Ο Μωκησσού Δημήτριος στην Ελλάδα

Αναχώρησε νωρίς το πρωί της 28ης Ιανουαρίου 2024, για το Σικάγο των Η.Π.Α, ο επίσκοπος Μωκησσού Δημήτριος, ιεράρχης της ιεράς αρχιεπισκοπής Αμερικής προπεμφθείς υπό του προέδρου του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου.

Ο επίσκοπος Δημήτριος, αφίχθη στην Ελλάδα τις παραμονές του νέου έτους και ήταν ο ιερουργός της Θείας Ευχαριστίας και του Μεγάλου Αγιασμού την ημέρα των Θεοφανείων στο ναό της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως. Αργότερα, μετείχε και της καταδύσεως του με Τιμίου Σταυρού, στο κολυμβητήριο Ηλιουπόλεως.

“Θα ζητήσω κάτι που ξέρω δεν θα συμφωνήσεις, αλλά παρακαλώ να με αφήσεις να το κάνω” αυτά ήταν τα λόγια του επισκόπου Δημητρίου, ομογενούς 3ης γενιάς εκ του Σικάγο, προς τον αρχιμανδρίτη Σεραφείμ, με τα οποία του ζήτησε μετά την σχετική ανακοίνωση που είχε προηγηθεί, να είναι εκείνος, ο κληρικός αυτός που θα κατέβει στο υποκείμενο του ναού παρεκκλήσιο του αγίου Νεκταρίου, για να μεταδώσει στο λαό που βρίσκονταν εκεί ή θα κατέβαιναν προς τούτο, την Θεία Μετάληψη.

Μετά την επιστροφή του επισκόπου στον ναό και καθ΄οδόν προς την εξέδρα τέλεσης του αγιασμού, ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ, ο οποίος προ του «μετά φόβου» είχε με νέα ανακοίνωση του προς το εκκλησίασμα πει, ότι δεν θα κατέβει τελικά στο παρεκκλήσι ο π. Ευσέβιος αλλά ο επίσκοπος και σχολίασε προς τον λαό το γεγονός, είπε προς τον επίσκοπο για την επιλογή του: «Πως θα μπορούσα να Σας πω όχι, όταν θυμάμαι, πριν χρόνια σε μια από τις τελευταίες λειτουργίες Σας στο Σικάγο, όπου ψάλαμε 40’ λεπτά, μέχρι να επιστρέψετε στο παρεκκλήσι του γηροκομείου, από τους θαλάμους όπου πήγατε και κοινωνήσατε έναν προς έναν τους κατάκοιτους τροφίμους του, για να τελειώσουμε την λειτουργία».

Και η ταπεινότητα εκείνης της στιγμής, συνεχίστηκε στο κολυμβητήριο της Ηλιούπολης, όπου όταν παρουσιάστηκε μπροστά στο σημείο της κατάδυσης ο παραολυμπιονίκης Ιωάννης Κωστάκης, για να δώσει και εκείνος μετάλλια σε κάποιους από τους κολυμβητές που έπεσαν για να πιάσουν τον Σταυρό, ο επίσκοπος γονάτισε μπροστά του για να τον χαιρετήσει και να του ευχηθεί.

Προηγουμένως στις 12 το μεσημέρι, από του δρόμου που οδηγεί στο κολυμβητήριο σχηματίσθηκε πομπή προς αυτό, με επικεφαλής τους επισκόπους Μωκκησού Δημήτριο και Ρωγών Φιλόθεο, βοηθό επίσκοπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, όπου προπορευόμενων ιεροπαίδων, οι οποίοι έφτασαν εκεί από την ενορία μας, φέροντες εξαπτέρυγα και το εικόνισμα της Βαπτίσεως έγινε η τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ευλογήθηκε η αγιοβασιλειόπιτα του δήμου Ηλιουπόλεως. Στην τελετή παρέστη και ως εκ προσώπου του Μητροπολίτου Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Χριστέλης, εφημέριος του ιερού ναού αποστόλου Παύλου Ηλιουπόλεως και οι εφημεριοι της τοπικής ενορίας αγίων Αναργύρων πρωτοπρεσβύτερος Ευθύμιος Κερμελής ο και αρχιερατικώς επίτροπος της ΙΕ΄ αρχιεπισκοπικής περιφερείας και ο πρωτοπρεσβύτερος Στέφανος Καλύβας, ο δήμαρχος Ηλιουπόλεως Ευστάθιος Ψυρρόπουλος, βουλευτές του νοτίου τομέα, πρώην δήμαρχοι και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Νωρίτερα στο ναό της αγίας Μαρίνης, ο επίσκοπος Δημήτριος, είπε με συγκίνηση στην προσφώνηση του « όταν βγήκαμε έξω και είδα όλο αυτό το πλήθος, όλο τον κόσμο και ακούσαμε όλα αυτά τα ωραία λόγια συγκινήθηκα. Σήμερον είπαμε και ξαναείπαμε στις ευχές και αυτό το σήμερον αφορά γεγονότα προ δύο χιλιάδες χρόνια αλλά που εμείς οι ορθόδοξοι μπορούμε να τα ζούμε σήμερα» και κατέληξε ευχόμενος «Κάθε ευλογία από τον πανάγαθο Θεό»

Την επόμενη, εορτή της συνάξεως του τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο επίσκοπος Μωκησσού Δημήτριος, λειτούργησε στο ναό της Παναγίας της αγίας Σκέπης, του δήμου Παπάγου Αττικής, συμπαραστατούμενος από τον αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, ο οποίος και κήρυξε επίκαιρα για την ανάγκη παρουσίας ενός Προδρόμου στην εποχή μας, για να σταθεί όπως Εκείνος κατενώπιον της σημερινής ασεβούς και προκλητικά αμαρτωλής εξουσίας, αποσπόντας θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα από τους εκκλησιαζομένους. Στην Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος οι εκ των εφημερίων του ναού, αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Σκρέκας, καθηγητής στο Ε.Κ.Π.Α., ο τε πρόεδρος των Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του ενοριακού Φιλοπτώχου του ναού, αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Φυλακτός και ο πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Μπιλάλης, συγγραφέας.

Εκ του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου, του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....