Ο Μητροπολίτης Λήμνου στα εγκαίνια της Έκθεσης «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος – Η συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα του 1821»

Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα τα εγκαίνια της Έκθεσης «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος – Η συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα του 1821», την οποία διοργάνωσε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και στα οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο
Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιερόθεος.
Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Τασούλα, του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Άγγελου Συρίγου, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και φορέων, του Πανεπιστημιακού κόσμου, του Διευθυντού του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας, κλήρου και λαού.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος αφού καλωσόρισε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία της, σημειώνοντας και την σημαντικότητά της, αναφέρθηκε εμπνευσμένα στο σκοπό της Εκθέσεως, και στα εκθέματα του Αγώνος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, που είναι κειμήλια, ιερά αντικείμενα άρρηκτα συνδεδεμένα με τον ηρωισμό και την προσφορά των ανθρώπων στους οποίους ανήκαν, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ανθρώπων που αγωνίσθηκαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Ανθρώπων προς τους οποίους το Νέο Ελληνικό Κράτος οφείλει την δημιουργία του. Την γέννηση ή μάλλον την αναγέννησή του μέσα από την τέφρα του πολέμου, με την πίστη στον Θεό, τις προσευχές, την αυτοθυσία, τους μόχθους, την γενναιοψυχία, την ανδρεία και την προσήλωση στο αγαθό της ελευθερίας, χωρίς την οποία είναι αβίωτος ο βίος. Τα κειμήλια αυτά λειτουργούν αφυπνιστικά για την εθνική συνείδηση των Νεοελλήνων. Συνεργούν τα μέγιστα στην διαμόρφωση μιάς νηφάλιας και γρηγορούσης ιστορικής μνήμης, η οποία μας βοηθεί να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε σωστά τον ίδιο μας τον εαυτό, την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας και να διαμορφώσουμε, κατά τον καλύτερο τρόπο, το αύριο, το μέλλον, τις συνθήκες στις οποίες θα ζήσουν τα ελληνόπουλα, η ελπίδα όλων μας. Γιατί η ιστορία διδάσκει και συντελεί στην πνευματική μας ωριμότητα και σοφία».
Κατόπιν ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες που συνετέλεσαν στην δημιουργία της έκθεσης, ενώ ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό υπογράμμισε: «Ο Θεός ας επιχορηγεί σε όλους μας κάθε αγαθό και κάθε ευλογία· και βεβαίως ας ενισχύει την αίσθηση ότι είμαστε απόγονοι Αγίων και Ηρώων· ότι ανήκουμε «σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου» (Γ. Σεφέρης)».
Στην συνέχεια η ΠτΔ εξέφρασε την συγκίνησή της και τόνισε πως η έκθεση « Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» , αναδεικνύει και τιμά τη συμβολή της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821. Κάνοντας λόγο για την προσφορά της Εκκλησίας η ΠτΔ σημείωσε ότι «σ’ όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, η Εκκλησία αποτέλεσε στοιχείο ενοποιητικό και διαμορφωτικό της ελληνικής ταυτότητας, δύναμη συνοχής έναντι αλλοθρήσκων και ετεροδόξων, καταφύγιο των διωκόμενων και συμπαραστάτρια του ελληνικού λαού στις δοκιμασίες του. Διατήρησε τη γλώσσα και την ιστορία, διαπαιδαγωγώντας συστηματικά τα υπόδουλα τέκνα της, διαφυλάσσοντας την πνευματική τους ελευθερία ακόμα και στο μαρτύριο».
Τέλος γνωστοποιούμε ότι η έκθεση θα φιλοξενείται στο Βυζαντινό Μουσείο μέχρι και την Δευτέρα 30 Μαΐου και περιλαμβάνει διάφορα ιστορικά κειμήλια φυλασσόμενα σε Ιερούς Ναούς, Ιερές Μονές και εκκλησιαστικά Μουσεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, καθώς και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Πρόκειται για ποικίλα κειμήλια από ιστορικούς χώρους, όπου διαδραματίστηκαν γεγονότα, τα οποία σημάδεψαν την Επανάσταση του 1821.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....