.» έξι μήνες σχεδόν έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, αναφέρεται στην κατάσταση σήμερα.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Σε ποια κατάσταση βρίσκει ο Καινούργιος Χρόνος την περιοχή σας που επλήγη πριν μερικούς μήνες από τις πλημμύρες;

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Εχουμε ακόμα πάρα πολλά προβλήματα, το μεγαλύτερο είναι ότι δεν έχουν αποστραγγίσει τα νερά. Αυτή η στιγμή η λίμνη Κάρλα, που πριν τις πλημμύρες είχε έκταση περίπου 37 χιλιάδες τετραγωνικά στρέμματα, τώρα έχει 169 χιλιάδες, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πάνω από 100 χιλιάδες τετραγωνικά στρέμματα καλλιεργήσιμης γης είναι θαμμένα κάτω από τα νερά, που πάει να πει ότι έχουμε μεγάλες ομάδες γεωργών οι οποίοι έχασαν τα χωράφια τους και δεν ξέρουμε εάν έστω του χρόνου θα τα έχουν πάρει πίσω. Υπάρχει μία κατάσταση αναμονής.

«Ε.Κ.»: Κι αυτοί οι άνθρωποι τώρα πώς επιβιώνουν;

Μέρος του πλημμυρισμένου κάμπου της Θεσσαλίας προς την μεριά της Λάρισας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΗΣ

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Εχουν πάρει κάποια επιδόματα και περιμένουν κάποια ακόμα που τους έχουν υποσχεθεί, αλλά το θέμα είναι αν δεν ληφθούν οριστικές αποφάσεις να δούμε ποια χωράφια θα σωθούν, ποια θα επιστραφούν, τι θα γίνει. Υπάρχει ένα καθεστώς αβεβαιότητας που μας κάνει να μη ξέρουμε ποιο θα είναι το αύριο της Θεσσαλίας. Πολλοί σκέπτονται να μετοικήσουν από τη Θεσσαλία προς Αθήνα ή Θεσσαλονίκη ή ακόμα χειρότερα προς το εξωτερικό. Το ζήτημα είναι ότι η Θεσσαλία έχει ανάγκη όλα της τα παιδιά, δεν θέλουμε να φύγει κανείς.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι μερικά από τα ζώπυρα ερωτήματα που απασχολούν την ενδόμυχη πάλη σας για τους ανθρώπους σας εκεί;

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Το βασικό μας πρόβλημα είναι πώς αυτοί οι άνθρωποι θα βρουν μία βεβαιότητα για το μέλλον, δεν ξέρει κανείς τι θα συμβεί αύριο, δεν δίνονται απαντήσεις. Περιμένουμε την επίσημη μελέτη των Ολλανδών ειδικών που έχει επιλέξει η κυβέρνηση. Παράλληλα όμως, βλέπουμε ότι μέχρι τώρα είχαμε την Περιφερειακή Αρχή της Θεσσαλίας, η οποία επειδή έχασε τις εκλογές περίμενε απλά να κυλίσει ο χρόνος και επομένως δεν έκανε τόσα όσα θα περιμέναμε. Οι καινούργιοι τώρα αναλαμβάνουν και περιμένουμε να δούμε τι έχουν αποφασίσει να κάνουν. Πάντως, κυκλοφορούν πολλά και υπάρχει ανασφάλεια.

«Ε.Κ.»: Οι ενορίες σας σε τι κατάσταση βρίσκονται στις περιοχές που πλημμύρισαν;

Η Ελληνική σημαία απόμεινε άθικτη στο Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΗΣ

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Η Μητρόπολη έχει χάσει το Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη το οποίο διαλύθηκε κυριολεκτικά καθώς δεν είναι προσβάσιμο. Επίσης και δύο ενορίες την Αγία Τριάδα Τεμπών, όπου το νερό μπήκε μέσα και διέλυσε τις κολόνες του ναού και τους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους εργατικών κατοικιών, ο χώρος όπου υπέστη τη δεύτερη μεγαλύτερη ζημιά, καθώς δεν είναι κοντά στην Κάρλα η οποία επεκτάθηκε, αλλά είναι δίπλα στον Πηνειό και πρόσφατα ανακαλύψαμε πως κατά τη μελέτη του 1996 ήταν λεκάνη απορροής του Πηνειού. Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω πώς και γιατί σ’ αυτή την περιοχή αποφασίσθηκε η κατασκευή εργατικών κατοικιών και μάλιστα γιατί έδωσαν χώρο για ναό εκτός του αναχώματος.

