Ο βράχος και το Μονύδριο του Αγίου Πνεύματος στα Μετέωρα

Ο επισκέπτης των Μετεώρων, ανηφορίζοντας προς τον βράχο με την ονομασία Άγιο Πνεύμα/ Στύλος Σταγών, θα συναντήσει το Μονύδριο Αγίου Πνεύματος, που είναι μετόχι, από το 1994, της Μονής Αγίας Τριάδος.

Το Μονύδριο είναι προσβάσιμο με πορεία μισής ώρας από ανοδικό μονοπάτι που ξεκινάει από την ανατολική πλευρά του βράχου. Πρόκειται για λαξευτό στο βράχο ναΐσκο, αρχικά αφιερωμένο στους Ταξιάρχες και αργότερα στο Άγιο Πνεύμα. Αποτέλεσε καταφύγιο διωκόμενων, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Ο εορτασμός του Μονυδρίου συνδέεται με μια παράδοση αναρρίχησης των κατοίκων του Καστρακίου. Ντόπιοι αναρριχώνται σε μία από τις κορυφές του βράχου, αποκαλούμενη «Μικρό Άγιο Πνεύμα», προκειμένου να ανανεώσουν την ελληνική σημαία και το ύφασμα με κεντημένο σταυρό.

Το σύντομο αυτό αφιέρωμα και οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος, με πληροφορίες που παρείχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, επ’ αφορμή της σημερινής εορτής του Αγίου Πνεύματος.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....