Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Λακωνίας τίμησε τους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους και τον Πέτρο τον Πελοποννήσιο

Την μνήμη των Αγίων και Ενδόξων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου εόρτασε την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 η Εκκλησία μας.

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός  στον περικαλλή  Ενοριακό Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σπάρτης, του οποίου το νότιο κλίτος είναι αφιερωμένο στους εν λόγω Αγίους, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου.

Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Λακωνίας <<Πέτρος ο Πελοποννήσιος>> παραβρέθηκε με πληθώρα μελών ψάλλοντας και αποδίδοντας τους ύμνους της εορτής, προσφέροντας την καθιερωμένη αρτοκλασία υπέρ υγείας και καταστάσεως πάντων των μελών του και τιμώντας ταυτόχρονα τη μνήμη του Πέτρου του Λαμπαδαρίου του Πελοποννησίου του εκ Λακεδαίμονος, του οποίου ο Σύλλογός μας φέρει με τιμή ως χαρακτηριστική επωνυμία.

Στο εμπνευσμένο και μεστό κήρυγμά του, ο Επίσκοπός , αναφέρθηκε στη σημασία και την αξία της Υπακοής, θέτοντας ως κυριότερο παράδειγμα τους Αγίους Αποστόλους, οι οποίοι δόθηκαν στον Χριστό δίχως όρους και όρια, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην ευαγγελική περικοπή της προτροπής του Κυρίου: «Δεῦτε ὀπίσω μου, καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων». Επίσης, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας μίλησε για την αξία της αιωνίου ζωής, η οποία, όμως, πρέπει να προετοιμάζεται -με θυσίες- από την επίγειο ζωή.

Κατακλείοντας την ακολουθία του Εσπερινού, ο Σεβ. Μητροπολίτης  ευχήθηκε εγκαρδίως σε όλα τα μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λακωνίας, τους εγγύς και τους μακράν, προτρέποντας να έχουμε ως σύνθημα το στίχο εκ του Ψαλτηρίου του Δαυίδ «Ψαλλῶ τῶ Θεῶ μου ἔως ὑπάρχω», να καλλιεργούμε τα χαρίσματά μας όχι προς δόξα δική μας αλλά πάντα προς δόξαν Θεού, αφού Αυτός είναι ο Οποίος αναφερόμαστε, υμνολογούμε και δοξάζουμε. Επέστησε την προσοχή μας στη διατήρηση της μεταξύ μας ενότητας και του αλληλοσεβασμού, προσθέτοντας ότι το ιεροψαλτικό έργο είναι έργο άγιο, έργο αγγελικό αφού τα αγγελικά τάγματα με ασίγητα στόματα και ακατάπαυστες δοξολογίες υμνούν τον Άγιο Θεό. Επιπλέον, ευχήθηκε να μας εμπνέουν οι Άγιοι Απόστολοι καθώς και ο μεγάλος συντοπίτης μας και εκ των στυλοβατών της μουσικής μας τέχνης, Πέτρος ο Πελοποννήσιος.

Ακολούθως, τελέσθηκε αρχιερατική επιμνημόσυνος δέηση ενώπιον της προτομής του Πέτρου του Πελοποννησίου στο πάρκο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Σπάρτης.

Είθε οι Άγιοι πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος να πρεσβεύουν για όλα τα μέλη του Συλλόγου και για όλη την εν γένει ιεροψαλτική κοινότητα.

Με τιμή και σεβασμό,

ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....