Ο Οδυσσέας Ελύτης «αποκτά» το δικό του μουσείο

Στην οδό Διοσκούρων και Πολυγνώτου, στην Πλάκα της Αθήνας, σε λίγο καιρό ο Οδυσσέας Ελύτης θα «αποκτήσει» το δικό του «σπίτι». Ο λόγος για ένα κτήριο που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος και θα στεγάσει το μουσείο αφιερωμένο στον σπουδαίο νομπελίστα.

«Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του κορυφαίου Έλληνα Νομπελίστα, δημιουργούμε το Μουσείο Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο θα στεγάσει το έργο του ποιητή που έσκυβε στις πηγές της ελληνικότητας, ενώ ταυτόχρονα ήταν ο πρώτος που δεχόταν τις επαναστατικές θεωρίες του μοντέρνου κινήματος. Το Μουσείο Ελύτη στην Πλάκα θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την αισθητική, τη λιτή ζωή του ποιητή, αλλά και την αντίληψη του για την Τέχνη», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη.

Αναδεικνύεται η προσωπική πλευρά του Ελύτη

Το μουσείο, την επίβλεψη του οποίου θα έχει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΑΕΡΤΟΝ», αναμένεται να αναδείξει την προσωπική πλευρά του ποιητή. Οπτικό υλικό που αφορά στο έργο του, φωτογραφίες, κείμενα, ακόμα και αναπαράσταση του γραφείου του, θα «ντύσουν» τους χώρους του μουσείου, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να «εξερευνήσει» τον άνθρωπο, ποιητή και νομπελίστα, Οδυσσέα Ελύτη.

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και συγκινητικό για μένα το γεγονός της δημιουργίας ενός χώρου, εκθεσιακού και μελέτης, για τον Οδυσσέα Ελύτη. Ένα σπίτι που θα στεγάσει κάτι από το υλικό μέρος της ζωής του, κάτι από την αισθητική και την λιτότητα που πρέσβευε. Ευχαριστώ την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την απόφασή της να πραγματοποιηθεί μια ιδέα  που εκκρεμούσε χρόνια. Εύχομαι να είναι  επωφελής για όλους».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....