Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και ομάδα Εκπαιδευτικών στα Ομογενειακά Σχολεία της Πόλης

Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 στο ιστορικό Σχολείο της Κωνσταντινούπολης , το Ζωγράφειο Γυμνάσιο – Λύκειο πραγματοποιήθηκε η 2η Ημερίδα « Ελληνομάθειας» σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Τομέα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Η Ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν μαθητές από την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, από το Ζάππειο  Σχολείο (Δημοτικό , Γυμνάσιο και Λύκειο), το Ζωγράφειο και το Ελληνικό  Γυμνάσιο- Λύκειο  Ίμβρου, καθώς  το Παιδικό Εργαστήρι της Αγίας Τριάδας, ήταν αφιερωμένη στην δημοφιλή και καταξιωμένη συγγραφέα Άλκη Ζέη.

Η εκπαιδευτική συνάντηση άνοιξε με την προβολή ενός βίντεο, παραγωγή της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, το οποίο ανακαλούσε όμορφες στιγμές από την διεξαγωγή του προγράμματος « Ελληνομάθεια» ( Αύγουστος  2022 και  Ιανουάριος 2023).

Στη συνέχεια, οι μαθητές, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, παρουσίασαν μέσα από δραματοποιήσεις, απαγγελίες, βίντεο, αναγνωστικά αναλόγια τη βιογραφία και την εργογραφία της δημοφιλούς συγγραφέως.

Παρόντες ήταν ο Συντονιστής της Ομογενειακής Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Γιγουρτσής, πλαισιούμενος από συνεργάτες του, ο φιλοξενών  Διευθυντής κ. Ιωάννης Δεμιρτζίογλου, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της Ομογενειακής Εκπαίδευσης και, φυσικά, πολλοί μαθητές.

Η εντεταλμένη, από το Σεβασμιώτατο κ. Βαρνάβα, ομάδα των εκπαιδευτικών της Μητρόπολης, η οποία αποτελούνταν από δύο φιλολόγους και μια δασκάλα, τις κυρίες Μαρία Χαραλαμπίδου, Χριστίνα Κεναμέα και Σαββούλα Φιρινίδου, κατά το διάστημα της παραμονής της στη Βασιλίδα των Πόλεων, είχε την ευκαιρία να εκπονήσει ένα χρονοδιάγραμμα συνεργασίας, στο πεδίο της Εκπαίδευσης, με το Διευθυντή του Ζαππείου Γυμνασίου – Λυκείου κ. Αντώνη Ηλιάδη και  τη φιλόλογο κ. Χριστίνα Γκοβέση, καθώς και με το Διευθυντή της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Δημήτρη Ζώτο και τη φιλόλογο κ. Ολυμπία Μπέτσα.

Αγαθή συγκυρία επέτρεψε τη συμμετοχή της ομάδας των εκπαιδευτικών της Μητρόπολης στην κήρυξη  της έναρξης της Έκθεσης του Ξενοφωντινού καταξιωμένου αγιογράφου π. Λουκά στο Σισμανόγλειο Μέγαρο από την Α. Θ. Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, καθώς και την παρακολούθηση της εξαιρετικής εκδήλωσης της αφιερωμένης στον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη στο Νιχώρι του Βοσπόρου. Το αφιέρωμα επιμελήθηκε και οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο άρχοντας Μέγας Χαρτοφύλαξ κ. Λάκης Βίγκας.

Ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη  ήταν η στιγμή της συνάντησης με τον  Πρώτο της Ορθοδοξίας, τον Πατριάρχη του Γένους, τον Παναγιώτατο  κ. κ. Βαρθολομαίο.

Επιστέγασμα όλων υπήρξε  η Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή του Βαλουκλή την Κυριακή των Μυροφόρων, 30 Απριλίου 2023 κατά την οποία ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας. Ο Επίσκοπος της Δυτικής Θεσσαλονίκης με λόγο γλαφυρό και ιστορικά πλαισιωμένο αναφέρθηκε στην ιερή αποστολή του Πρώτου του Γένους των Ρωμιών και δήλωσε την αφοσίωση και τη σταθερή απόφαση της συμπόρευσης και της συναντίληψης  των θεμάτων της πονεμένης Ρωμηοσύνης.

Μετά το πέρας της Θειας Λειτουργίας, ο  Παναγιώτατος πρόσφερε στους παρευρισκόμενους την πατριαρχική του ευλογία και κόκκινα αυγά.

 

 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ι.Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

 

 

 

 

Ο Συντονιστής της Ομογενειακής Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Γιγουρτσής στην προφώνησή του ευχαριστεί το Σεβασμιώτατο Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα για το Πρόγραμμα «Ελληνομάθεια»

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....