Ο Πρέσβης της Αυστραλίας στο ελληνικό χωριό που ίδρυσε ο Αυστραλός G.D. Treloar

Στον τόπο καταγωγής του, την Κομοτηνή, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο ομογενής Πρέσβης της Αυστραλίας στην Αθήνα, κ. Αθανάσιος Σπύρου (Arthur Spyrou).

Ο κ. Σπύρου πραγματοποίησε επίσκεψη στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, καθώς και στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου εκκλησιάζονταν οι γονείς του, ενώ συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Ιωάννη Γκαράνη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τον κ. Γκαράνη βρέθηκαν οι στενοί δεσμοί διατηρούν η Ελλάδα και η Αυστραλία, λόγω της ισχυρής παρουσίας της ελληνικής Ομογένειας στην πέμπτη ήπειρο, αλλά και οι ιδιαίτεροι δεσμοί που ενώνουν τον οικισμό του Θρυλορίου του Δήμου Κομοτηνής με την Αυστραλία, λόγω του Αυστραλού Ύπατου Αρμοστή της Κοινωνίας τον Εθνών, George Dıvıne Treloar, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην ανέγερση και οργάνωση του Θρυλορίου το 1922.

Ο κ. Σπύρου δεν θα μπορούσε να μην επισκεφθεί τον ποντιακό οικισμό, που απέχει λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ροδόπης και φέρει το όνομα του Αυστραλού ανθρωπιστή. Οι φιλόξενοι κάτοικοι του Θρυλορίου υποδέχθηκαν θερμά τον ίδιο και τη σύζυγό του, και τους ξενάγησαν στο χωριό τους. Ανάμεσα στους σταθμούς τους ήταν ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου φυλάσσονται πολύτιμα κειμήλια που είχαν φέρει η πρόσφυγες από τον Πόντο, καθώς και το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά, ένα σπάνιο μουσείο που λειτουργεί στο Θρυλόριο.

Ακολούθως, αντιλλάγησαν δώρα, με την κ. Χρύσα Μαυρίδου, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», να προσφέρει στον Πρέσβη της Αυστραλίας μία ποντιακή λύρα και χειροποίητα ποντιακά εδέσματα. Αντίστοιχα, ο ομογενής διπλωμάτης δώρισε ένα προσωπικό οικογενειακό κειμήλιο για να κοσμεί τον Σύλλογο.

Περισσότερες φωτογραφίες (από την Μαρία Αποστολίδου):

 

πηγη κειμένου vema

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....