Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας χοροστάτησε στο Μετόχι της Αγίας Αικατερίνης στο Κάιρο

Οι καμπάνες στο Σιναΐτικο Μετόχι της Αγίας Αικατερίνης σήμαναν χαρμόσυνα και πλήθος πιστών κατέκλυσε με ταπείνωση τον φερώνυμο Ιερό Ναό της όπου η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρος Β χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό μετά Αρτοκλασίας επί τη μνήμη της. Στο πλάι του όλοι σχεδόν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες από όλα τα μέρη της Αφρικής που μετά το πέρας της Ιεράς Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Πατριαρχική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο τον συνόδευσαν στην Θεία Ακολουθία .

Στο πλάι του και ο Πρόεδρος και Μέγας Άρχων Πρωτέκδικος κ. Παναγόπουλος Ι. Θεόδωρος, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, η κα Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας του Καϊρου και Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, και πολλοί ακόμα Άρχοντες του Παλαίφατου Αλεξανδρινού Πατριαρχείου.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ ενώ παρέστησαν επίσης η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, οι  Διευθυντές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Ελληνικής Σχολής  κ.κ. Λάγιος Βασίλης και Κοκορέλης Γιώργος, ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Γ. Παπαπαδόπουλος

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος στον λόγο του αναφέρθηκε στον μαρτυρικό θάνατο της Αγίας Αικατερίνης και τόνισε ότι το ενεργό της παράδειγμα της ζωής της  χαράσσει ένα φωτεινό μονοπάτι για όλους μας . «Σήμερα αγαπητά μου παιδιά είναι γιορτή είναι χαρά. Ήρθαμε όλοι να τιμήσουμε αυτήν Ιερά Μονή , εκεί που συναντιόνται οι τρείς μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες. Εκεί που ο Κύριος μας ο Προφήτης ο Μωυσής λαμβάνει τις δέκα εντολές από τον Θεό. Μεγάλες προσωπικότητες πέρασαν από το Θεοβάδιστο Όρος Σινά. Αν διαβάσουμε τον Κατάλογο των Πατριαρχών είτε από την Κρήτη, είτε από την Ζάκυνθο πέρασαν και χαλυβδώθηκαν με νηστεία και προσευχή από το Θεοβάδιστο Όρος Σινά.» Και συνέχισε τον λόγο του αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Σιναίου  Δαμιανό λέγοντας ότι τον ερχόμενο Μάιο θα συμπληρώσει 50 χρόνια Αρχιεπίσκοπος και με χαρά θα το γιορτάσουμε. Παρακάλεσε επίσης τον Επίτροπο του, να του μεταφέρει τις εγκάρδιες ευχές του καθώς και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μίλησε επίσης με τρυφερά συγκίνηση και για τις παιδικές του αναμνήσεις στο Μετόχι του Σιναίου Όρους στο Ηράκλειο της Κρήτης, τις ιστορίες , τις διηγήσεις από τους Ιερείς με τα πλούσια διδάγματα και τα ωραίες στιγμές που σαν παιδί έζησε εκεί.

Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στο Αρχονταρίκι του Μετοχίου.

Δείτε εικόνες από την γιορτινή ημέρα (φώτο π. Ελπιδοφόρος, Βασίλης Ζουές)

ΠΗΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΊΡΟΥ

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....