Κιλκισίου Βαρθολομαίος: “Ζωντανή παράδοση, πνευματική ανάταση!”

Η γιορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος, προστάτου των Αμπελουργών, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη στο Κιλκίς, και συγκεκριμένα με την περιοχή που χαρακτηρίζεται ως “Στενημαχήτικα”, με το κουρμπάνι, χάρη στη λατρευτική παράδοση που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Στενήμαχο στο Κιλκίς.

 

Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κιλκίς, ο οποίος βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, τον οποίο πλαισίωσαν ο Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, ο Ιερομόναχος Ευστάθιος Κοντοζίδης, Εφημέριος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Πολύκαρπος Κοντοζίδης και οι Ιεροδιάκονοι Φιλόθεος Τσαμπαζάκης και Σάββας Αμοιρίδης, για να τιμηθεί μεθεορτίως η ιερά μνήμη του Μεγαλομάρτυρος του Χριστού.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε μεταξύ των άλλων: “…Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη του Ισαποστόλου Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του Αγίου Βουκόλου, Επισκόπου Σμύρνης του θαυματουργού και των τριών Αγίων Μητέρων των Μεγάλων Αγίων Τριών Ιεραρχών, της Ανθούσης, της Νόνας και της Εμμέλιας. Σήμερα, όμως, τελούμε και την μεθέορτη πανήγυρη του Αγίου Τρύφωνα, καθότι οι πρόγονοί μας θέσπισαν στην Ιερή του Εικόνα να θυμούνται τις πατρογονικές τους εστίες, να διατηρούν τα ήθη και τα έθιμά τους, και να έχουν πλούσια τη χάρη του Αγίου στη ζωή και στα έργα τους…” και συνέχισε: “…Αδελφοί μου, όπως στην ακουσθείσα Ευαγγελική Περικοπή, έτσι και στα πρόσωπα των Αγίων μας διαπιστώνουμε την σταθερότητα στην αναζήτησή τους, την ακλόνητη και εδραία πίστη τους στον Δωρεοδότη Χριστό, ομολογώντας αλλά και δηλώνοντας ότι ο Κύριος μας είναι ο οδηγητής της ζωής μας!

 

Με αυτήν την θερμή πίστη, είπε ο Σεβασμιώτατος, και οι πρόγονοι μας θεμελίωσαν και επανένταξαν την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος, δημιουργώντας μία παράδοση που είναι ζωντανή και οδηγεί στην πνευματική μας ανάταση!  Ευχήθηκε δε, όσο όσα χρόνια μας χαρίσει ο Κύριος στην ζωή αυτή, να διατηρούμε τις παραδόσεις μας και να βρίσκουμε το περιεχόμενο της ζωής μας μέσα σε αυτές, ούτως ώστε με τη Χάρη του Θεού και των σήμερα τιμωμένων Αγίων μας, να σκεφτόμαστε και να μνημονεύουμε τους προπάτορες μας που θέσπισαν την πανήγυρη αυτή, και όπως νοηματοδότησε τη ζωή τους, έτσι και σήμερα να νοηματοδοτεί και τη δική μας ζωή, μέσα στα νάματα της Αναστάσεως και της αιωνίου ζωής που προσφέρει ο Κύριος μας! Υπογράμμισε δε ότι πίστη διέπει όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, πίστη η οποία ενισχύεται από τον Κύριο μας Ιησού Χριστό!
Προ του τέλους της Θείας Λειτουργίας, ο Ποιμενάρχης του Κιλκίς μέσα σε κλίμα συγκίνησης προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη τον Ιερομόναχο Ευστάθιο Κοντοζίδη, αναφωνόντας μαζί με το εκκλησίασμα το “Άξιος!”.
Ακολούθως ευλόγησε την Αγιοβασιλειόπιτα της Ενορίας στο Πνευματικό της Κέντρο “Η Στενήμαχος” με το φλουρί να πέφτει στον π. Ευστάθιο, κάνοντας έτι περαιτέρω ιδιαίτερη τη σημερινή ημέρα.

Σε όλους τους εκκλησιαζόμενους μετά τη Θεία Λειτουργία διανεμήθηκε το παραδοσιακό κουρμπάνι, που ετοίμασε ο Σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς “Ο Άγιος Τρύφων”.

Στην λατρευτική σύναξη, εκτός των άλλων, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Βουλευτής Ν. Κιλκίς κ. Γεώργιος Φραγγίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς κα Κατερίνα Ζιούτα και κ. Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Γεώργιος Μπαλάσκας και Ιωάννης Χατζηαποστόλου καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Στενημαχιτών κα Ευαγγελία Μαυρομάτη.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....