«Ε.Κ.»: Πώς θα αποκατασταθούν αυτοί οι ναοί και το Προσκύνημα;

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Είναι μία ερώτηση που θέτουμε κι εμείς. Για το Προσκύνημα στα Τέμπη έχουμε τη διαβεβαίωση του γνωστού εφοπλιστή κ. Αθανασίου Μαρτίνου, ο οποίος είπε ότι θα αναλάβει με έξοδά του την αποκατάσταση του Προσκυνήματος. Για την πεζογέφυρα θεωρούμε πως υπάρχει μία συνεννόηση με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών από τη μεγάλη δωρεά που έκαναν υπέρ των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας ένα μικρό μέγεθος να διατεθεί για τη γέφυρα, αλλά για τους υπόλοιπους ναούς δεν έχουμε τίποτε.

«Ε.Κ.»: Ο καινούργιος Χρόνος σε ποια κατάσταση βρίσκει την Εκκλησία της Ελλάδος και την κοινωνία γενικότερα;

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος(EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)
Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος. (EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία συζήτηση για τη σύναψη γάμου ομόφυλων ζευγαριών, κι αυτή η συζήτηση είναι λίγο προσχηματική γιατί το ζητούμενο δεν είναι η ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των ομοφύλων, αυτό λίγο – πολύ έχει επιτευχθεί με το σύμφωνο συμβίωσης. Θέλουν ουσιαστικά να θεσμοθετήσουν το δικαίωμα της υιοθεσίας παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει όχι απλώς τις αντιρρήσεις της, αλλά τις διαμαρτυρίες της ακριβώς γιατί η Εκκλησία ξέρει και υπερασπίζεται πάντοτε τον πιο αδύναμο, κι ο πιο αδύναμος σ’ αυτή την περίπτωση είναι τα παιδιά που έχουν δικαίωμα να μεγαλώνουν με πατέρα και μητέρα, να έχουν πατρικό και μητρικό πρότυπο.

Πρέπει να δούμε και το γιατί κάποια ομόφυλα ζευγάρια θέλουν παιδιά; Για να φαίνονται ως φυσιολογικά, ως αντιστοιχούντα στα κοινωνικά πρότυπα;

(Σημείωση: Η συνέντευξη έγινε πριν τις Πρωθυπουργικές εξαγγελίες).

«Ε.Κ.»: Τι προσδοκάτε από τον Νέο Χρόνο;

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Ως Μητροπολίτης Λαρίσης προσδοκώ την συντομότερη ανόρθωση των ζημιών και τη μεταστροφή του ψυχολογικού κλίματος που υπάρχει στην κοινωνία. Εμείς εδώ στη Λάρισα τη χρονιά που μας πέρασε δεν βιώσαμε μόνο τις πλημμύρες, είχαμε και το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που έκανε διάσημη την Ελλάδα ανά τον κόσμο. Ξαφνικά από τη μια στιγμή στην άλλη 58 νέοι άνθρωπο «έφυγαν». Εχουμε περάσει πολλά και οι αφορμές της λύπης μας είναι πολλές. Θέλουμε να μεταστραφεί η λύπη μας σε χαρά.

«Ε.Κ.»: Πώς βλέπετε αυτό το φαινόμενο του Γεροντισμού; Εχει γεμίσει κυριολεκτικά η Ελλάδα από Γέροντες με τις γνωστές προφητολαγνείες, μελλοντολογίες, περιφορές εικόνων, λειψάνων, αντικειμένων, ακόμα κι ένα κάστανο δόθηκε σε προσκύνηση.  

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Θλίβομαι πολύ όταν βλέπω αλλοιώσεις της υγιούς  εκκλησιαστικής ζωής. Αλλάξαμε την ορολογία μας κι από το γλυκό όνομα του πνευματικού πατέρα περάσαμε στο ξινό στο στριφνό του Γέροντα. Η Εκκλησία όταν δίνει το δικαίωμα της εξομολόγησης σε κάποιον τον κάνει πατέρα. Ο Γέροντας μπορεί να έχει τη θέση στα μοναστήρια  για να δηλώσει τον άνθρωπο ο οποίος έχει μία σειρά εξουσιών. Αλλά όσο κι αν είναι σεβαστός δεν ξέρω αν ο όρος Γέροντας μπορεί να ξεπεράσει τον όρο του πνευματικού πατέρα. Ο πνευματικός πατέρας κοιτάζει το συμφέρων των παιδιών του κι όχι το δικό του. Κάποιοι το μόνο που κατορθώνουν είναι να ευτελίζονται. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από θρησκοληψία και οι άνθρωποι αυτοί αναπαράγουν τη θρησκοληψία. Πιστεύω πως η Εκκλησία της Ελλάδος ήδη θα έπρεπε να εφαρμόζει τις εγκυκλίους που ήδη υπάρχουν.

«Ε.Κ.»: Τι πιστεύετε για την Ομογένεια;

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Εχω μεγάλο σεβασμό για τους ανθρώπους, πολλές φορές ξεκίνησαν περισσότερο από φτωχοί για να αναδειχθούν μεγάλοι.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....