Ο Πρέσβης της Αυστραλίας στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης σε Χανιά και Ρέθυμνο

Ο Πρέσβης της Αυστραλίας στην Αθήνα, κ. Αθανάσιος Σπύρου (Arthur Spyrou) παραβρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 81 ετών από την ιστορική Μάχη της Κρήτης, οι οποίες έλαβαν χώρα στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. Ο κ. Σπύρου απέτισε φόρο τιμής στους Κρητικούς, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της Μάχης, καθώς και στους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που υπερασπίστηκαν το νησί κατά τη γερμανική εισβολή.

«81 χρόνια πριν, με αξιοθαύμαστο θάρρος και πνεύμα αυτοθυσίας, ο κρητικός λαός πολέμησε για την ελευθερία. Σύμμαχοι στρατιώτες από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο πολέμησαν στο πλευρό του. Στα πεδία των μαχών και μετά στα κρησφύγετα σφυρηλατήθηκαν αδελφικοί δεσμοί μεταξύ των στρατιωτών μας, των Κρητικών συντρόφων τους και του Κρητικού λαού. Αυτοί οι δεσμοί παρέμειναν άρρηκτοι και δυναμώθηκαν με τον χρόνο», αναφέρει η Αυστραλιανή Πρεσβεία στην Αθήνα, σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σπύρου επισκέφθηκε τη Μονή Πρέβελη και παρέδωσε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο επιστολή του Γενικού Κυβερνήτου της Αυστραλίας, David Hurley. Δια της επιστολής εκφράζεται η ευγνωμοσύνη του αυστραλιανού λαού για την ανιδιοτελή βοήθεια προσφέρθηκε από τον ηγούμενο και τους μοναχούς της Μονής στους Αυστραλούς στρατιώτες μετά την πτώση του νησιού στις δυνάμεις του Άξονα.

Σε τελετή που έλαβε χώρα στο Ελληνοαυστραλιανό Μνημείο του Ρεθύμνου, ο Πρέσβης της Αυστραλίας παρέδωσε εκ μέρους του RSL Australia (Returned and Services League of Australia) βραβεία σε κορυφαίους μαθητές από το Ρέθυμνο και τα Χανιά, καθώς και δωρεά προς την Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, ως ένδειξη της ευγνωμοσύνης ευγνωμοσύνη του RSL προς τον κρητικό λαό και τους μοναχούς της Μονής Πρέβελη, που βοήθησαν Αυστραλούς στρατιώτες την πιο κρίσιμη στιγμή.

Τέλος, ο κ. Σπύρου ακολούθησε τα χνάρια των ANZAC, καθώς υποχωρούσαν από τα Χανιά στο οροπέδιο του Ασκύφου και πάνω από τα βουνά προς το σημείο εκκένωσης στη Χώρα Σφακίων, υπό συνεχή πυρά και επιθέσεις των Γερμανών, κατά τις δραματικές ημέρες που ακολούθησαν την πτώση του νησιού.

«Η θαρραλέα βοήθεια που προσέφερε ο κρητικός λαός εκείνη την περίοδο βοήθησε πολλούς από τους στρατιώτες μας να επιβιώσουν. Είμαστε για πάντα ευγνώμονες στον κρητικό λαό», επισημαίνει η Αυστραλιανή Πρεσβεία, ενώ καταλήγει εκφράζοντας αιώνια ευγνωμοσύνη προς τους ANZAC «για τις υπηρεσίες τους και για την υπέρτατη θυσία που έκαναν για την ελευθερία μας».

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

 

πηγη vema

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....