Ο βυθός του Κρητικού Πελάγους, κελάρι για την ωρίμανση κρασιού

Σε μία πρωτοποριακή κίνηση προχωρούν συντονισμένα αμπελουργοί της Κρήτης οι οποίοι θα βυθίσουν 5.000 φιάλες παραδοσιακού κρασιού στο Κρητικό Πέλαγος για να ωριμάσουν, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό κελάρι στο βυθό της θάλασσας.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο με την ονομασία «Ναυάγιο», αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα της «Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Κρήτης» και αφορά στην παλαίωση δύο εκ των ιστορικότερων ποικιλιών της Κρήτης. Το Κοτσιφάλι και το Μαντηλάρι, που καλλιεργούνται στο νησί, θα αναδυθούν από τη θάλασσα και θα προσφερθούν στους λάτρεις του κρασιού τον ερχόμενο Αύγουστο, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί.

Στόχος η δημιουργία ετικέτας βυθισμένων κρασιών

Ο βασικός στόχος είναι να προωθηθεί το μοντέλο των βυθισμένων οίνων σε Ελλάδα και εξωτερικό, το οποίο θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη στους παραγωγούς αλλά και στην τοπική κοινωνία, καθώς το κόστος για ένα μπουκάλι κρασί θα αγγίζει τα 500 ευρώ.

Η βύθιση των 5.000 φιαλών θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ειδικού γερανού και ήδη έχει συναφθεί συμφωνία με ιδιώτη για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας, το άρωμα των κρασιών θα συνδυαστεί και με την ξεχωριστή όψη των μπουκαλιών, τα οποία θα παραμείνουν για αρκετούς μήνες στο βυθό.

Για πρώτη φορά οινοποιοί και παραγωγοί της Κρήτης θα δημιουργήσουν μία νέα ετικέτα βυθισμένων κρασιών, τα οποία θα ξεχωρίζουν για τη γεύση, την ποιότητα και το άρωμά τους.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....